29 березня 2024
Смерть щодня нагадує нам про свою присутність (відео)
Нам відомі аксіоми буття, проте розум вимагає доказів. Ми знаємо, що у Бога все живі, але зі смертю неможливо примиритись. Душа, очевидно, вічна, втім як боляче розставатись з любимими. Час неминущий, однак життя, на жаль, швидкоплинне. 30 березня – перша поминальна субота Великого посту.
28 березня 2024
Переломлення хліба причасниками Божества
Головне таїнство Православної Церкви, за допомогою якого християни поєднуються із Господом Ісусом Христом через причастя Його Тіла і Крові під виглядом хліба і вина. За Євангелієм, це заповідав робити Сам Ісус. Перші християни, за свідоцтвом книг Нового Завіту, з самого початку збиралися щонеділі для “переломлення хліба” – так в давнину ...
27 березня 2024
Чому цього року Великдень у католиків 31 березня, а у православних 5 травня?
У християн західного обряду триває Страсний тиждень, а в найближчу неділю римо-католики вже будуть вітати один одного словами «Христос Воскрес!». Для когось це може стати сюрпризом, але усі православні та греко-католики і далі святкують головне християнське свято по-старому. 2024 року - це буде 5 травня, при чому римо-католики відзначать Пасху ...
26 березня 2024
Піст як весна духовна (відео)
Другий тиждень Великого посту у Харкові також буде складним. Постійні обстріли міста та проблеми з енергопостачанням дають зайвий привід замислитись на вічними проблемами співвідношення світла і темряви, змістовності й суєтності, життя та смерті. Таїнство Соборування, парастас, Літургія ранішосвячених дарів – служби, які можна відчути серцем в храмі Апостола Любові. Більш докладно про розклад Богослужінь цього тижня розповідає настоятель храму о.Віктор Маринчак.
26 березня 2024
Собор святого архангела Гавриїла
Архангел Гавриїл вважається Божим вісником і посланцем. Його поява сповіщає про важливі для всього людства події, які змінюють хід історії. Саме Архангелу Гавриїлу Господь довірив священну місію принести Благу Вість про непорочне зачаття майбутній матері Спасителя, про порятунок роду людського.
25 березня 2024
Початок нашого спасіння (відео)
Богородиця дає взірець прийняття волі Господньої, яка тільки і може повернути нам єдність з Богом. Нічого не буває даремним. Якщо ми приймемо Його волю, то спасіння обов’язково настане. Про таємницю втілення Бога в світ через подвиг віри Діви Марії у проповіді о.Віктора Маринчака в день Благовіщення Пресвятої Богородиці
24 березня 2024
25 березня - свято Благовіщення Пресвятої Богородиці
У понеділок вперше свято Благовіщення Пресвятої Богородиці ПЦУ відзначає за новим календарем – 25 березня. Як співається в тропарі: «сьогодні спасіння нашого початок і від віку таїнства явлення: Син Божий стає Сином Діви, і Гавриїл про благодать благовістить». На святкову службу приймаємо ЗАПИСКИ ОНЛАЙН.
24 березня 2024
Сприйняття життя з вдячністю (відео)
Господь посилає біль, муки, смерть. Часом на нас насувається зневіра, відчай і спустошеність, але чим більше випробувань посилає Бог, тим більше від нас вимагає Він духовних зросту, волі, мужності та силу духу, щоб ми все здолали. Про нестерпний тягар страждань і віру сприймати життя з вдячністю у недільній проповіді о.Віктора Маринчака.
23 березня 2024
Неділя Торжества Православ"я
Ми святкуємо сьогодні день Торжества Православ’я: не торжества православних людей над іншими людьми, а торжества про те, що Православ’я як світло - сіяє, немов вогонь горить, як життя - тече по усьому світі. І знову-таки: не лише наше церковне Православ’я, але щось набагато більше за те, що ми можемо вмістити.
23 березня 2024
Поспішайте робити добро (відео)
Дух доброчесності, смиреномудрія, терпіння і любові повинен стати настановою нашого життя. Якщо ми цього не маємо, то де тоді плоди посту? Треба поспішати робити добро і здобути чесноти, про які ми щодня читаємо в молитві Єфрема Сиріна. У суботній проповіді настоятель Іоано-Богословського храму ПЦУ о.Віктор Маринчак говорив про вершину духовного зростання - не засуджувати брата свого.
22 березня 2024
"Зглянься на душу мою і врятуй її" (відео)
У неділю 24 березня одразу після завершення Літургії в Іоано-Богословському храмі ПЦУ будемо служити постову Вечірню. На ній лунає проникливий великий прокимен, який тиждень тому сповістив нам про початок Великого посту: «Не відверни лиця Твого від слуги Твого, бо я страждаю! Скоро почуй мене, зглянься на душу мою і врятуй її». Пропонуємо послухати його у виконанні настоятеля нашого храму.
22 березня 2024
Святий великомученик Феодор Тирон
У суботу першого тижня Великого посту ми згадуємо пам’ять святого, ім’я якого міцно пов’язане з Чотиридесятницею. А точніше – з першим тижнем Великого Посту, що колись навіть мав назву Феодорового. Свята Православна Церква підносить молитви до великомученика Феодора Тирона, який за часів Юліана Відступника застеріг християн від їжі, що була окроплена на честь поганських богів. На згадку про це, на вечірній службі в п’ятницю в храмах освячується коливо.