Про багатство

18 червня 2020
Багатство не раз згадується у Священному Писанні – і як благословіння та винагорода, якими Господь наділяє праведників, і як спокуса, що поневолює душу людини. Самі собою матеріальні блага не є добром чи злом, а лише засобом, який потрібно використовувати з мудрістю і обережністю. Перетворюючи своє життя на гонитву за розкішшю і комфортом, накопичуючи багатства заради володіння ними, людина заковує себе в золоті кайдани і віддаляється від Бога.

Ми живемо у світі, де всі товари й послуги мають свою ціну, і нічого поганого в цьому немає, адже будь-яка праця заслуговує на справедливу винагороду. У цьому випадку використання матеріальних статків слугує благу, що відкриває можливості для розвитку і піклування про свою сім’ю, громаду, країну. Безумовно, ми думаємо про їжу та одяг, але потрібно дотримуватися правильної послідовності: спершу шукати Царства Божого, прагнути до вічного, а турбота про матеріальний добробут повинна бути додатковою, а не першорядною. Адже для нас, християн, істинним багатством є скарби небесні, ми, створені за образом Божим, маємо прагнути богопізнання, досконалості і єднання з Господом: «Бо де скарб твій, там буде й серце твоє!» (Мф. 6: 21)



Згубною є пристрасть до багатства, а не саме багатство, не матеріальні блага, що створив Бог. Ця жага буває настільки сильною, що вона унеможливлює успадкування вічного блаженного життя. На пристрасть до наживи може хворіти і бідна людина. Служити Богові і багатству водночас неможливо. Крайнім виявом того, на що може піти людина, яка зловживає матеріальними благами, безуспішно намагаючись насититися все більшими і більшими статками, територіями, владою, є несправедливі конфлікти і війни, в яких нівелюється людське життя. До жорстоких протистоянь призводить і соціальна нерівність. Жага розбагатіти штовхає людину до шкідливих і безглуздих бажань, потурання яким веде все далі від Бога, у прірву, з якої потім дуже важко визволити свою душу. Тому надзвичайно важко увійти до Царства Божого тому, хто всі свої надії покладає на багатство.

Безумовно, людина може вкладати багато праці у примноження своїх статків. Господь не сказав, що багаті не ввійдуть у Царство Боже. Він Сам створив матеріальний світ, посилає на землю дощ і тепло. Не тільки від праці людей, а головним чином від Бога залежать врожаї, а значить – і земне багатство. Втім, збираючи земні скарби, людина може плекати ілюзії про власну всемогутність, одноосібне володіння ними. Та ми знаємо, що джерелом і подателем усіх благ, і зокрема матеріальних, є Господь, і людина лише може розпоряджатися цими дарами впродовж відведеного їй часу на землі. Обдаровуючи нас матеріальними багатствами, Господь наділяє і відповідальністю за їх розумне використання. Та й гроші, які ми витрачаємо на допомогу іншим, справи добрі і безкорисливі, принесуть нам набагато більше духовної користі, ніж оберігання здобутого майна і страх, що його можуть відібрати.
Отже, тимчасові земні скарби можуть слугувати благу, якщо не дозволяти ідеї збагачення заволодіти душею і затьмарити важливість духовних пошуків: праведності, віри, любові, лагідності, терпеливості і милосердя. Тож пам’ятаймо про безсмертя нашої душі та плекаймо духовні скарби, які дає нам Господь, «щоб багатіли добрими ділами, були щедрі і радо ділилися, збирали собі скарб, добру основу для майбутнього, щоб досягти життя вічного» (1 Тим. 6: 18-19).

За матеріалами ресурсу Православна Церква України

Допомогти храму ви можете, надіслав гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА