Якщо немає часу молитися

12 січня 2018
В народі говорять, що в людей можна придбати за гроші, то в Бога через молитву. Справді, молитва - це велика сила. Сам Господь Ісус Христос говорив, що через молитву можна випросити в Бога все потрібне нам для життя і спасіння.
Добре розуміли ці слова Спасителя святі люди. Вони намагалися постійно перебувати в молитві. Так, преподобний Серафим Саровський тисячу днів і ночей молився Богові на камені, протягом тижня прочитував все Євангеліє, Діяння святих апостолів і Послання. Звичайно, не кожному під силу така молитва, бо в нас є різні заняття і обов'язки. Знаючи нашу людську неміч, святі люди залишили нам певні простіші правила молитви.
Так, преподобний Серафим Саровський повчав мирян у випадку крайньої занятості вранці молитися так:
"Отче наш..." - тричі,
"Богородице Діво..." – тричі
"Вірую..."- один раз.
Прочитавши це правило, кожен може займатися своїми справами, на які він поставлений чи покликаний. Працюючи, читати по можливості Ісусову молитву або молитву "Господи, помилуй!". Перед обідом це ранкове правило повторити. Після обіду під час праці тихо читати "Пресвята Богородице, спаси мене, грішного". А якщо є час побути на самоті, то читати "Господи Ісусе Христе, Богородицею помилуй мене, грішного".
Перед сном знову повторити ранкове правило і, осінивши себе хресним знаменням, відходити до сну.
Виконуючи це правило преподобного Серафима Саровського, кожен мирянин, незважаючи на свою зайнятість, може звикнути до постійного перебування перед Богом в молитві.
Є ще багато інших простих правил, котрі можуть нам допомогти виконати слова Спасителя: "Постійно моліться." Але такими простими правилами не потрібно зловживати. Коли в нас з'являється більше вільного часу, то потрібно читати ранкові і вечірні молитви за православним молитовником.
Тож будемо пам'ятати, що молитва - це найперша і найважливіша справа для кожного християнина, хоча й найважча.
Але щоб навчитись такої молитви, треба докладати зусиль. Слід пам'ятати, що до молитви потрібно готуватися і здійснювати її з великою увагою, без розсіяння і зайвих думок, з розумінням слів молитви.