Преподобний Іоанн Ліствичник

25 березня 2023
В четверту неділю Великого посту вшановується пам'ять великого вчителя духовного життя, преподобного Іоанна Ліствичника (525-616 рр.)  

Своє друге ім'я  - Ліствичник – він набув від назви найвідомішого свого твору «Ліствиця» (або ж «Духовні сходи»). Цю книгу преп. Іоанн написав на прохання св. Іоанна Раіфського, що бажав отримати путівник для свого духовного життя у чернецтві, щоб був цей путівник сходами, які б вели до небесних воріт цілим і неушкодженим, збереженим від падіння.

Свій твір преподобний так і назвав - "Ліствиця", пояснюючи назву таким чином: "Спорудив я драбину сходження... від земного до святого... на зразок тридцяти років Господнього повноліття, знаменно спорудив сходи з 30 сходин, по яких, досягнувши Господнього віку, станемо праведними і безпечними від падіння". В книзі змальований шлях міри та духовної гармонії, сповнений внутрішньої праці та пам'яті про смерть, бо життя ченця – це шлях постійного сходження сходами духовного самовдосконалення.Спорудив я драбину сходження...

Не треба, однак, думати, що книга ця написана виключно для ченців. Недаремно згадується преподобний Іоанн Ліствичник та його величний твір у дні Великого Посту, в час, коли всі сили людини повинні бути спрямовані на самовдосконалення, внутрішню працю. 30 щаблів Ліствиці навчають нас боротьбі з вадами та пристрастями, вихованню чеснот, що відтворюють в людині образ Божий.

Багато віків звертаються до цієї книги люди, бо сповнена глибокої духовності Ліствиця написана простою, чистою та живою мовою. Може, не все під силу, яка живе поза стінами монастиря, де сходинки можуть бути значно меншими, але крок кроком, маленька сходинка за сходинкою ведуть до мети – зустрічі з Христом.

Будь-який шлях складний, і яким би не був путівник, багато залежить і від того, хто йде за ним. Із цього приводу хочеться навести слова о. Олександра Меня: «На духовній ліствиці найнебезпечніше – це оглядатися і перевіряти, чи далеко піднявся. Жодне «підсумовування» тут є неприпустимим. Бо, якщо сягнув чогось, то негайно закрадається самовдоволення , яке тут-таки зводить нанівець всі зусилля. Треба вважати себе завжди на першому щаблі. Господь у будь-який момент може перенести на десятий.» (О.Мень «Смертю смерть подолав»).

Тому в цей день будемо звертатися з молитвою та проханням про духовну підтримку до преподобного Іоанна Ліствичника ,а протягом Посту звернемось до його твору, який, до речі, є в нашій парафіяльній бібліотеці.
 
З духовної скарбнички творів преподобного Іоанна Ліствичника:
 
Піст приборкує наші пристрасті, гнуздає погані звички, пильністю серце пом'якшується, чистота думок зберігається, погані думки проганяються.
 
Молитва за своєю природою - це спілкування та єднання людини з Богом, а за своєю дією вона підтримує світ і поєднує його з Богом (Ліствиця, Слово 28)
 
Молитва - це мати й дочка сліз, надолуження за гріхи, поміст через спокуси, мур проти клопотів, нищителька непорозумінь, заняття ангелів, пожива всіх духовних істот, майбутня радість, необмежена діяльність, джерело чеснот, криниця ласк, невидимий поступ, пожива душі, просвічення розуму, сокира на зневіру, вияв надії, лік на смуток, скарб монахів, багатство пустельників, злагіднення гніву, дзеркало поступу, здійснення успіху, об'ява майбутнього, знак слави (Ліствиця, Слово 28)
 
Віра дає крила молитві, і без неї ми не можемо підноситися до неба... Твоя молитва покаже тобі, в якому стані ти знаходишся (Ліствиця, Слово 28).

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА