о.Віктор Маринчак про о.Олександра Меня (відео)

08 вересня 2020
Тридцять років тому, 9 вересня 1990 року, по дорозі до храму був вбитий видатний священик о.Олександр Мень. Один із найбільших православних богословів XX століття, який неодноразово бував у Харкові і чия доля тісно пов’язана з нашим містом. Він залишив велику спадщину, про яку розповідає о.Віктор Маринчак.



Фрагмент виступу о.Олександра Меня



9 вересня 1990 року вбитий відомий православний священик Олександр Мень.
Народився він 22 січня 1935 року в Москві у єврейській сім’ї. Батько Олександра Вольф, хоча з дитинства вчився в єврейській школі і знав напам’ять книгу пророків, вважав себе людиною нерелігійною. Мати Олена народилася в Швейцарії, а пізніше переїхала з батьками до Києва, де навчалася в Харківській православній семінарії, маючи зацікавленість у вірі.

Олександр народився, коли релігійне життя в СРСР було майже повністю знищене. Віра Олександра зароджувалася від матері, яка таємно хрестила його через півроку після народження в Загорську (під Москвою) в Катакомбній церкві священика Серафима Бітюкова.

Коли хлопцеві було 6 років, батько був заарештований за фальшивим звинуваченням і після року, проведеного у в’язниці, працював на Уралі. Олександр закінчив школу і вступив до Московського хутряного інституту, але був відрахований з останнього курсу за релігійні переконання. Уже через місяць він був висвячений на диякона і після закінчення Ленінградської духовної семінарії в 1960 році став священиком у церкві в Петровському-Алабіно. У 1965 році закінчив Московську духовну академію.
Як і кожен священик за радянських часів, Олександр перебував під пильним контролем КДБ. Однак в той же час він друкував свої твори під псевдонімами за кордоном, займався «самвидавом» і був духовним лідером багатьох «Дисидентів».
Коли настали зміни, у травні 1988 року, він почав свої публічні лекції, які без будь-якої реклами почали збирати повні зали слухачів. Він служив у декількох підмосковних парафіях і вважався одним з провідних православних проповідників і автором багатьох книг з історії релігії та витоків віри. У 1990 році він став одним із засновників Російського Біблійного товариства, діяльність якого була припинена більшовиками на початку ХХ ст. Олександр Мень заснував Відкритий православний інститут, який сьогодні діє під назвою Біблійно-богословський інститут св. апостола Андрія. Великою популярністю користувалися його виступи по радіо і телебаченню. Він вважався одним з реформаторів православної церкви, людиною з новим поглядом, який був здатний відмежуватися від нечестя радянських еліт.

Зрозуміло, що багатьом не подобалися його сміливі проповіді і йому неодноразово погрожували. 9 вересня 1990 року по дорозі на службу у церкві він був смертельно поранений нападником сокирою або саперною лопатою. Слідство так і не змогло встановити особи убивць і замовників. На місці смерті в сьогоднішньому Сергієвому Посаді був споруджений храм Сергія Радонезького в пам’ять про Олександра Меня, але найбільше про нього нагадує його жертовне служіння і друкована спадщина, яка багатьом знову відкрила шлях до віри.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА