Таїнство Соборування у суботу 25 березня

23 березня 2023
Соборування
Таїнство Соборування або Єлеосвячення, як воно називається в богослужбових книгах, є одним з семи найголовніших Таїнств, в якому при помазуванні тіла єлеєм призивається на людину благодать Божа для зцілення її від тілесних та душевних немочей. 

Єлеосвячення називається ще Соборуванням тому, що за уставом Церкви його повинні звершувати сім священиків (собор священнослужителів). Число сім - символічний знак Церкви і означає її повноту: саме тому послідування таїнства складається із прочитання, після визначених молитов, саме 7 різних уривків із Апостола і Євангелія, які розповідають про покаяння, про зцілення, про необхідність віри, про страждання і милосердя. Звісно, в звичайних храмах такої можливості немає. Як правило, Соборування в Іоано-Богословському храмі звершує один свяшеник, але наразі, завдяки нашим капеланам, маємо можливість здійснювати його Соборно кількома ієреями. .



Після кожного такого читання і молитовного звернення до Бога про відпущення гріхів над недужою людиною (чи людьми) відбувається помазування освяченим єлеєм (олією), змішаним із вином, і таке помазування звершується семиразово.  В кінці чина на голови тих, хто приступав до Таїнства, накладається Євангеліє з читанням особливої заключної молитви. Церква допускає також звершувати це таїнство трьом, двом і навіть одному священнослужителю, лише б він звершив те, що належить робити семи священикам, виголошував всі молитви і звершував помазування.

Таїнство Єлеосвячення, які інші Таїнства, має євангельське походження. Воно було встановлене Самим Христом. «І закликавши Дванадцятьох, зачав їх по двох посилати, і владу їм дав над нечистими духами. І вийшли вони, і проповідували, щоб каялися. І багато вигоняли демонів, і оливою хворих багато намащували – і вздоровляли» (Мк. 6: 7, 12-13).

Згідно з цим свідченням ще до Голгофських страждань Спасителя існувало таке Таїнство, яке подавало допомогу хворим і тілесно, і духовно. Потім знаходимо свідчення про нього в посланні святого апостола Якова: «Чи хворіє хто з вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться, намастивши його в Господнє ім'я, і молитва віри вздоровить недужого, і Господь його підніме, а коли він гріхи був учинив, то вони йому простяться» (Соборне послання св. Апостола Якова 5: 14-15).
 
Окрім тілесного зцілення, в таїнстві випрошується і відпущення гріхів - тому що більшість недуг є наслідком гріхів, тоді як сам гріх - недуга духовна. Святі отці Церкви повчають, що при Єлеосвяченні відпускаються забуті гріхи (але не ті, що були приховані під час сповіді), наприклад, через причину малозначущості для людини. А сукупність таких гріхів може лягти тяжким ярмом на душу людини, і стати причиною не тільки духовного упадку але і тілесних недуг.

Таїнство соборування має два варіанти свого звершення. Інколи воно звершується вдома над одним хворим, а інколи – у храмі, над усіма, хто хоче приступити до цього Таїнства і хто може за станом здоров'я бути присутнім в храмі. В цьому випадку воно за звичай присвячується якимось особливим подіям церковного року. В Православній Церкві це частіше всього період Великого Посту, але на практиці весь рік.

Соборування за вченням Церкви звершується над православним християнином старшим семи років, що страждає тілесними і душевними недугами. Під душевними недугами можна розуміти і важкий духовний стан (смуток, скорбота, відчай), або ж причиною такого стану можуть бути нерозкаяні гріхи, і, навіть, ті гріхи, які людина сама не визнає за гріх. Під час війни всі ми маємо стрес і смуток. Це важливо враховувати нашим парафіянам та інколи Соборуватися.

Отже, таїнство може звершуватися не тільки над страждаючими від тілесних недуг людьми чи тими, які знаходяться на смертному одрі, але і над тими людьми, які, на перший погляд, є цілком здоровими і повними життєвих сил. Приступити до цього таїнства можна без якихось особливих приготувань, але корисно буде поєднати його з Таїнством Святої Сповіді і Святого Причастя, тому що по вірі Церкви в Соборуванні також подається прощення забутих нами гріхів.


 
Єлеопомазування часто плутають із Миропомазуванням, а це зовсім різні Таїнства. Миропомазування звершується відразу після Хрещення і в ньому- подаються Дари Святого Духа, які допомагають нам зростати і набиратися нових сил. В Таїнстві Соборування людині подається два Божественні дари.

Перший такий дар - це зцілення тілесне, тому що з хворою людиною моляться і інші, а Господь Сам обіцяв: " Істино також кажу Вам: якщо двоє з вас дійдуть згоди на землі просити про всяку річ, то, чого б вони попросили, буде їм від Отця Мого Небесного; бо, де двоє чи троє зібрані в ім'я Моє, там і Я серед них." (Мф.8:19-20).

Другий такий дар, що посилається людині у цьому таїнстві - це відпущення гріхів. Але людина сама повинна прагнути позбутися цього гріховного ярма, і перша зробити крок на зустріч Богові.
Благодатну дію Таїнства Єлеовячення на душу і тіло може відчути на собі кожен, тому не варто відмовляти собі в отриманні цього дару Божого.  

У суботу 25 березня 2023 року в Іоано-Богословському храмі відбудеться Твїнство Соборування. Воно буде звершено після поминальної Літургії та панахиди близько 12 години.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА