Молебні: коли, які, для чого?

21 січня 2018
В Іоанно-Богословському храмі служіться кілька молебнів, одна назва яких може привабити віруючих: за тих, хто ображає та ненавидить нас, за намноження любові, проти нечистих духів. Коли саме вони відбуваються і в чому їх сенс - наша коротка довідка.
Молебень - це коротка, але дуже щира молитва про різноманітні життєві потреби, з якою ми звертаємось до Господа Бога, Богородиці або святих. Під час Божественної Літургії також лунають прохання про ці нужди, але часто ми їх не сприймаємо належно через глибокий зміст служби.
Як казав Амвросий Оптинський, потреба помолитися про «мале», коротко і «гаряче» здійснюється нами під час молебню. Хворіємо ми? – служимо молебень про болящих. Починаємо важливу справу? – молитовно просимо допомоги Господньої. Збираємося подорожувати? – Слухаємо чин благословення на подорож. Настав час іменин, йти в школу, час дякувати Богу за його милість, - служимо молебні.
 
За своєю структурою молебень подібний до скороченої утрені. Основними частинами його є тропарі, канон, читання Євангелія, ектенії, молитва.
Молебні бувають подячні та прохальні. Останні звершуються при загальноцерковній або особистій потребі (подорож, хвороба, початок нової справи, стихійні лиха, тощо). Служать молебні в храмі, вдома у віруючих, в громадських місцях і навіть на природі.
 
У нашому храмі звершуються молебні на різну потребу. Загальні – відразу по закінченні Літургії, а також за розкладом:
По понеділках:
               14.30  
15.00                            
Молебень за полонених
Молебень проти духів нечистих
16.00 Молебень покаянний
17.00 Молебень за тих, хто ображає та ненавидить нас
По п’ятницях :
14.00 Молебень з акафістом вмч. Воніфатію
15.00 Молебень за намноження любові
16.00 Панахида за без покаяння померлих


Зазвичай у нашому храмі перед молебнями священик виголошує проповідь, а по закінченні відповідає на всі запитання парафіян.