Почався Петрів піст

28 червня 2021
Почався піст, який носить ім'я святих апостолів. У народі його називають Петрівкою, бо продовжується він до дня вшанування св. Петра і Павла 12 липня.
 
Про його церковне узаконення згадується в пам'ятнику ранньохристиянської писемності, відомому під назвою «Постанови святих апостолів». У п'ятій книзі «Постанов» читаємо: «Після П’ятидесятниці святкуйте одну седмицю, а потім постіться; справедливість вимагає і радіти після прийняття дарів від Бога, і поститися після полегшення плоті».

Але остаточно цей піст затвердився, коли в Константинополі і Римі, який тоді ще не відпав від Православ’я, були збудовані храми в ім’я первоверховних апостолів Петра і Павла. Освячення константинопольського храму відбулося в день пам’яті апостолів 12 липня, і з тих пір цей день став особливо урочистим і на Сході, і на Заході. У Православній Церкві затвердилося приготування благочестивих християн до цього свята постом і молитвою.
З IV століття свідчення отців Церкви про апостольський піст стають усе частішими, про нього згадують св. Афанасій Великий, Амвросій Медіоланський, а в V столітті - Лев Великий і Феодорит Кирський.

Святий Лев Великий пише: «Після празника П’ятидесятниці піст особливо необхідний, щоб його подвигом очистити наші думки і стати гідними дарів Святого Духа... Тому то установлений незмінний і спасенний звичай, щоб після святих і радісних днів, що їх празнуємо в честь Господа, який воскрес із мертвих і потім вознісся на небо, і після прийняття дару Святого Духа, - приходив подвиг посту».

Цей піст заповіданий, щоб оберегти нас від безпечності, в яку дуже легко впасти через довготривалий дозволу на їжу, яким ми користувалися. Якщо ниву нашої плоті не обробляти невпинно, на ній легко зростає терня і приноситься такий плід, який не збирають в житницю, а спалюють. Тому ми зобов'язані нині зі всім старанням зберігати те насіння, яке прийняте в наші серця від небесного Сіяча, і остерігатися, щоб заздрісний ворог абияк не зіпсував того, що дароване Богом і в раю чеснот не виросли терня пороків. Відвернути ж це зло можна тільки милостинею та постом.

Блаженний Симеон Фессалонікійський пише, що піст встановлений на честь апостолів, тому що через них ми сподобилися багатьох благ і вони з'явилися для нас діячами і вчителями посту, слухняність... і стриманість.

Петрів піст є дещо менш суворий, ніж Великий піст перед Пасхою. Під час Петрового посту устав Церкви наказує щонеділі, по три дні - щопонеділка, щосереди і п'ятниці - утримуватися від риби, вина та масла; у решту днів же слід утримуватися тільки від риби. У суботні, недільні дні цього посту, а також в дні пам'яті якого-небудь великого святого або дні храмового свята також дозволяється риба.
За словами святителя Іоанна Златоуста «піст з вірою багато дає міцності, тому що навчає великому любомудрію, людину робить Ангелом, та ще й зміцнює проти сил безтілесних... той, хто молиться, як належить, і до того ж поститься, небагато вимагає; а хто вимагає небагато, той не буде срібролюбним; а хто не срібролюбний, той любить подавати милостиню. Хто поститься, той стає легким і окриляється, і з бадьорим духом молиться, погашає злі похоті, умилостивлює Бога й скоряє гордовитий дух свій. Тому апостоли майже завжди постились».

Отже, постімося постом приємним, задля укріплення духу нашого, мудро і без фанатизму. До 12 липня - Петрівка. Час ставати краще. Будьмо!

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
Для сайту 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА