П’ятидесятниця. Народження Церкви

04 червня 2023
День Святої Трійці святкується на п’ятидесятий день після Пасхи, тому він має ще одну назву П’ятидесятниця.
 

Тропар, гл.8.
Благословенний Ти, Христе Боже наш, що премудрими рибалок явив, пославши їм Духа Святого, і ними увесь світ уловив. Чоловіколюбне, слава Тобі.
Кондак, гл.8. Коли Всевишній зійшов і мови змішав, то поділив народи; коли ж огненні язики роздав, то покликав усіх до єдності, щоб ми однодушно славили Все святого Духа.
 
Після Воскресіння Спасителя Його учні постійно перебували у відчутті свята. Протягом 40 днів Він з’являвся їм по одному чи зібраним разом. На очах учнів Господь піднявся над землею, і цим ще раз стверджував їм, що в останній день світу Він прийде на землю, так само як зараз відходить до Бога-Отця. Прощаючись з ними до часу, Він обіцяв послати їм Утішителя – Святого Духа. Учні не знали, що це означає, але вірили, що все буде за словом Господнім.

Кожен день збиралися апостоли після Вознесіння в одному домі на горі Сіон, щоб підтримувати в душах благодатний стан того дня. В зачиненій горниці вони молилися, читали Святе Письмо. Так стверджувалось ще одно пророцтво: «З Сіону вийде закон і слово Господнє з Єрусалиму». Так зародився перший християнський храм. Біля того дому знаходився і дім улюбленого учня Христа – апостола Іоанна Богослова, в якому, за заповітом Господа, жила Пресвята Богородиця. Коло Неї збиралися учні, Вона була втіхою для всіх віруючих.

І ось на десятий день по Вознесінню Господа Ісуса Христа, в день юдейського свята перших жнив, коли учні і з ними Діва Марія знаходились в Сіонській горниці, о третій годині дня здійнявся сильний шум, як під час бурі. У повітрі з’явилися яскраві язики полум’я. Це був вогонь нематеріальний – він світив, не обпалюючи. Подібної природи вогонь ми можемо спостерігати і зараз, під час сходження Благодатного Вогню, що сходить в Єрусалимі на Пасху.

Ці язики полум’я опустилися на голови апостолів і спочили на них. І водночас з цим зовнішнім проявом відбулося і внутрішнє преображення, що звершилося їх в душах. І Богородиця, і учні Христові відчули в ту мить надзвичайну силу, що діяла в них. Просто і безпосередньо ім був даний з небес новий благодатний дар – вони почали говорити мовами, яких не знали до того часу. Це було необхідно, щоб понести Євангеліє по всьому світу.



Омиті, щедро обдаровані Єдиним Духом, відчуваючи, що це – тільки частина призначених їм духовних подарунків від Господа, вони тримали один одного за руки, створюючи нову сяючу світлу Церкву, в якій таємничо Сам Бог є присутнім, відбиваючись та діючи в душах. Улюблені діти Господні, поєднані з Ним Святим Духом, апостоли вийшли за стіни Сіонської горниці, що сміливо проповідувати вчення Христа.

В пам’ять про цю подію свято П'ятидесятниці називають ще днем зішесття Святого Духа, а також днем Святої Трійці: в явленні Святого Духа, що від Бога-Отця походить за обітницею Бога-Сина, розкрилося таїнство єдиносущності Святої Трійці. Назву же П'ятидесятниця цей день отримав не тільки в пам’ять про давнє свято: на п’ятдесятий день після Пасхи юдеї згадували вручення Мойсею на Синаї скрижалей Завіту, але й тому, що ця подія відбулася на п'ятидесятий день після християнської Пасхи. Як Пасха Христова замінила собою давнє юдейське свято, так і П'ятидесятниця поклала початок заснування Церкви Христової як союзу в Дусі на землі.



У нашому храмі в неділю 4 червня 2023 року на Трійцю буде святкова Літургія. Початок служби о 10 ранку. По закінченні одразу служимо Вечірню під час якої читатимуться колінопреклонні молитви на вечірні П'ятдесятниці. 
Зверніть увагу, що цього року ми НЕ служимо Літургію у понеділок на Духів День.



Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА