20 серпня 2023
Життя з позиції Любові (відео)
«Ми не повинні думати, щоб на наші проблеми Бог дасть конкретні відповіді. Він надає принципи ставлення до всього на світі. Робіть своїм братам те, що Господь вам робить. Тоді буде любов, радість, світло та впевненість. Якщо ми будемо вирішувати все з позиції любові, то наші надії справдяться», - із недільної проповіді о.Віктора Маринчака.
19 серпня 2023
Свято Преображення Господнього у нашому храмі (фоторепортаж)
Свята завжди надихають, сповнюють надією і дають привід для радості. У день Преображення Господнього в Іоано-Богословському храмі було багато посмішок, емоцій та приємних зустрічей. Будь-які світлини не здатні передати справжню атмосферу любові, спекотного літа й відчуття єдності, якого ми так потребують в час випробувань. Для тих, хто намагається преображатись разом з нами фоторепортаж зі свята храму Апостола Любові.
19 серпня 2023
Притча про немилосердного боржника
Розповідаючи цю притчу для своїх читачів Матей ставить нас перед фактом незбагненної Божого милосердя та любові – реальності перед якою тьмяніють, стають мізерними та тупиковими всякі наші порахунки та людська логіка (своїми силами ми просто не здатні повернути «всього боргу» (Мт 18, 34) ні людям ні Богові).
19 серпня 2023
Почуття мужності і надії (відео)
«На початку 90-х років, коли у Харкові почала відновлюватись українська церква - Іоано-Богословський храм, - нами володіло два почуття: мужність і надія. Саме такі почуття мають бути й сьогодні. Хай Господь преображає наші душі!», - о.Віктор Маринчак.
18 серпня 2023
Ми пережили преображення (відео)
«Нам немає чого боятися, бо ми вже кілька разів за останні десятиліття пережили Преображення. Починаючи з 1991 року, попри всі випробування та труднощі, ми тоді, тепер і назавжди говоримо: «Добре нам тут бути, Господи!». Тут ми надихаємось та набираємось віри, щоб встояти і здолати всі перешкоди», - о.Віктор Маринчак.
18 серпня 2023
Фаворське світло
19 серпня Церква відзначає велике двунадесяте свято - Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Що є Фаворське світло і як нам до цього ставитись? Спробуємо разом розібратися. Ну, й, звичайно, не забуваємо про дари природи, які освячуються в нашому храмі в цей день.
18 серпня 2023
Разом з магістральним духом історії (відео)
У житті кожної людини, родини або навіть цілої громади є події, які їй особливо дорогі. Для Іоано-Богословського храму ПЦУ свято Преображення Господнє, (яке ми останній раз відзначаємо 19 серпня), завжди було надзвичайно важливою датою. Саме в цей день під мурами нашої напівзруйнованої церкві в 1991 році відбулось перше Богослужіння. З ...
18 серпня 2023
Чому на свято Преображення освячують фрукти?
Фрукти після освячення не стають якимись святинями, як дехто вважає, предметом благословення є не стільки плоди, скільки сама людина, що їх виростила з милості Божої. Бо земля не сама собою є плідною, вона не сама собою породжує все, що необхідне людині для підтримання тілесного життя – плідною її творить Господь, через неї виявляючи піклування про нас.
18 серпня 2023
Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать
«Усі путі людини чисті в її очах, але Господь зважує душі». В цих словах мудрого царя Соломона є застереження від найбільш небезпечної людської гріховної пристрасті – гордині. Адже її згубна дія виявляється не в матеріальних речах, а у світі духовному, через що тягне за собою багато шкідливих наслідків і неправди. ...
17 серпня 2023
Ми таємно Херувимів з себе уявляємо
Ця ангельська пiсня вводить нас у центральну, найважливiшу частину Божественної Лiтургiї, наближаючи до головного Таїнства — Причастя. Вона нiби прокладає умовну межу, за якою нам потрiбно залишити все земне й тимчасове, всi пiклування, турботи й печалi (саме це слово було вжито в давньоукраїнському текстi молитви), аби приготувати себе до зустрiчi з Господом.
16 серпня 2023
Спогади настоятеля про перші кроки служіння (відео)
Четверте десятиліття нашої церковної громади ми зустрічаємо в умовах війни, під обстрілами і в умовах, коли багато парафіян змушені були покинути рідний Харків. За цей час Іоано-Богословський храм і його настоятель пережили багато труднощів та випробувань. Неможливо все описати словами, але деякими спогадами про те як все починалось о.Віктор Маринчак ...
15 серпня 2023
Великий гріх
Самогубство, вчинене обдумано й свідомо, Церква визнає таким же важким гріхом, як і вбивство. Адже Бог сотворив людину для життя, а не для смерті, і позбавлення від Його найдорожчого дару є порушенням Його волі й Божественного задуму, відступом від Господа.