5 квітня 2024
Пасія по неділях
У неділю під час Великого посту, одразу після закінчення Літургії, близько 12 години, в нашому храмі відбувається Пасія. В повній тиші, зосередженості та з запаленими свічками в руках парафіяни слухають євангельські історії про Страсті Господні. Змістовна і надзвичайна зворушлива служба, яку варто відчути серцем. Варто сказати кілька слів про неї.
5 квітня 2024
Вершина нашого буття (відео)
Немає універсальних формул стяжання Святого Духа. Кожному посилається свій спосіб служіння Богові. Це може бути хрест відповідальності, невтомної праці, жертовності, страждань, відданості, але все це єднається найголовнішим - Хрестом Любові. Різні наші випробування і втрати, все, що неможливо оминути, ми повинні приймати як Хрест, який треба гідно пронести.
4 квітня 2024
Голос Божий, що лунає в людській душі
Таємниці кожного знає Бог, Який звертається зокрема і через совість людини. Совість, сумління – це те унікальне, що відрізняє людину від інших живих творінь. Голос власної совісті може чути кожне людське серце. В нашу природу закладена здатність відрізняти хороше від поганого, добре від злого, жалкувати про заподіяну кривду, карати себе ...
4 квітня 2024
Таїнство Соборування по п’ятницях
Щоп’ятниці у нашому храмі об 11 годині звершується таїнство Соборування. Вважається, що під час Великого посту бажано, щоб парафіяни отримали від Церкви цей благодатний дар зцілення душі і тіла. Що варто знати про таїнство Єлеосвячення та як до нього краще підготуватися - читайте у нашому матеріалі.
3 квітня 2024
Преподобний Йосип багатохворобливий, Печерський
4 квітня за новоюліанським календарем православна церква вшановує пам'ять преподобного Йосипа хворобливого, Печерського. Він жив у XIV столітті і його досвід є прикладом вірності та вміння приймати все, що посилає нам Господь. У важкій недузі він звернувся з молитвою до Бога і дав обітницю: якщо Господь дарує йому здоров’я, то ...
2 квітня 2024
Ікона Божої Матері «Нев’янучий Цвіт»
3 квітня церква вшановує ікону «Нев’янучий Цвіт». Цей образ по праву вважається одним з найпрекрасніших та зворушливих в православній іконописній традиції. Ласкава усмішка Богоматері, оточеної білими квітами, повертає радість життя, душевну рівновагу, дарує спокій, умиротворення, готовність подолати будь-які випробування. Невипадково саме на початку справжньої теплої весни Церква згадує цю дивовижну ...
1 квітня 2024
Марнославство як різновид гордині
Клопоти починаються тоді, коли після думки: "Я його потішив, от і чудово", приходить інша: "Який же я, напевне, хороший, якщо так зробив". Що більше ви захоплюєтеся собою і менше - самою похвалою, то гіршим стаєте. Коли захоплення собою заполонює вашу уяву повністю, а похвала як така взагалі вилітає вам із голови, значить, ви досягли дна.
31 березня 2024
Перший промінь очікування Воскресіння (відео)
Споглядання Хреста, на якому Господь відкриває обійми цілому світові, може осяяти наші душі. Так, це світло пекуче, від нього стає боляче, але воно робить хоча би в думці та переживанні причетними нас до Страждань Спасителя й, безумовно, до чогось кличе. Про мужність віри і перший промінь очікування Воскресіння дивіться у недільній проповіді о.Віктора Маринчака.
31 березня 2024
Громада привітала Леоніда Логвиненка (відео)
Громада Іоано-Богословського храму ПЦУ привітала з днем народження одного із фундаторів нашої парафії заслуженого журналіста України, поета, письменника, волонтера і фотомитці Леоніда Логвиненка. Від імені ЗСУ маестро привітали почесною грамотою, а іменинник прочитав свої вірші про війну. Пропонуємо вам їх послухати.
30 березня 2024
Нам треба вдосконалюватись у вірі (відео)
Вірити – означає прийняти всією своєю сутністю, усім єством того, що є в Заповідях Божих і що міститься в Слові Сина. Причому не просто прийняти, а й здійснити в своєму житті. Це непросто, але шлях до Вічності пролягає саме через віру. Тому нам треба удосконалюватись в ній. Оскільки ми молимось за тих, хто пішов, у нас з’являється надія, що і вони в певний момент дослухались до Слова Божого. Про постові завдання в поминальну суботу дивіться проповідь о.Віктора Маринчака.
30 березня 2024
Син Божественного Світла святитель Григорій Палама
Святителю Григорію, зважаючи на всі його позитивні якості, пропонували різні високі посади при імператорському дворі. Але він не бажав слави світу цього і, відхиливши всі пропозиції, в двадцятилітньому віці оселився на святій горі Афон, де став аскетом та ісіхастом. Друга неділя Великого посту присвячена Сину Божественного Світла, як називали святого Григорія Паламу.
29 березня 2024
Преподобний Іоан Ліствичник
30 березня за новоюліанським календарем повнота Церкви вшановує пам'ять одного із своїх стовпів – преподобного Іоана Ліствичника. Четверта неділя Великого посту безпосередньо призначена святому, і тоді ми докладно поговоримо про книгу сходження на вершини духу, а сьогодні день, коли ми згадаємо тернистий шлях Синайського відлюдника. Про походження Іоанна майже не ...