Святитель Григорій Богослов

24 січня 2024
25 січня за новоюліанським календарем Церква згадує Святителя Григорія Богослова, архієпископа Константинопольського. Він народився 329 р. у південній Каппадокії біля Назіянзу (Діокесарії). Батьки його – Григорій і Нонна. Григорій вчився в Кесарії Каппадокійській, Кесарії Палестинській, Олександрії, Афінах. Близько 359 р. він прийняв хрещення. Монаше життя Григорій провадив над річкою Ірис разом з Василієм Великим.

Всупереч його волі, Григорій був висвячений батьком на священика. Тоді він знов утік у Понт до Василія. Але згодом святий повернувся до Назіянзу на допомогу батькові. Василій як єпископ митрополії поставив Григорія архиєреєм Сасими, звичайної подорожньої станції між Назіянзом і Тіяною. Григорій знов утік, і вже ніколи не був у Сасимі. Він допомагав батькові в його архипастирському служінні.



379 р. Григорій Богослов був покликаний до Царгороду. Міські храми тоді перебували в руках аріян. У церкві Анастасії Григорій гуртує вірних, а згодом поширює свою юрисдикцію на всю християнську спільноту міста. За згодою отців Другого Вселенського собору Григорій приймає гідність царгородського архиєпископа, але через конфлікт він зрікається головування на соборі й кафедри. Не дочекавшись кінця собору, Григорій їде в Назіянз, де керує осиротілою по смерті батька єпархією. Наприкінці життя він цілком віддається літературній праці в родинному маєтку в Аріянзі. Помер Григорій Богослов 389 чи 390 р.

Цей богослов надзвичайно ніжний, миролюбний. Його твори образні, стилістично майстерні. Серед них виділяються богословські бесіди про Святу Тройцю. Григорій – найкращий свідок церковного передання, і для пізніших богословів саме він став нормою православ’я. Цей теолог виділяється вмінням підшукувати для вираження тринітарної й христологічної науки вдалі формули.

Цього святого шануємо як одного з найвідоміших богословів, одного з трьох вселенських вчителів, архієпископа Константинопольського, близького друга і сподвижника святителя Василія Великого, автора великої духовної спадщини (йому належать 243 послання, 507 богословських віршів і 45 проповідей), що дійшла до нас з ІV століття.

В перекладі з грецької ім’я Григорій означає «уважний», «зосереджений». Святителя назвали Григорієм на честь батька. До речі, можна сказати, що Григорій Богослов у буквальному сенсі слова походив із сім’ї святих: батько Григорій, єпископ Назіанський, мати Нонна, брат Кесарій і сестра Горгонія – всі вони після смерті були канонізовані Церквою і шануються серед святих.

Народився Григорій Богослов близько 330 року в південно-західній частині Каппадокії, недалеко від містечка Назіанза (нині це територія сучасної Туреччини). Отримав прекрасну різнобічну освіту, навчаючись у кращих тогочасних вчителів у школах Кесарії Каппадокійської, Кесарії Палестинської, в Олександрії, в Афінах. У Кесарії Каппадокійській Григорій познайомився з майбутнім вселенським вчителем, святителем Василієм Великим. Потім їхнє знайомство продовжилося під час навчання в Афінах і переросло в дуже міцну дружбу, на все життя.
Повернувшись з Афін, Григорій повернувся до батьків у Назіанз. Тут, майже в 30-річному віці, прийняв святе Хрещення, як це було звично в той час, і пішов у пустелю для монашого, аскетичного подвигу. Але на вимогу батька в 361 році повернувся в Назіанз і прийняв сан пресвітера.
У 378 році Антіохійський Собор запросив святителя Григорія допомогти Константинопольській Церкві, яка в той час більш ніж будь-яка інша була спустошена єретиками-аріанами. Отримавши згоду святителя Василія Великого, святитель Григорій прибув до Константинополя. У 379 році він почав служити й проповідувати в невеликий домашній церкві своїх родичів, яку назвав на честь Воскресіння Христового.

За підтримки Олександрійського Патріарха Петра та римського імператора Феодосія святитель Григорій Богослов був поставлений Патріархом Константинопольським і затверджений у цьому сані II Вселенським Собором в 381 році. Однак знайшлися невдоволені і заздрісні роздмухувачі смути в Церкві. Щоб вгамувати церковну бурю, святий Григорій вирішив залишити кафедру і піти з Константинополя. Ні вмовляння імператора, ні прохання кліриків не змінили його рішення. Він пішов у родовий маєток на Батьківщині і перебував там у чернечих подвигах. У 389 році він мирно спочив у Бозі.

Богословом святий Григорій величається Церквою за свою мудрість і красномовство, поетичність і богонатхненне слово своїх великих трудів, за здатність чітко і прозоро пояснювати богословські істини, укріплювати віру в Господа нашого Ісуса Христа. Святителю отче Григорію, моли Бога за нас!

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА