Піст очима пророка Ісаї (відео)

11 березня 2021
Тема посту вже з часів пророків була предметом обговорення благочестивих юдеїв. Піст був виразом покаяння та плачу, мав тісний зв’язок з молитвою, яка, як вважалося, володіла особливою силою. Таким чином, існувала небезпека, що піст перетвориться в справу, гідну нагороди, як це сталося, наприклад, з дотриманням дня суботи, так що навіть Господь зобов’язаний був її не порушувати. Пропонуємо вам сьогодні звернутися до слів одного з найбільш яскравих пророків - пророка Ісаї, та поміркувати над тим:що є справжнім постом?

Пророк Ісая висловлювався проти таких поглядів: «Чому ми постимося, а Ти не бачиш? смиряємо душі свої, а Ти не знаєш?» – Ось, у день посту вашого ви виконуєте волю вашу і вимагаєте тяжких трудів від інших. Ось, ви поститеся для сварок і суперечок і для того, щоб жорстокою рукою бити інших; ви не поститеся у цей час так, щоб голос ваш був почутий на висоті. Чи такий той піст, який Я обрав, день, в який томить людина душу свою, коли гне голову свою, як тростину, і підстилає під себе руб’я і попіл? Чи це назвеш постом і днем, угодним Господу? Ось піст, що Я обрав: зніми кайдани неправди, розв’яжи пута ярма, і пригноблених відпусти  на волю, і розірви усяке ярмо; розділи з голодним хліб твій, і подорожніх бідних уведи у дім; коли побачиш нагого, вдягни його, і від єдинокровного твого не ховайся. Тоді відкриється, як зоря, світло  твоє, і зцілення твоє швидко проросте, і правда твоя піде перед тобою, і слава Господня буде супроводжувати тебе. Тоді ти взиватимеш, і Господь почує; заволаєш, і Він скаже: «ось Я!» Коли ти викинеш із середовища твого ярмо, перестанеш піднімати палець і говорити образливе» (Іс 58:2-9)

 



Хочемо також нагадати, що при нашому храмі працює недільна школа для дорослих. Попри назву "школа", зустрічі її носять характер бесід-роздумів. Саме зараз під керівництвом пані Наталі Ковтун на уроках всі бажаючі можуть зануритися і дослідити такі цікаві і повні глибокого змісту рядки Євангелія. Тож ще і ще раз запрошуємо всіх долучатися до цих занять, які проходять відразу після Літургії

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА