Проповідь в неділю 36-ту після П"ятидесятниці

02 лютого 2019
В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!
Сьогодні ми слухали євангельське читання  про хананеянку, якій, мабуть, єдиній з усіх, хто звертався до Христа, Він спочатку відмовив. Вона просила Господа, щоб Він зцілив її дочку, але Христос продовжував йти, навіть не повертаючись. А вона бігла за Ним з криками, благаючи Його відгукнутися. Він же мовчав. Мовчав, поки учні не сказали Йому: «Учителю, відпусти її, тому що вона кричить услід нам». Тоді Господь повернувся до цієї язичниці і сказав такі слова, які ми більше ніде не зустрічаємо в Євангелії. Він сказав їй, що вона - язичниця, поклоняється ідолам, і тому не може отримати благодать зцілення.
Однак, ця жінка не образилася, не відвернулася, а продовжувала просити. І коли Господь сказав їй суворо, що хліб Він дає дітям, що не може Він віддати хліб псам, вона заперечила: «Господи, і пси їдять крихти, які падають зі столу дітей». Тоді Господь зупинився і відповів: «Жінка, твоя віра велика. Іди, дочка твоя буде здорова ».
Чому Господь її так випробовував? Звичайно, ми не можемо за Нього дати відповідь. Таємниця думок Христових від нас прихована. Ми тільки знаємо, що нікому Він ніколи не відмовляв. І навіть язичникам: був сотник у Капернаумі, римлянин, - Він йому не відмовив. Навпаки, тут же похвалив цього чоловіка, сказавши, що і в Ізраїлі Він не знайшов такої віри, і зцілив його слугу.
А цій жінці довго не відповідав. Здавалося б, вона повинна була вже перестати кричати услід Йому. Звичайно, ми знаємо, що жителі цієї країни були не простими язичниками. З усіх видів язичництва там практикувалося найстрашніше: з вбивствами дітей, з розпустою, яка відбувалася в храмах, і з багатьма іншими страшними речами, про які Священне Писання нам говорить, як про останні межі нечистоти і злочестя.
І ось Господь відмовляє цій язичниці у Своєму милосерді. Але не тому, що Він немилосердний! А тому що Він мав пробудити в людині почуття своєї негідності. Коли вона визнала, що належить до людей негідних і таки продовжувала благати про поблажливість. Він побачив, що разом з насильством, сприйнятим нею від своїх предків, в душі її жила глибока віра. І тоді мовчання Христа було порушене.
Цей випадок в житті Господа приводить нас з вами до подій нашого власного життя. Таємниця мовчання Божого, коли ми до Нього кличемо, скорбота людини, яка простягає руки і якій здається, що Небеса її не чують. «Боже мій, Боже мій, для чого Ти мене покинув?» - Волає псалмоспівець. Адже Господь, вмираючи, Сам повторював ці скорботні слова.
Хто з вас читає псалми і любить їх, знає, як багато там подібних слів і тяжких зітхань душі. Стукаємо, кличемо - «З глибини взиваю до Тебе, Господи!» З глибини, з безодні, з ями, з прірви ... а Небеса мовчать-Чому мовчать? Чому не відкликаються, коли приходять хвороба і смерть, коли панують на землі неправда і несправедливість? Коли люди, позбавлені віри, або намагаються похитнути її, кажуть нам: «Дивіться, скільки зла діється на землі, і Бог ваш не чує, і Бог ваш не відгукується!»
Так, так буває ... Дуже часто може здаватися людям, що Господь мовчить. І ось мовчання Христа, до якого звернулася жінка хананеянки, наводить нас на думку про те, що в цьому мовчанні є сенс. Звичайно, ми не можемо проникнути в таємницю Божу. Дуже часто, коли нам здається, що Господь не відповідає, Він чекає чогось від нас. Він чекає від нас, щоб ми визнали свою негідність, щоб ми відчули смиренність перед Ним. Тому що ми часто від Нього вимагаємо, і вимагаємо суверенністю, ніби Він зобов'язаний нам дати, зобов'язаний відгукнутися на кожне прохання, іноді й божевільне.
Ви пам'ятаєте, я вам якось розповідав про ченця, який просив за чоловіка, за бідного, але странноприїмного, привітного чоловіка, просив, щоб Господь послав йому багатство. І коли той справді забагатів, він перестав бути чуйним, але став замкнутим, гордим, черствим і жадібним. Часто ми не знаємо, чого хочемо і просимо зовсім не того, що нам потрібно. Інший раз буває так, що Господь дає нам пожати плоди власних гріхів.
Ось люди кажуть, що відбуваються війни, насильство і беззаконня. Вірно, це звершується. Але шлях був нам вказаний. Всім людям і часто саме тим людям, які скоюють зло на землі було сказано: «Ось даний тобі шлях життя, а от тобі шлях смерті. Вибирай сам. Ти вільна людина ». І людина гордо вибирає шлях смерті, вибирає шлях брехні, відвертається від Істини Божої і йде згубною дорогою. І коли на неї падає каміння з неба, і коли вона провалюється в прірву, вона говорить: «Де ж Ти, Господи?"
Хто ж винен? Блудний син чи батько? Блудний син, який пішов, і поневірявся, і їв зі свиньми - чому він впав у такий стан? Чи був винен Батько у цьому? Звичайно не батько, а сам син, який пішов від нього. І коли люди відступають від Бога, коли відступають від Божого Закону, що можуть вони пожати доброго?
Відступають від Бога, не тільки в розумі своєму і в серці своєму, але й у справах своїх. Ми знаємо безліч людей і в минулому і в сьогоденні, які, здавалося б, живуть з Богом, вважають себе віруючими людьми, але в серці не мають віри справжньої. Віра їм потрібна лише для того, щоб бути спокійними і випрошувати у Господа здоров'я і дарів, а у справах Божим вони поступати не бажають. Живуть зовсім не так, як Він нам заповів. Значить, вони дарма носять ім'я християнина або християнки.
Отже, те, що ми сіємо, те й пожинаємо. Іноді приходять моменти спокус в житті, темних думок, коливань совісті, коли дійсно ми стоїмо на краю прірви. Ось один подвижник взивав колись: «Господи, коли я був у великій спокусі, де Ти був?» І Господь відповів йому: «Я дивився, Я дивився, Я був присутній тут невидимо. Тобі здавалося, що Мене немає, але Я дивився на твоє боріння, на твоє зусилля, на твою ревність, на твою скорботу. Я бачив, що ти це хочеш перемогти ».
Нам здається, що Його немає поруч з нами, але Він завжди поруч з нами. Він допомагає нам незримо. Іноді, коли нам здається, що Він мовчить, це не Він від нас відгородився, а ми від Нього відгородилися. Відгородилися своїм наріканням, претензіями, божевільними словами і думками. Одні люди міркують так: «Як же так, я, Господи, Тобі служу і свічки ставлю, а хвороба мене не залишає?»
Якби так було, що кожна людина, яка приходить і молиться, звільнялася від усіх бід, звільнялася від усіх хвороб, хто б ми були тоді? Ми були б куплені за плату, такими які прийшли до Бога не тому, що полюбили Христа і Його заповідь, а тому що хочемо отримати здоров'я і успіх. Приходили б з користю в серці. І кому б це було потрібно? Потрібна була б Господу така віра? Адже Він тому й прийшов на землю в приниженому вигляді. Прийшов і показав Себе Чоловіком скорботи для того, щоб люди не тікали за Ним заради земної слави.
А якби Він прийшов царем, могутнім полководцем, великим державним діячем, чоловіком, перед яким за його земну силу і славу схилялися ниць мільйони людей, всі б пішли за Ним, натовп би біг, натовпи незліченні. Тому що люди шукають собі господарів. Але Спаситель Наш прийшов зовсім іншим. Від Віфліємської печери до Голгофської гори Він завжди йде в неславу ... Мовчки звертаючи до нас Свій погляд, він ніби говорить: «Ось такий Ваш Господь. Дізнайтеся Бога приниженого і тоді ви пізнаєте Його таємницю ».
Один з ранніх християнських письменників, Тертуліан, говорив: «Коли я бачу Його замученим і обпльованим, коли я бачу Його вмираючим, я пізнаю в Ньому свого Бога».
Він принизився заради нас. Він страждає разом з нами. Коли нам здається, що в нашій скорботі ми одні, подивіться на Розп'яття, на Хрест Христов. Мовчки Він співстраждає разом з нами. Мовчки несе муку нашу, гріх наш, тягарі наші на Своїх плечах. Такий наш Господь. І тому, якщо ми з вами віддали Йому своє серце, не будемо спокушатися і коливатися, не будемо думати, що Небеса мовчать. Коли нам здається, що вони мовчать, погляд Божий прикутий до кожної душі, до кожної долі. Він чекає. Він запитує. Він благословляє і Він спасає нас усіх!
Амінь.
cвящ. Олександр Мень