30 жовтня 2019
Хелоуін: що це таке?
Моторошна темрява і зловіща тиша… В цю, без сумнівів, найстрашнішу ніч року, вулиці сповнені нечистю, яка лякає перехожих… Вампіри, зомбі, привиди і демони – саме вони є одвічними супутниками Хелловіну. Таке враження, ніби перед очима постає кадр із якоїсь голівудської «страшилки». А що ми знаємо про це неоднозначне "свято"?
28 жовтня 2019
Праведники рятують світ (відео)
Господь хоче врятувати всіх. Навіть тих, хто не обирає Його. Але саме праведники рятують світ. На них Він розраховує і покладає справу спасіння. Якби не одиниці праведників, то страшний кінець давно би прийшов. Про милосердя, Апокаліпсис та тих на кому тримається історія - у відеопроповіді о.Віктора Маринчака.
27 жовтня 2019
Треба дати плоди віри (відео)
Дві тисячі років проминуло, а ми продовжуємо обирати: у що вірити, з чим ототожнюватись, що наслідувати? Показати свою віру можна тільки живучи відповідним чином. Не тільки переказувати, а саме діяти. Вибір світогляду і відтворення його в способі існування – це не одне і теж. Треба дати плоди віри», - із проповіді о.Віктора Маринчака.
27 жовтня 2019
Притча про сіяча
В сьогоднішньому євангельському читанні ви чули притчу про сіяча. Невеселу притчу, яка показує, як зусилля Божі розбиваються об людську негідність, непідготовленість. Божественний Сіяч сіє в наших серцях Своє Слово, а людина часто буває не готова, не здатна прийняти і зростити в собі це Божественне Зерно. Скільки зерен впало даремно! Скільки ...
26 жовтня 2019
Золоте правило
Найбільшою ознакою християнської віри є любов. “За тим пізна¬ють, що ви учні Мої, коли будете мати любов між собою”, - гово¬рить Христос. Ненависть - це ознака невірства. Перед приходом Спасителя існував закон помсти: “Око за око, зуб за зуб”. Спаситель поширює християнську любов навіть на ворогів
26 жовтня 2019
Праведний Іов Багатостраждальний (відео)
Ця людина жила задовго до пришестя Ісуса Христа у світ. Але про подвиг його віри не забули й після Світлого Христового Воскресіння. Історія його життя постійно хвилює уми і наших сучасників. Святий праведний Іов Багатостраждальний жив за 2000–1500 років до Р. Х. Святитель Іоанн Златоуст дав йому дуже зворушливу характеристику: «Немає нещастя людського, якого не витримав би цей чоловік, твердіший за будь-який адамант, що спізнав несподівано і голод, і бідність, і хвороби, і втрату дітей, і позба
24 жовтня 2019
Козельщанська ікона Божої Матері
Цей іконописний образ Богородиці має італійське коріння, був прославлений в Україні в 19 столітті, але й зараз до нього з любов"ю та молитвою припадають прочани. Особливо дівчата, що благають Пречисту про щасливе подружнє життя.
23 жовтня 2019
Апостол і євангеліст Лука
З усiх чотирьох євангелiстiв саме апостола Луку можна назвати iсториком у повному розумiннi цього слова. Його двочастинна праця — Євангелiє та Дiяння святих апостолiв — сумлiнна й чiтка оповiдь про подiї в їхнiй послiдовностi; вона виконана вiдповiдно до всiх вимог iсторичного жанру. Окрiм того, Євангеліє Луки — чудовий лiтературний твiр, написаний гарною грецькою мовою.
22 жовтня 2019
о.Геннадій Рохманійко про домівку "Пласту" (відео)
Нещодавно на території нашого храму відкрилась домівка «Пласту». Її вже встиг відвідати предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній. У неділю тут відбувся день відкритих дверей. Про діяльність «Пласту» у Харкові, а також чого саме при Івано-Богословській церкві діє молодіжна патріотична організація розповідає о.Геннадій Рохманійко.
20 жовтня 2019
Багато разів наш народ перебував у стані вдови Наїнсько (відео)
«Багато разів наш народ перебував у стані вдови Наїнської, яка втрачає надію просто на існування. Не залишалось нікого: ні керманичів, ні воїнів, ні геніїв, ні творців, ні діячів. Всіх тих, хто ніс правду, шляхетність, творчість, будівництво. Але ми знаємо, що після кожної смерті наставало воскресіння та поверталася надія», - із недільної проповіді о.Віктора Маринчака.
19 жовтня 2019
Притча про чудесний улов риби
Який багатий урок, як це просто! Йти за Христом для нас не значить кудись йти, це означає залишитися при Ньому і так само сіяти, як Він сіяв, так само збирати в Царство Небесне, як Він збирав. Сіяти, не замислюючись над тим, багатий я чи бідний? була б любов - насіння дасть Господь. І коли раптом виявиш, яка страшна наша справа, бо це саме Боже справа, будемо слухати Боже слово: "Не бійся, сій відкритим, люблячим серцем".
19 жовтня 2019
Апостол Фома
19 жовтня Православна церква вшановує пам'ять апостола Фоми. Його можна назвати одним з найпалкішим з апостолів. Його "невірство" чи не було проявом гарячої та глибокої віри? Святий апостол Фома працював рибалкою та походив з галілейського міста Пансади. Почувши благовістя Ісуса Христа, він все залишив і пішов за Ним. За Церковним ...