Архістратиг Михаїл

20 листопада 2021
21 листопада Церква відзначає день Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Час згадати верховного воєначальника Божих слуг, до якого у християн особливе ставлення.

Архістратиг Михаїл – ангел, який згадується по імені у низці біблійних книг. У християнстві Михаїл – головний архангел, який є одним з найбільш шанованих біблійних осіб. Архангел Михаїл – архістратиг (грецькою – верховний воєначальник), полководець воєвода вірних Богові ангелів, переможний ворог Сатани, переможець зла. Він вважається покровителем воїнів, що борються за праведне діло. Саме ім’я Михаїл означає давньоєврейською “хто як Бог” І одне це вже свідчить, наскільки високо він шанується Святою Церквою.

Він скинув диявола і всіх нечистих духів з Неба. Не позбавляє архангел Михаїл свого заступництва і люд земний. Для прикладу, він врятував Новгород від татарського хана Батия в 1239 р. Не випадково на багатьох військових прапорах Русі зображували Михаїла як архістратига Божого воїнства.
Ось вже понад тисячу років Архангел Михаїл є покровителем землі Руської, і, відповідно України, як духовної правонаступниці давньої Руси. Зображення архистратига Михаїла є символом-прикрасою і покровителем нашої столиці – Києва.
Над всіма дев’ятьма ангельськими чинами поставлений Господом святий Архістратиг Михаїл – вірний слуга Божий, бо він скинув з Неба згорділих Денницю з іншими його духами. А до решти ангельських Сил він вигукнув: «Будьмо уважні! Станьмо побожно перед Творцем нашим і не помислімо неугодне Богові!».
За Церковним переданням, відображеним у службі Архістратигу Михаїлу, він брав участь у багатьох старозавітних подіях. Під час виходу ізраїльтян з Єгипту він був перед ним у вигляді стовпа хмари вдень, і у стовпі вогняному вночі. Через нього явилася Сила Господня, що знищила єгиптян і фараона, які переслідували ізраїльтян.

Архістратиг Михаїл захищав Ізраїль у всіх лихах. Він з’явився Ісусові Навину і відкрив волю Господа на взяття Єрихону (Нав 5. 13-16). Сила великого Архістратига Божого з’явилася у знищенні 185 тисяч воїнів асирійського царя Санхерива (4 Цар 19. 35), у поразці безбожного вождя Антіохового Іліодора і в збереженні від вогню трьох святих отроків – Ананія, Азарія і Мисаїла, вкинутих в піч на спалення за відмову поклонитися боввану (Дан 3. 92-95).
З волі Божої, Архістратиг переніс пророка Авакума з Юдеї до Вавилону, щоб дати їжу, як Даниїлу, ув’язненому в ямі з левами (кондак акафісту, 8), заборонив дияволу явити юдеям тіло святого пророка Мойсея для обожнення (Юд 1. 9), явив свою силу, коли чудесно врятував дитину, кинуту грабіжниками в море з каменем на шиї поблизу берегів Афону (Афонський Патерик).

З давніх часів прославлений своїми чудесами Архангел Михаїл на Русі. У Волоколамському Патерику наводиться розповідь преподобного Пафнутія Боровського зі слів татарських баскаків про чудесне спасіння Новгорода Великого: «А яко же Великий Новград никогда же не бысть взят от агарян … внегда по Божию попущению грех ради наших безбожный агарянский царь Батый Росискую землю поплени и пожже и поиде к Новому граду и покры его Бог и Пречистая Богородица явлением Михаила Архистратига, иже возбрани ему итти на него. Он же поиде на Литовския грады и прииде к Киеву и виде у каменныя церкви над дверьми написан великий Михаил Архангел и глагола князем своим указуя перстом: «сей ми возбрани пойти на Великий Новгород».
Предстательства за міста руські Пресвятої Цариці Небесної завжди супроводжувалися Її явленнями з Воїнством Небесним, під проводом Архістратига. Вдячна Русь оспівала Пречисту Богородицю і Архангела Михаїла в церковних співах. Архістратигу присвячено безліч монастирів та храмів.
У стародавньому Києві відразу після прийняття християнства було збудовано Архангельський собор і облаштовано монастир.
Численними є і чудові ікони Чиноначальника вишніх Сил та його Собору.

У нашому храмі у суботу о 8.30 Літургія, де ми згадуватиме Архістратига Михаїла у своїх молитвах.
 
                    Молитва
Святий i великий Архангеле Божий Михаїле, незбагненної i надвічної Тройцi перший серед Ангелiв предстоятелю i роду людського заступнику й охоронителю, що сокрушив з воїнствами своїми главу прегордого Денницi на небесах i завжди перемагаєш злобу й підступи його на землi! До тебе вдаємося з вiрою i тобi молимося з любов’ю: будь нездоланним щитом i мiцним заборолом святiй Церквi i православнiй Батькiвщинi нашiй, охороняючи їх вогневидним мечем твоїм вiд усiх ворогiв видимих i невидимих. Не позбав, о Архангеле Божий, допомоги й заступництва твого нас, що прославляємо нинi святе iм’я твоє; бо хоч i многогрiшнi ми, та не хочемо в беззаконнях наших загинути, але щоб навернутися нам до Господа i Вiн оживив нас для добрих дiл. Просвiти ж розум наш лиця Божого свiтлом, що завжди сяє на чолi твоєму, щоб ми змогли пiзнати, що є воля Божа про нас: добра i досконала, i зрозумiти все, що належить нам чинити, а чого уникати й позбуватися. Змiцни благодаттю Господньою слабку волю й немiчне служiння наше, нехай, ствердившись у законi Господнiм, припинимо потурати бажанням плотi, захоплюючись, мов нерозумнi дiти, скороминущими красотами свiту цього, заради тлiнного й земного безумства забуваючи вiчне i небесне. Понад усе ж виблагай нам згори дух iстинного покаяння, нелицемiрну печаль заради Господа i скорботу за грiхи нашi, щоб останок днiв тимчасового життя нашого прожити, не догоджаючи почуттям i пристрастям нашим, але у спокутi злих дiл, що вчинили ми, зi сльозами вiри й скорботи сердечної, у подвигах чистоти i святих дiлах милосердя. Коли ж наблизиться час вiдходу нашого й визволення вiд пут тлiнного цього тiла, не залиши нас, Архангеле Божий, беззахисними проти духiв злоби пiднебесної, що звикли перегороджувати душi людськiй сходження на небо; нехай охороненi тобою, безперешкодно досягнемо преславних осель райських, де немає нi смутку, нi зiтхання, але життя нескiнченне, i, сподобившись побачити пресвiтле лице Всемилостивого Господа i Владики нашого, припадаючи зi сльозами до нiг Його, у радостi й замилуваннi вигукнемо: слава Тобi, найдорожчий Викупителю наш, що з великої любовi Твоєї до нас, недостойних, благоволив послати Ангелiв Твоїх на служiння спасiнню нашому! 
Амiнь


Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА