Праведний Іов Багатостраждальний (відео)

26 жовтня 2019
Ця людина жила задовго до пришестя Ісуса Христа у світ. Але про подвиг його віри не забули й після Світлого Христового Воскресіння. Історія його життя постійно хвилює уми і наших сучасників. Святий праведний Іов Багатостраждальний жив за 2000–1500 років до Р. Х. Святитель Іоанн Златоуст дав йому дуже зворушливу характеристику: «Немає нещастя людського, якого не витримав би цей чоловік, твердіший за будь-який адамант, що спізнав несподівано і голод, і бідність, і хвороби, і втрату дітей, і позбавлення багатства, а потім, зазнав­ши підступності від дружини, образ від друзів, нападу від рабів, у всьому виявився твердіший за будь-який камінь, і притому до Закону та Благодаті».
Стародавня земля Уц, де жив праведник, знаходилася у північній частині Аравійського півострова. Усією душею Іов був відданий Богу і в усьому діяв згідно з Його волею, віддаляючись від усього злого не тільки у справах, але й у думках. За свої чесність і справедливість праведник користувався великою пошаною та повагою серед співгромадян, а його високе майнове становище давало можливість впливати й на суспільно-політичне життя міста. У Іова була велика і дружна родина: семеро синів і три дочки. Причому відносини між ними були настільки хороші, що усталилася ціла традиція по черзі збиратися усією сім’єю у кожного із них на загальну трапезу. Усе це змушувало Іова бути вдячним Богу і у своїх жертвоприношеннях, які святий звершував раз на тиждень. Він просив милості для своїх дітей, говорячи: «Можливо, хтось із них згрішив або зневажив Бога у серці своєму».
Те, що в Іова було достатньо приводів дякувати Господу за Його милості, було виставлено сатаною перед Престолом Божим і Ангелами Його як підстава для сумніву праведності цієї людини. Тоді Господь, бажаючи показати святість Свого раба, попустив дияволу повну свободу дій: «Усе, що є в Іова, Я даю у твої руки, тільки самого його не чіпай». Раптово втративши багатство і дітей, праведник вимовив такі слова: «Нагим вийшов я з утроби матері моєї, нагим вернуся до матері своєї землі. Господь дав, Господь і взяв. Нехай буде Ім’я Господнє благословенне!». І не згрішив Іов перед Господом.
Коли сатана знову опинився перед Престолом Божим в оточенні Ангелів, то поскаржився на недостатність випробувань, що випали на долю Іова. Тоді Господь сповістив: «Я попускаю тобі зробити з ним, що хочеш, тільки душу його збережи». Праведник був уражений важкою хворобою —  проказою. Він опинився серед відкинутих суспільством. Справа дійшла до того, що святий був залишений не тільки друзями, але й дружиною, яка поневірялася по домівках, випрошуючи собі коштів на прожиття. Іов ви­явився у скрутному становищі. Сидячи у кучі попелу в жебрацькому одязі, він покірливо зішкрібав гній зі своїх ран глиняним черепком. Одного разу до нього здалеку прийшли три друга, які просили невинного праведника покаятися і тоді Господь простив би його. Для дружини Іова також усе було очевидним: Бог покарав його за якісь таємні гріхи. Вона плакала, нарікала, докоряла чоловіку й, зрештою, запропонувала похулити Всевишнього, щоб померти і припинити свої муки. «Ти кажеш, як одна з божевільних, —  відповів Іов. — Невже ми будемо приймати від Бога добре, а злого не прийматимемо?»
Нарешті, невинність праведника засвідчив Сам Господь, явивши Себе у бурхливому вихорі. До Іова повернулося здоров’я, багатство, а дружина народила йому сімох дітей. Праведник прожив ще 140 років і бачив своє потомство до четвертого коліна. Усього ж святий праведний Іов Багатостраждальний прожив 248 років.


Ще один богословський погляд на тему страждань святого праведного Іова Багатостраждального.