15 вересня 2023
Свята мучениця Людмила
16 вересня за новоюліанським календарем тепер свій День ангела святкують Людмили. Це ім'я означає «мила людям». Свята Людмила жила в кінці дев'ятого – на початку десятого століття. Вона була донькою Сербського князя, дружиною чешского правителя і загинула за віру в боротьби з язичниками. Людмила вийшла заміж за чеського князя Боривоя ...
15 вересня 2023
Єдина церква є духовною основою європейської України (відео)
«Ми завжди закликаємо співбратів до єдності, адже наше майбутнє в єдиній православній церкві України. Іншого шляху немає і вороття не буде. Єдина сильна церква є духовною основою сильної, демократичної, європейської України», - митрополит Епіфаній в Іоано-Богословському храмі закликав долучатись до ПЦУ.
15 вересня 2023
Митрополит Епіфаній: «Ми неодмінно переможемо» (відео і фото)
«Ми не маємо права програти. Наш священний обов’язок підносити повсякденні молитви за Україну, воїнів, державу. Ми боримось за цей великий дар свободи і на нас лежіть велика відповідальність перед майбутніми поколіннями», - митрополит Епіфаній звернувся до громади Іоано-Богословського храму ПЦУ.
14 вересня 2023
Не дамо розп’яти наші душі (відео)
«Без пожертви і розп’яття перемога над смертю та сатанинською владою неможлива. Нам зараз в цей тяжкий, трагічний і благословенний час надається повне й остаточне розуміння таких речей. Ми повинні нести свій хрест, але не дати розп’яти свої душі», - о.Віктор Маринчак.
14 вересня 2023
Видимий знак нашої віри
14 вересня не тільки Воздвиження Чесного Христа, а також ще й день упокоєння святителя Іоана Золотоустого. Саме його Літургію ми служимо в це свято, а також в більшості днів протягом року. Отці Церкви багато писали про знамення і символ нашої віри. Спробуємо й ми поміркувати над змістом Хреста Господнього.
14 вересня 2023
Зустрічаємо предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія (відео)
У п’ятницю 15 вересня 2023 року в Іоано-Богословському храмі міста Харкова митрополит Київський і всієї України ПЦУ Епіфаній відслужить молебень за Україну. Зустрічаємо предстоятеля нашої церкви о 10.30.
13 вересня 2023
Свято Хрестовоздвиження
Православна церква України 14 вересня за новоюліанським календарем відзначає одне із двунадесятих свят - Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Історики вважають, що насамперед дві події лягли в основу встановлення цього свята: знайдення в IV ст. Хреста, на якому розп’яли Ісуса, та повернення цього хреста з Персії до Єрусалиму у VII столітті.
13 вересня 2023
Гріх засудження
Звичка осуджувати ближніх дуже поширена у сучасному суспільстві. Важко знайти людину, яка б ні думкою, ні поглядом, ні словом не осуджувала навколишніх людей. У нас часто не проходить жодного дня, щоб ми когось не осудили. Осуджуємо ми і рідних, і знайомих, і сусідів, і батьків, іноді пастирів Церкви та всіх ...
13 вересня 2023
Бог втручається в наше життя (відео)
Свято Хрестовоздвиження, яке відтепер відзначається 14 вересня, вкотре дає привід замислитись над темою Хреста. І коли нас запитують, де є ваш Бог у найжахливіші миті війни, то ми все-таки відчуваємо, що Він розпинається разом з нами на Голгофі. Хрест – це передусім зброя перемоги, а тому Бог втручається в наше життя.
11 вересня 2023
Важливі події цього тижня (відео)
Цей тиждень в Іоано-Богословському храмі буде насичений подіями. У четвер 14 вересня за новоюліанським календарем відзначаємо двунадесяте свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Також служимо Літургію в суботу та неділю. А в п’ятницю, 15 вересня, помолимось разом з предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм, який завітає до нашого храму.
10 вересня 2023
о.Віктор Маринчак: "Спаситель був непримиренним до зла" (відео)
«Господь приходить, щоб на Хресті відкрити обійми цілому світові. Але це не означає, що без розбору будуть прощені всі. Якщо людина не шукає покаяння, байдужа до своїх недоліків, слабкостей і гріхів, вона вже засуджена на зовнішню темряву. Ми повинні пам’ятати уроки Спасителя. До того зла, яке навалою йде на нас, Він був таким же непримиренним як і ми», - із недільної проповіді о.Віктора Маринчака.
9 вересня 2023
Багато покликаних, але мало обраних
Притча про покликаних на весільне свято, що читається в 14-ту неділю після П’ятидесятниці, була виголошена Спасителем відразу після притчі про злих виноградарів, яку ми чули минулого недільного дня. Але якщо у попередній притчі Господь вживає образ робітників у винограднику, то у цій ми бачимо цілком інший образ –весільного святкування та запрошених на нього.