Великомученик Федір Тирон

02 березня 2021
2 березня Православна Церква згадує великомученика Федіра Тирона.

Федір Тирон був воїном мармарітського полку в місті Амісії (Мала Азія). Коли імператор Галерій примушував християн приносити жертви язичницьким богам, Федір відмовився від наказу свого воєначальника Врінка принести ідолам пожертву. Кілька днів йому дали на роздуми, під час яких він палко молився. Тоді його звинуватили у спаленні язичницького храму Кімели і привели на суд до міського голови. Той кинув Федора в тюрму без їжі і води. Та коли за деякий час до нього повернулись, то побачили, що той залишився живим. Тоді його знову примушували принести жертву, а коли той відмовився, віддали на катування. Його тіло дерли залізними зубцями. Кат здивувався непохитності святого і спитав, чи він не соромиться уповати на Чоловіка, Якого звуть Христом і Якого безчесно стратили. Та той сказав, нехай на долю всіх, хто закликає Ім'я Господа випадає таке ж "безчестя". Це розгнівило натовп, який слідкував за мурдуваннями і його. Люди стали кричати, вимагаючи чим швидше стратити святого. Врешті, його спалили на вогнищі. Його останки сховала у своєму домі християнка Євсевія, а пізніше вони були перенесені в Константинопіль. Голову ж його принесли спочатку в Бриндизі, а згодом - в Гаету.

Житіє та іконографія вмч. Феодора Тирона
Дмитрій і Федір Тирон, середина 18 ст., Києво-Печерська лавра

За переказами, коли імператор Юліан Відступник (361-363рр.) хотів надругатися над християнами, то наказав міському голові Константинополя в перший тиждень Великого посту окропити всю їжу на базарах кров'ю із пожертв ідолам. У цей час архиєпископу Євдоксію явився Федір Тирон і попередив про те, що має вчинитись. Святий наказав їсти лише кутю.

Житіє та іконографія вмч. Феодора Тирона
Федір Тирон, кін. 19 ст.

Іконопис
Його ікони зустрічаються не часто. Зазвичай, як храмовий образ або в ряді святих воїв (найчастіше поруч із Федором Стратилатом). Традиційно зображається в обладунках і червоному плащі. У руках знамено і щит. Також може тримати символи мучеництва - пальмову гілку і/або хрест. Також зображався в хатніх іконах, бо вважався захисником худоби.

Житіє та іконографія вмч. Феодора Тирона
Федір Тирон, 19-20 ст., Глухів

За матеріалами Михайла Скопа


Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА