Cвятитель Іоан Шанхайський і Сан-Франциський

01 липня 2020
У нас, християн Слобожанщини, є особливий покровитель, великий земляк, виходець зі славетного шляхетського роду Максимовичів - святитель Іоан, архиєпископ Шанхайський і Сан-Францизький. Святитель Іоан, як сказано в акафісті йому - останніх часів чудотворець,  більшу частину життя провів поза Україною. Він духовно служив багатьом народам, але українська ментальність проявилася в його скромній жертовності. аскетизмі, молитовному подвизі.

В нашому храмі 2 липня завжди вшановували пам'ять святителя Іоана (Максимовича), єпископа Шанхайського і Сан-Франциського. Його ікона займає в Іоанно-Богословській церкві почесне місце, і це не випадково. Саме на Харківщині він народився, тут навчався в університеті та сформувався як особистість.  Поговоримо про нього більш докладно.

Святитель Іоан Шанхайський і Сан-Францизький народився 4 червня 1896 року у родовому маєтку своїх батьків, містечку Адамівка Ізюмського повіту Харківської губернії  у відомій козацько-старшинській дворянській православній родині Максимовичів. При народженні отримав ім'я Михайло на честь архистратига Михаїла. 
  З цього роду вийшло чимало відомих діячів. Зокрема, його дядько  М. Максимович – перший ректор Київського університету. До цього ж роду належав і відомий церковний діяч XVIII століття митрополит святий Іоан Тобольський. Саме батьки змалечку сприяли духовному розвитку хлопця, який ріс надзвичайно релігійним. Максимовичі мали літню садибу в селі Гола Долина неподалік Святогорського монастиря і дуже часто відвідували служби Божі.
У 11 років Михайла відправили до Полтави в кадетський корпус (колись тут вчився його батько).  Він залишався тихим і релігійним, зовсім не був схожий на солдата. Втім, вчився хлопець дуже добре, всі предмети йому подобались, крім фізичної підготовки.
 Виразно характеризує майбутнього святителя такий випадок. У 13 років, коли він вчився в кадетському корпусі, під час урочистого маршу кадети проходили повз Успенський собор і Михайло перехрестився. Хлопці насміхалися з нього за це, а начальство покарало за «порушення порядку». Та згодом куратор корпуса не тільки зняв покарання, а й похвалив його за сміливість у вияві релігійних почувань.
Після закінчення Полтавського кадетського корпуса (1914) Михайло за внутрішнім покликом прагне  вступати до Київської духовної академії. Однак, батьки ( а він дуже шанував їх, і завжди був слухняним сином) наполягли, щоби він вступив на  юридичний факультет Харківського університету і здобув юридичну освіту. Після закінчення закладу молодий юрист (1918) служив у Харківському окружному суді. Головне ж те, що саме тут, в Україні, сформувалась духовна особистість владики.
Родина Максимовичів не сприймає жовтневу революцію й емігрує до Королівства Сербів, Хорватів і Словенців. Там  Михайло закінчив богословський факультет Бєлградського університету 1925 р. За спогадами сучасників, в цей час він дуже бідував, заробляв на життя продажем газет.  У 1924 році митрополит Антоній Храповицький, який був духовним наставником Михайла ще в Харкові, висвятив його в чтеці Троїцької церкви Бєлграда. У 1926 році був пострижений у чернецтво в Мільковському монастирі (своє церковне ім'я взяв на честь свого родича святителя Іоана Тобольського), був законовчителем у сербській гімназії в місті Велика Кікінда, викладачем і вихователем в духовній семінарії у місті Бітолі. З 1929 рокі – ієромонах. З червня 1934 року – єпископ Шанхайський. Хіротонію очолив митрополит Антоній, який тоді ж направив лист архієпископу Димитрію (Вознесенському), де писав: "Як мою душу, як моє серце посилаю до Вас Владику Єпископа Іоана. Ця маленька, слабка фізично людина, з вигляду майже як дитя - є дивом аскетичної стійкості і строгості".
Під час життя в Китаї здобув популярність як благодійник, був попечителем різноманітних філантропичних товариств. Організував для сиріт і дітей бідних батьків притулок в ім'я святителя Тихона Задонського: спочатку в ньому було вісім дітей, а потім - вже сотні (усього вихованцями притулку були близько 3,5 тисяч дітей). Єпископ сам підбирав хворих і голодуючих дітей на вулицях шанхайських нетрів і приводив їх до притулку. У життєписі владики Іоана сказано, що його улюбленцями були діти, яких він так охоче тримав при собі. Він завжди цікавився ними, екзаменував їх, посилав їм листівки і приносив подарунки. Він міг дивитися їм в очі по кілька хвилин тим теплим променистим світлом, що проникало у глибину душі. Цей погляд був незабутній. Тіло цього аскета було як висохла кора дерева (їв подвижник пізно увечері один раз на день і спав сидячи в кріслі), але кожен, хто зустрічався з ним поглядом, відчував себе найулюбленішою істотою на землі.
Багато уваги приділяв релігійній освіті, відвідував в'язниці, відвідував хворих у психіатричній лікарні. Вже в цей період отримали популярність численні випадки зцілення безнадійно хворих за його молитвами. Кожен день служив Літургію. За участю владики Іоана в Шанхаї були зведені кафедральний собор Пресвятої Богородиці «Споручниця грішних» та Свято-Миколаївська церква.
З 1946 - архієпископ, опікувався всіма парафіянами РПЦЗ в Китаї. У 1949 разом зі своєю паствою був евакуйований на острів Тубабао на Філіпинах. Служив там у таборі біженців. За молитвами владики потужні стихії жодного разу в цей час не руйнували острів.
 Домовився з американською владою про переселення  емігрантів з Тубабао в США.
З 1951 року - архієпископ Західно-Європейський з кафедрою спочатку в Парижі, потім в Брюселі. При ньому в єпархії було відновлено шанування західних святих нерозділеної церкви (тобто тих, що жили до розділення церков). Активно займався місіонерською діяльністю, взяв під свою опіку православні церкви у Франції та Нідерландах, заснував Голландську Православну церкву, сприяв підготовці місцевих священнослужителів, виданню богослужбової літератури французькою та голландською мовами. Також окормляв грецькі, арабські, болгарські та румунські православні парафії, надавши їм особливого статусу. Висвятив іспанського православного священика для Мадридської місії.
За часів його перебування єпархіальним архієреєм був споруджений храм в ім'я святого праведного Іова Багатостраждального в Брюсселі. За спогадами сучасників, у побуті владика був невибагливий: облачення носив з найдешевшої тканини, взувався в сандалі на босу ногу, а часто і зовсім ходив босий, яка б не була погода, віддаючи взуття жебракам.
 Служіння  владики Іоана високо оцінювали не тільки православні віруючі, а й представники інших конфесій. Збереглась розповідь про те, як у Парижі католицький священик говорив своїй пастві, що і в сучасному світі є чудеса і святі, доказом чого є святий Іоан Босий - він мав на увазі владику Іоана.
В 1962 році переїхав до США. З 1963 - архієпископ Західно-Американський і Сан-Францизький. 
Кафедральний собор в Сан-Франциско був успішно добудований ще за життя архієпископа. У його крипті він був пізніше похований.
Помер 2 липгя / 19 червня 1966 року під час молитви у своїй келії під час відвідування Свято-Миколаївської парафії в Сіетлі з Курсько-Корінною чудотворною іконою Божої Матері.
 Після його смерті багато віруючих письмово підтвердили факти чудес, які були вчинені за молитвою владики Іоана.
2 липня 1994 року РПЦЗ причислила його до лику святих. 




А К А Ф І С Т
 
святителю ЙОАНУ МАКСИМОВИЧУ
                          ЧУДОТВОРЦЮ Шанхайському й Сан-Францизькому
 
 
 
К О Н Д А К  1
 
Всепереможний чудотворче і незвичайний угоднику Христовий, що всьому світові виливаєш дорогоцінне миро натхнення і чудес невичерпне джерело! Вихваляємо тебе з любов’ю і кличемо до тебе:
Радуйся, святителю отче наш Йоане, останніх часів чудотворче!
 
І К О С 1
 
Подібним до ангела явив тебе в останні часи всього творіння Творець, щоб з милістю Божою  піклувався ти про нас, людей  земних. Дивлячись на чесноти твої, преблаженний Йоане, співаємо тобі так:
Радуйся, що з раннього дитинства благочестям уквітчаний!
Радуйся, що зі страхом і тремтінням волю Божу виконуєш!
Радуйся, що являєш благодать Божу в таємних благодіяннях!
Радуйся, що блискавично чуєш нас стражденних, хоча й далеко перебуваємо!
Радуйся, поквапливе джерело любові ближнім своїм на спасіння!
Радуйся, втіхо всіх тих, хто з вірою до тебе припадає!
Радуйся, святителю отче наш Йоане, останніх часів чудотворче!
 
К О Н Д А К   2
 
Бачимо рясних чеснот твоїх струменіння, святителю славний Йоане, бо чудами з життєдайного джерела Божого напуваєш вірних, щоб співали Богові: Алилуя!
 
І К О С   2
 
Розуме, наповнений любов’ю і богослів’ям, богомудрий Йоане, що богознанням навчений та до стражденних людей любов’ю оздоблений, пізнавати нас істинного Бога навчи, щоб і ми у зворушенні співали тобі:
Радуйся, непохитна твердине істини православ’я!
Радуйся, дорогоцінна посудино дарів Духа Святого!
Радуйся, правдивий викривачу невір’я і облудного вчення!
Радуйся, ревний виконавцю заповідей Божих!
Радуйся, подвижнику недрімливий, що не даєш собі відпочинку!
Радуйся, улюблений пастирю черідки Христової!
Радуйся, святителю отче наш Йоане, останніх часів чудотворче!
 
К О Н Д А К  3
 
Силою благодаті Божої ти став сиротам годувальником і юнакам наставником, виховуючи їх у страсі Божім та готуючи до служіння Богові. Заради цього духовні діти твої звертають погляд до тебе і вдячно співають Богові: Алилуя!
 
І К О С    3
 
Воістину, отче Йоане, треба було б вдячну пісню з неба тобі співати, а не з землі, бо хто з людей здатний висловити величність діл твоїх. Ми ж, приносячи Богові що маємо, так тобі співаємо :  
Радуйся, що безперервною молитвою покриваєш дітей твоїх!
Радуйся, охоронителю черідки твоєї Хресним знаменням!
Радуйся, великої любові вмістилище, що не зважаєш на мовні розрізнення!
Радуйся, світочу всеосяйний і всім любий!
Радуйся, образе скромності духовної!
Радуйся, подателю насолод духовних всім нужденним!
Радуйся, святителю отче наш Йоане, останніх часів чудотворче!
 
 
К О Н Д А К  4
 
Бурею духовною збентежені: як би достойно прославити чудеса твої, блаженний Йоане, бо пройшов ти заради спасіння і благовістя Євангелія тим, хто у темряві, до кінців землі. Дякуємо Богові за апостольську працю твою і співаємо Йому: Алилуя!
 
І К О С  4
 
Почули близькі й далекі про величність чудес твоїх, Божою милістю навіть до нашого часу наявними. Ми ж дивуємось прославленому в тобі Богові і зі страхом співаємо:
Радуйся, просвітителю тих, хто перебуває у темряві безвір’я!
Радуйся, провіднику людей твоїх з Далекого Сходу до заходу!
Радуйся, джерело чудес, що виливаються Богом!
Радуйся, що з любов’ю на розум наставляєш заблудлих!
Радуйся, прудкокрила втіхо тих, хто кається у гріхах своїх!
Радуйся, опертя крокуючих шляхом правди! 
Радуйся, святителю отче наш Йоане, останніх часів чудотворче!
 
К О Н Д А К  5
 
Як світло провідне, що буревії люті розганяєш, з’явився ти, святителю Йоане, тим, хто на острові перебував, охороняючи їх від вихру смертоносного своїми молитвами, і захищаючи Хресним знаменням. Навчи і нас, що кличемо тебе на допомогу, чудотворче святий, до Бога з відвагою взивати : Алилуя!
 
І К О С 5
 
Знаємо про велику допомогу твою в напастях і обставинах, преблаженний отче Йоане, сміливий заступнику перед Престолом Божим і швидкий у бідах помічнику. Тому й ми на твій захист перед Богом сподіваємось і величаємо тебе:
Радуйся, стихій небезпечних прогонителю! 
Радуйся, що молитвою зі злиднів визволяєш!
Радуйся, що голодним завжди хліб подаєш!
Радуйся, що для прохачів достаток готуєш!
Радуйся, втіхо скорботних!
Радуйся, рятівнику тих, що гинуть!
Радуйся, святителю отче наш Йоане, останніх часів чудотворче!
 
К О Н Д А К  6
 
Проповіднику преблаженний Йоане! Як новий гугнявий Мойсей з’явився ти, виводячи людей твоїх з полону рабства. Визволи і нас від рабства гріховного та ворогів Божого спасіння,  бо і ми співаємо Богові: Алилуя!
 
І К О С  6
 
Засяяла молитва твоя, о добрий пастирю! Бо вчинив ти неможливе, коли схилив владу світську поспівчувати людям твоїм. Тим-то з ними разом і ми вдячно величаємо тебе:
Радуйся, бо всім, хто тебе пильно кличе ти допомагаєш!
Радуйся, бо від несправедливої смерті ти визволяєш!
Радуйся, бо від наклепів і злослів’я ти охороняєш!
Радуйся, бо невинних від кайданів захищаєш!
Радуйся, бо від нападу нечестивих відбиваєш!
Радуйся, бо неправду розбиваєш, а істину підносиш!
Радуйся, святителю отче наш Йоане, останніх часів чудотворче!
 
К О Н Д А К   7
 
Бажаючи полум’яно прославити святих Заходу, що відхилився від істини, відновив ти шанування їх у Церкві православній, о цінителю преподобних cходу і заходу! Нині з ними на небі моли Бога за нас, що співаємо на землі Йому : Алилуя!
 
І К О С  7
   
Бачимо в тобі нового обранця Божого, що з’явився в останні часи і разом зі святителями давньої Галії, наче один із них, надихаєш паству твою дотримуватись православної віри, яку і вони на заході сповідували. Допоможи й нам у вірі цій перебувати, що кличемо до тебе :
Радуйся, новий Мартине в утриманні, подвигах і чудесах твоїх!
Радуйся, новий Германе у сповідуванні твоєму православної віри!
Радуйся, новий Іларіє в Божому богослов’ї!
Радуйся, новий Григоріє у шануванні і прославленні угодників Божих!
       Радуйся, новий Фавсте через твою ніжну любов і ревність інока!
Радуйся, новий Цесарію в твердій любові до правил Церкви Божої!
Радуйся, святителю отче наш Йоане, останніх часів чудотворче!
 
 
К О Н Д А К   8
 
Предивне чудо бачимо в кінці земного життя твого, святотерпний Йоане, коли посланий ти був у Новий Світ проповідувати там християнство давнє і прийняв гоніння через праведність твою, готуючи душу до Царства Небесного. Дивуючись нині терпінню та страдництву твоєму, вдячно співаємо Богові : Алилуя!
 
І К О С  8
 
Воістину весь ти був трударем виноградника Христового, Богоносний  отче, не знаючи спокою до кінця великотрудного життя твого. Допоможи і нам недостойним, дивний угоднику Божий Йоане, у ділах наших, щоб і ми були старанними та вірними Богові       і прославляли тебе :
Радуйся, що витерпів до кінця і досягнув спасіння!
Радуйся, що перед іконою Богоматері вмерти удостоївся!
Радуйся, мужній охоронителю віри серед гоніння неправедного!
Радуйся, що правлячим ієрархом, як добрий пастор черідки твоєї, сидячи смертну годину прийняв!
Радуйся, що після смерті втішив паству дивним своїм поверненням!
Радуйся, багатьох чудес подателю тим, хто до усипальниці твоєї з вірою і любов’ю приступає!
Радуйся, святителю отче наш Йоане, останніх часів чудотворче!
 
К О Н Д А К   9
 
Всі створіння ангельські зраділи сходженню твоєї душі в небесні оселі, ми ж, дивуючись твоїм чудесам на землі, що діями Святого Духа відбуваються, співаємо Богові : Алилуя!
 
І К О С  9
 
Знаємо, праведний отче Йоане, невимовного Бога святине, що доладні красномовці не можуть передати непохитність святого життя твого. О дивне з’явлення Боже в наш маловірний час, безнастанно прославляємо тебе так :
Радуйся, хоромино Божого закону!
Радуйся, мале і слабке ангельських осель вмістилище!
Радуйся, драбино, що нею зручно піднімаємося на небо!
Радуйся, лікарне, де від усіляких хвороб швидко одужуємо!
Радуйся, молитовного подвигу таємна схованко!
Радуйся, сяйвооздоблений храме Духа Святого!
Радуйся, святителю отче Йоане, останніх часів чудотворче!
 
К О Н Д А К   10
 
Бажаючи врятувати світ, Спаситель нового святого послав нам. Тим-то через нього з темних глибин гріха покликав нас. Чуємо тебе, преблаженний отче Йоане, що кличеш нас до покаяння, і хоча ми в чеснотах убогі, співаємо Богові: Алилуя!
 
І К О С  10
 
Ти оборона є всім, отче Йоане, хто до твого небесного заступництва вдається, тому й нас від демонських нападів охороняй, від недуг, напастей і всяких бід рятуй, що з вірою до тебе взиваємо :
Радуйся, засліплених прозріння!
Радуйся, що силою молитви життя на смертній постелі подаєш!
Радуйся, що від заколоту й війни охороняєш!
Радуйся, що зрошуєш рятівною вологою тих, хто гине в полум’ї печалі!
Радуйся, що як батько заступаєш самотніх та полишених!
Радуйся, святий учителю тих, хто шукає істину!
Радуйся, святителю отче Йоане, останніх часів чудотворче!
 
К О Н Д А К  11
 
Хвалу безперервну Пресвятій Тройці, преблаженний  отче Йоане, приніс ти думкою, словом і ділом. Великим розумінням з’ясував ти повеління істинної віри, навчаючи нас вірою, надією і любов’ю єдиному в Тройці Богові співати: Алилуя!  
 
І К О С  11
 
Сяйводайним світочем православ’я з’явився ти, черідки Христової добрий пастирю, тим, хто в мороці невігластва перебував. Так і після успіння твого являєш істину тим, хто не знає її, душі вірних просвічуєш, які співають тобі :
Радуйся, просвіто невірних мудрістю Божою!
Радуйся, веселко тихої радості лагідних!
Радуйся, громе, що затятих грішників лякаєш!
Радуйся, блискавко, що єресі спалюєш!
Радуйся, що дощем догматів православ’я поливаєш!
Радуйся, зрошування богомислення!
Радуйся, святителю отче Йоане, останніх часів чудотворче!
 
К О Н Д А К  12
 
Знаючи про дану тобі від Бога благодать, що проливається, всехвальний отче Йоане, з благоговінням і вдячністю її приймаємо, до заступництва твого дивного прибігаємо, твої чудеса прославляємо і взиваємо до Бога : Алилуя!
 
І К О С  12
Співаємо хвалу Богові за те, що ти з’явився у занепалому і зневіреному світі, бо в тобі, лагідному і смиренному рабові, Бог дивно прославляється, адже ми нічого не можемо зробити рівного дарові чудес твоїх. Дивуємось їм, зі святими вклоняємося і вшановуємо тебе:
Радуйся, нова зірко праведності, що на небосхилі засяяла!
Радуйся, новий пророче, що від панування зла нас визволяєш!
Радуйся, новий Йоне, що про погибель від гріха пророкуєш!
Радуйся, новий Хрестителю, що кличеш всіх до молитви і покаяння!
Радуйся, новий Павле, що тягарі проповіді Євангелія поніс!
Радуйся, новий апостоле, світле проповідування віри!
Радуйся, святителю отче Йоане, останніх часів чудотворче!
 
                         К О Н Д А К   13
О пресвітлий і предивний угоднику Божий, святителю отче наш Йоане, втіхо всіх, хто в скорботах перебуває! Прийми нинішнє наше моління і боговгодним твоїм заступництвом ублагай Господа від гієни нам визволитися, бо сам після смерті сказав: "Скажіть народу, хоча я і вмер, але я живий" : Алилуя!
(Цей кондак читається тричі. Після цього знов читається Ікос 1 і Кондак 1)
 
                         ВЕЛИЧАННЯ
 
 
Величаємо, величаємо тебе, святителю отче Йоане, шануємо святу пам’ять твою, бо ти молиш за нас Христа Бога нашого.
 
                         ТРОПАР
 
                           Гл.6
Преславний спадкоємцю апостолів Христових, що з’явився нас маловірних і холодних серцем спасти. Древніх святих благодаттю зодягнувся і подвигами ти наповнився, тому й від Бога небесні тайни прийняв. О предобрий годувальнику сиріт, що подаєш надію відкинутим світом, о світоче Христовий, запалений полум’ям Божим на зорі Страшного Суду! Моли за нас, святителю отче Йоане, щоб запалали і наші серця вогнем рятівної любові до Христа і спаслися душі наші в останні часи.
 
М О Л И Т В А
до святителя Йоана, останніх часів
ЧУДОТВОРЦЯ
 
О святителю отче наш Йоане, пастирю добрий і тайновидець душ людських! Нині біля Престолу Божого за нас молишся, бо і сам після смерті сказав: «Хоча я і вмер – але я живий». Ублагай Всещедрого Бога прощення нам у гріхах дарувати, щоб сміливо піднялися духом та відчай цього світу обтрусили, і до Бога заволали про дар смирення та богонатхнення, богосвідомості та духа благочестя на всіх шляхах життя нашого. Як милостивий годувальнику сиріт і досвідчений путівник наш на землі, і нині будь нам проводирем-Мойсеєм, а в розбратах церковних всеоб’ємлюче Христове напоумлення. Почуй зойк збентежених юнаків нашого лихоліття, що потерпають від біснування вселукавого, і обтруси лінощі відчаю знеможених пастирів від навали духа світу цього, а також знудьгованих людей заціпенінням марнотним. Зі сльозами кличемо до тебе, о теплий молільнику, відвідай нас бідолашних, що в темряві пристрастей гинемо і чекаємо твоєї батьківської настанови. Нехай наповнимося світлом невечірнім, в якому ти перебуваєш і молишся за духовних дітей твоїх по всій землі розпорошених, та любов’ю бодай слабкою до світла все ж тяжіючих, де світло Христос Господь наш перебуває, Йому ж честь , і сила, і слава нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
 
 
                                                        П І С Н Я
МОЛИТОВНОГО  ЗАГЛИБЛЕННЯ  СВЯТИТЕЛЯ  ЙОАНА  МАКСИМОВИЧА
 
(Правило молитовного вмирання, кожне слово якого мусить відгукнутися у серці і в                                                                         незворушності розуму)
 
Господи, Ти – Єдина Істина.
Господи, Ти – Єдина святиня.
Господи, Ти – Єдине блаженство,
Господи, Ти – Єдина правда.
Господи, Ти – Єдина Жертва за наші гріхи.
Господи, Ти – Єдине Сяйво у нашій темряві.
Господи, Ти – Єдине наше життя.
Прагну й жадаю, Господи, Твоєї святині!
Прагну й жадаю, Господи, Твого миру!
Прагну й жадаю, Господи, Твоєї чистоти!
Прагну й жадаю, Господи, Твоєї Істини!
Прагну й жадаю, Господи, Твого Царства!
Прагну й жадаю, Господи, Твого Світла!
Прагну й жадаю, Господи, Твоєї премудрості!
Прагну й жадаю, Господи, Твоєї благодаті!
Прагну й жадаю, Господи, Твоєї волі!
Прагну й жадаю, Господи, Твого Духа!
Прагну й жадаю, Господи, Твого життя!
Прагну й жадаю, Господи, Твоєї милості!
Господи, Господи, водами Твоїми небесними напувай мене,
Господи, Господи, поживою Твоєю нетлінною підживлюй мене,
Господи, Господи, Словом твоїм навчай мене,
Господи, Господи, силою твоєю зміцнюй мене,
Господи, Господи, милістю Твоєю зрости мене,
Господи, Господи, Духом Твоїм твори мене,
Господи, Господи, убогого мене прийми в Царство Твоє.
Зрікаюся, Господи, суєти моєї,
Зрікаюся, Господи, лукавства мого,
Зрікаюся, Господи, лінощів моїх,
Зрікаюся, Господи, закляклості моєї,
Зрікаюся, Господи, пихи моєї,
Зрікаюся, Господи, маловір’я мого,
Зрікаюся, Господи, нерішучості моєї,
Зрікаюся, Господи, нечистоти моєї,
Зрікаюся, Господи, усіх страхів моїх,
Зрікаюся, Господи, усіх навіювань диявольських,
Зрікаюся, Господи, усіх пожадань світу цього!
Господи, Господи, підійми мене,
Господи, Господи, вилікуй мене,
Господи, Господи, онови мене,
Господи, Господи, осяй мене,
Господи, Господи, освяти мене,
Господи, Господи, даруй мені вмерти в Тобі,
Господи, Господи, даруй мені воскреснути в Тобі!
 
(ВРАНЦІ)
Господи, нехай буде цей день - на подяку Тобі,
Господи, нехай буде цей день - послухом Тобі,
Господи, нехай буде цей день – служінням Тобі,
Господи, нехай буде цей день – славословленням Тебе,
Господи, нехай буде цей день – у благодаті Твоїй,
Господи, нехай буде все життя моє у благодаті Твоїй,
Господи, нехай буде остання хвилина моя у благодаті Твоїй святій.
 
(УВЕЧЕРІ)
Господи, нехай буде ця ніч спочинком у Тобі,
Господи, нехай буде ця ніч молитвою до Тебе,
Господи, нехай буде ця ніч зміцненням у Тобі,
Господи, нехай буде ця ніч подякою Тобі, 
Господи, нехай буде ця ніч у благодаті Твоїй,
Господи, нехай буде все життя моє у благодаті Твоїй,
Господи, нехай буде остання хвилина життя мого у благодаті Твоїй святій.
Господи, Господи, ніщо мене не радує, - тільки Твоє світло,
Господи, Господи, ніщо мене не радує, - тільки Любов Твоя,
Господи, Господи, ніщо мене не радує, - тільки прощення Твоє,
Господи, Господи, ніщо мене не радує, -тільки заспокоєння в Тобі,
Господи, Господи, ніщо мене не радує, - тільки молитва до тебе,
Господи, Господи, ніщо мене не радує – тільки любов до Тебе.
Господи, Господи, даруй мені, щоб я був, як молитва, що до Тебе лине,
Господи, Господи, даруй мені, щоб я був, як пісня, що для тебе лунає,
Господи, Господи, даруй мені, щоб я був, як подих, що до Тебе спрямований,
Господи, Господи, даруй мені, щоб я був, як покаяння, що Тобі принесене,
Господи, Господи, даруй мені, щоб я був, як серце, що до Тебе відкрите,
Господи, Господи, даруй мені, щоб я був, як життя, що у Тобі умиротворене,
Господи, Господи, даруй мені, щоб я був, як творіння, що Тебе знайшло.
АМІНЬ.
 
(Січень, 1944 р.)

Фільм про святителя
https://www.youtube.com/watch?v=V9ml-xTUfoM&feature=share&fbclid=IwAR2TnNu6UP48_kdY-LGgyAKAgEWU-3lnV327N3T9Zqj-jDzQ9HnMUSgfgig


Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА