27 листопада 2020
 Різдвяний піст
Різдвяний піст – це останній багатоденний піст року. Він починається 28 листопада і закінчується 6 січня. Триває 40 днів, і тому в Церковному уставі називається ще Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Оскільки заговини на піст припадають на день пам’яті святого апостола Пилипа, то його ще називають Пилипівкою.
26 листопада 2020
Апостол Филип
Одним із дарів, яким Господь наш Ісус Христос наділяв Своїх послідовників, був дар зцілення. Його мав один із перших апостолів Христових – святий Филип, пам’ять якого Православна Церква вшановує 27 листопада, напередодні Різдвяного посту.
25 листопада 2020
Читаємо Псалтир разом
Кілька років поспіль парафіяни нашого храму Іоана Богослова під час Різдвяного й Великого постів щодня разом прочитують Псалтир. Цього року ми молилися псалмами і в Успенський піст. На Пилипівку протягом 40 днів ми починаємо молитися за Україну, проти пошесті згубної коронавірусу, а також за те, щоб Господь простив наші провини. Долучайтеся!
25 листопада 2020
Запали свічку пам’яті! (відео)
У суботу, 28 листопада, Україна відзначає день пам’яті жертв Голодоморів. Кожен із нас о 16 годині може запалити свічку і поставити її біля вікна. Про цю важливу дію та наш внесок у віддані шани загиблим розповідає о.Віктор Маринчак. У Харкові поминальна акція відбудеться о 16.00 біля намету на м.Свободи.
23 листопада 2020
«Ми повинні бути дерзновенними», - о.Віктор Маринчак (відео)
«Дерзновенність - є характеристика нашого існування. Ми повинні бути дерзновенними не тільки в конкретних обставинах, а протягом цілого життя. Навіть тоді, коли немає надії і ми все втратили, слова Його залишаються справедливими: «Не бійся! Тільки віруй!»», - із недільної проповіді о.Віктора Маринчака.
23 листопада 2020
Останній тиждень перед постом (відео)
Останній повний тиждень осені за погодними умовами вже нагадує зиму. Епідеміологічна ситуація в Харкові вкрай важка, але Богослужіння у нашому храмі відбуваються за розкладом. Дотримуючись всіх вимог карантину, в церкві продовжують служити молебні, Соборування, Вечірні та Літургії. Але в останню суботу осені маємо особливий для кожного українця день.
22 листопада 2020
Воскресіння дочки Яіра
Євангеліє двадцять четвертої неділі по Зісланні Святого Духа (Лк 8:41-56) розповідає про зцілення кровоточивої та про воскресіння дочки очільника синагоги. Спробуємо зосередитися на тому, що Спаситель чинить у житті Яіра.
21 листопада 2020
Виступ о.Віктора Маринчака на 7-му річницю Революції Гідності (відео)
У сьому річницю початку Революції Гідності харків’яни зібрались біля пам’ятника Тарасу. Як завжди відкривав мітинг духовник Майдану о.Віктор Маринчак, який благословив патріотичну спільноту міста на подальшу боротьбу за Гідність та Свободу. Пропонуємо послухати його виступ.
21 листопада 2020
Святий Архангел Михаїл в українському іконописі
Іконографія св. архистратига Михаїла є надзвичайно цікавою та різноманітною. Цей небесний заступник є одним із найчастіше зображуваних святих на українських іконах, про що свідчить велика кількість збережених пам’яток. Споглядаючи ці найдавніші ікони, маємо можливість більше дізнатися про діяння та роль архистратига в житті нашої Церкви, а також досвідчити глибоку духовність нашої сакральної культури.
20 листопада 2020
 Архістратиг Михаїл
21 листопада Церква відзначає день Собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Про основні положення ангелології ми розповіли напередодні, тому тепер час згадати безпосередньо самого верховного воєначальника Божих слуг.
19 листопада 2020
Сенс нашої віри (відео)
«Наша віра полягає у тому, що ми не ухиляємось ні від труднощів, ні від випробувань, ні від страждань, втрат, хвороб чи смерті. Ми нічого не боїмося, тому, не жахаючись, йдемо на зустріч випробуванням, бо маємо Бога. Він не обов’язково дасть нам земне спасіння. Але віра здатна врятувати душі від відчаю ...
18 листопада 2020
Про Небесні Сили безплотні
Напередодні свята Небесних Сил безплотних варто докладно поговорити про ангелів. На основі ангелології, представленої у Святому Письмі, у Переданні і в навчанні Вселенської Церкви спробуємо викласти головні богословські думки з цього питання.