Апостол Яків брат Господній

23 жовтня 2023
23 жовтня зв ноіоюліанським календарем Церква вшановує пам'ять апостола Якова, брата Господнього за плоттю (бл. 63). До імені цього святого часто додають – «брат Господній за плоттю», але не всі богослови згодні з таким додатком, бо, як вони вважають, тоді в декого можуть закрастися сумніви щодо постійного дівоцтва Богородиці.


 
Насправді ж ані канонічні, ані навіть апокрифічні Євангелія не згадують жодної  іншої дитини Марії, окрім Ісуса. Тож можна припустити, як це зробив святитель Димитрій Ростовський у «Житіях святих», що крім Якова Алфеєвого і Якова Зеведеєвого, згадуваних у Новому Заповіті, був Яків Йосифів, син Йосифа-обручника, себто зведений брат Ісусів. Але, гадають інші, це могло бути лише друге ім’я когось із тих же новозаповітних осіб. І взагалі, слово «брат» у мові давніх євреїв, так як і в сучасній українській, вживалося і щодо зведених, і двоюрідних, і троюрідних, і просто земляків, і всіх одновірців.

Про те, чому апостол Яків зветься братом Божим, відповідь знаходимо в Переданні. Так, коли його батько, Йосиф, розділяв землю між своїми дітьми від першої дружини, то захотів дати також певну частину і Господу Ісусу Христу, Який народився від Діви Марії, зарученої йому. Усі сини Йосифа не погоджувались з таким бажанням батька, і лише Яків прийняв Ісуса (тоді ще малого отрока) у спільне володіння своєю частиною – тому і став називатися братом Господнім.

Є ще одна причина. Коли Ісус Христос народився, і Діва Марія змушена була тікати з Ним до Єгипту, тоді і Яків тікав разом з ними, супроводжуючи і Богородицю, і свого батька Йосифа. Коли Ісус Христос виріс і почав вчити народ про Царство Небесне, Яків увірував у Нього. Та й Господь особливо полюбив святого Якова: він був обраний Ним до складу 70-х апостолів; після Воскресіння Господь окремо явився Своєму братові, а потім – іншим апостолам. Також, за Переданням, святий апостол Яків був поставлений Самим Господом на першого єпископа і предстоятеля Єрусалимської Церкви.

Тож апостол Яків удостоївся особливої честі: він не мандрував із проповіддю різними країнами, а навчав і священнодіяв в Єрусалимі, що мало дуже важливе значення для християнського світу. Він першим склав і написав Чин Божественної літургії, який потім скоротили (ради немочі людської): спочатку святитель Василій Великий, а потім святитель Іоан Золотоустий. До речі, Божественна літургія, укладена апостолом Яковом, братом Господнім, до цих пір звершується в Єрусалимі в день пам՚яті цього святого.

Як предстоятель Єрусалимської Церкви апостол Яків головував на Апостольському Соборі в Єрусалимі у 51 році. А близько 59 року після Різдва Христового він написав Соборне послання до християн із юдеїв із закликом терпеливого знесення страждань. Це послання включене до книг Нового Завіту.

Святий Яків був єрусалимським єпископом упродовж 30 років. А помер мученицькою смертю від рук фарисеїв близько 63 року після Різдва Христового, його забили камінням. На місці смерті, біля храму, він і був похований. За свідченням Орігена, письменника Церкви ІІІ століття, смерть святого Якова справила таке враження на юдеїв, що численні лиха і війни, які слідували за нею, як і руйнування Єрусалима, вважалися ними Божим покаранням за вбивство цього праведника. Мощі святого апостола Якова, брата Господнього, за деякими свідченнями, знаходяться в Римі, в церкві 12-ти апостолів (італ. Santi XII Apostoli).

Історики ж Церкви згадують Якова – брата Господнього – як першого єпископа Єрусалимського. «Петро та Іоанн, – пише Євсевій Кесарійський, – не стали змагатись у славі, а Єрусалимським єпископом обрали Якова Праведного». Священномученик Дорофей пише: «Яків – брат Господній, перший єпископ Єрусалимський, самим Господом поставлений, деревом білильним голову йому проломили, і помер». Білильне дерево – то праник, прач, дерев’яне знаряддя для вибивання білизни під час прання. Отже, Яків, як і більшість апостолів (і з числа дванадцяти найближчих учнів Ісусових, і з числа сімдесяти, до яких належав цей святець), загинув мученицькою смертю, найвірогідніше в 63 році. До смерті Якова Праведного єресей у християнстві не було, і Церква йменувалася «Дівою чистою».

Для всіх наступних поколінь зберігся безцінний документ раннього християнства – Літургія апостола Якова. Нині вона правиться лише в деяких храмах раз на рік, 23 жовтня, зокрема, в Єрусалимі та на острові Закинф, пов’язаному зі страждальним шляхом цього угодника. Але до IX ст. вона була звичайною і в Палестині, і на Кіпрі, і в Італії, і на Синаї, і в Єгипті. Зрозуміло, що за довгі століття чин Літургії першої християнської громади зазнав численних змін і нині вона відправляється в скорочених варіантах – Літургії Іоана Золотоустого та Василя Великого.

Але все-таки до нас дійшли її важливі деталі. Наприклад, окрім Апостола і Євангелія, під час неї читаються Пророки (старозавітні писання). Причастя здійснюється теж по-особливому. Спочатку миряни підходять до однієї чаші і священик, промовляючи: «Тіло Христове», дає кожному в уста хліб. Потім підходять до другої чаші й причащаються вином: священик зі словами «Кров Христова, чаша життя» дає кожному відпити з чаші. «Православно це і доречно», як мовиться в чинопослідуванні цієї Літургії. 

На жаль, українською мовою Літургія апостола Якова поки не правиться. Але можемо й повинні просити цього боговгодника: Святий апостоле Якове, брате Господній, моли Бога за нас!.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА