Безсрібники і чудотворці Косма та Даміан

14 листопада 2022
14 листопада Православна Церква вшановує молитовну пам’ять святих братів-чудотворців Косми та Даміана та їхньої матері преподобної Феодотії. Цікаво, що церква вшановує три пари святих, які жили в різні часи і в різних місцях, але Асійські найбільш відомі.



Косма і Даміан народились в місті Егес в Арабії і були рідними братами. Їх батьки належали до заможних людей міста і ревно сповідували віру Христову. Батько помер рано, і їх вихованням займалася мати Феодотія. Зважившись на все життя залишитися вдовою, вона ревно виконувала християнські закони; відмовившись від усіх радощів життя. Словом, була правдивою вдовицею, яких вихваляє апостол Павло: істинна вдова усамітнюється, уповає на Бога, та перебуває в молитві день і ніч (1 Тим. 5, 5).

Тому Свята Церква причислила її до лику святих, найменувала преподобною і творить пам'ять її разом з її дітьми. Можна зрозуміти, яке виховання отримали діти під керівництвом такої матері. З самого дитинства вона намагалася навіяти їм страх Божий і любов до чесноти. А як скоро діти стали підростати, вона віддала їх в навчання грамоті до богобоязливого чоловіка. Тут, звичайно, головною наукою було Святе Письмо. Але в той же час вони, рухомі любов'ю до стражденного людства, вивчали лікарську науку, дізнавалися цілющі властивості трав і рослин.

Господь благословив добрі їх наміри та дарував їм особливу благодать - дар зцілень і чудотворення. Хвороби припинялися, як скоро починали лікувати Косьма і Даміан. Це, зрозуміло, привертало до них безліч хворих людей. Сліпі, криві, розслаблені, біснуваті оточували чудотворців. Але святі цим не обтяжувалися. Мало того, щоб бути доступнішими для недужих, вони самі шукали їх і для цього переходили з міста в місто, з села в село, і всім хворим, незалежно від статі та віку, звання та стану, подавали зцілення. Вони так добре вивчили закон Божий, що відчули духовний поклик навертати язичників до віри Христової.

Щоб більше спілкуватись з людьми, вони добре вивчились на лікарів. В окрузі не було кращих лікарів від Косми і Даміана. Всіх хворих вони лікували безкоштовно, тому їх називали безсрібниками. Під час лікування язичників навертали їх до істинного Бога, при цьому вони говорили хворим, що виліковують не вони, а сила Божа. Лікуючи і проповідуючи у такий спосіб, Косма і Даміан навернули дуже багато язичників до віри Христової.

Коли про це дізнався римський імператор Карін, який був палким прихильником римських богів, то послав до них свого намісника Лізія, щоб той їх переконав, що немає єдиного Бога, і щоб вони відмовились від проповіді про Нього. Спочатку брати заховалися від Лізія. Але коли той взяв заручників, добровільно йому здалися, щоб визволити невинних людей.
Коли брати були приведені Лізієм на суд до імператора Каріна, той був тяжко хворим. Знаючи, що брати були неперевершеними лікарями, він попросив їх про допомогу. Косма і Даміан, помолившись за царя земного до Царя Небесного, зцілили Каріна. Той з вдячності за свій порятунок відпустив братів з миром.

Коли Косма і Даміан повернулись ще з більшою славою додому, то лікар-язичник, який колись навчав їх медицини, дуже позаздрив їм і, заманивши у печеру, забив їх камінням. Це сталося в 284 р. Тіла обох угодників Божих християни поховали, а в 527 р. цар Юстиніан урочисто переніс їх чесні мощі до міста Цир в Сирії.

Наші предки багато спорудили святих храмів в честь святих лікарів. В Україні святі безсрібники Косьма і Даміан переважно вважаються покровителями дітей. До них вдаються з молитвою при початку навчання грамоті, щоб вони зміцнили ще слабкі дитячі сили й сприяли їх правильному розвитку.
Цікаво, що церква вшановує три пари святих, які жили в різні часи і в різних місцях, але Асійські Косьма і Даміан найбільш з них відомі.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк

4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА