Апостол Филип

13 листопада 2023
Одним із дарів, яким Господь наш Ісус Христос наділяв Своїх послідовників, був дар зцілення. Його мав один із перших апостолів Христових – святий Филип, пам’ять якого Православна Церква вшановує 14 листопада за новоюліанським календарем, напередодні Різдвяного посту (він розпочинається 15 листопада).
 
З самого дитинства апостол Филип чекав на прихід Месії. Серед трьох братів, що народилися у сім’ї рибалки в Галілеї, лише його одного батьки віддали на науку. Старанно вивчаючи Священне Писання, він став знавцем старозавітних пророцтв, і молився, чекаючи на прихід Спасителя. Тож, коли Господь покликав Филипа до служіння, той без сумнівів став Христовим учнем (Ін. 1: 43). Він проповідував Слово Боже, навертаючи людей до Бога численними чудесами.



У Галілеї апостол звершив своє перше чудо: повернув до життя немовля, яке померло на руках у матері. Він продовжив свій шлях у Греції, а далі у Сирії, де знову явив чудо воскресіння, піднявши на ноги померлого юнака.
Слава про чудеса, які звершував святий Филип, йшла поперед нього. Пройшовши Сирію, Малу Азію, Лідію, Місію, він прибув до Фригійського міста Ієраполя. Його жителі поклонялися величезній єхидні у храмі, повному отруйних змій. Силою молитви апостол знищив єхидну та зцілив багатьох вкушених зміями, навернувши їх до християнства. Правитель міста та язичницькі жерці влаштували судилище над апостолом, наказавши розіп’ясти його на хресті. Проте навіть в останні хвилини свого земного життя святий звершив чудо, врятувавши молитвою своїх мучителів від землетрусу. Увесь життєвий шлях апостола Филипа був втіленням всепрощення та твердої віри у Господа, Який і дарував йому дар зцілювати не лише людське тіло, а й зміцнювати силу духу.



На день пам’яті апостола Филипа припадають і заговини на Різдвяний піст, який також називають Пилипівкою. Як і Великий Піст, триватиме він сорок днів. Для християн цей період покликаний до духовного оновлення, щоб молитвою та стриманістю у їжі як засобом у пості, покаянням та добрими справами підготувати себе до зустрічі Різдва Христового.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк

4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА