Таїнство Маслособорування по суботах

15 квітня 2022
Щосуботи у нашому храмі, о 12 годині, звершується таїнство Соборування. Вважається, що під час Великого посту бажано, щоб парафіяни отримали від Церкви цей благодатний дар зцілення душі і тіла. Що варто знати про  таїнство Єлеосвячення та як до нього краще підготуватися - читайте у нашому матеріалі.

Соборування, або інакше Єлеосвячення, - це церковне таїнство, яке своєю історією заглиблюється в давнину віків, аж до апостольського періоду. Святий апостол Яків у своєму посланні говорить: «Чи хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви і нехай помоляться над ним, помазавши його оливою в ім'я Господнє. І молитва віри зцілить недужого і підведе його Господь; і якщо він гріхи вчинив, простяться йому» (Як. 5. 14-15). Першопочатково Таїнство Єлеосвячення звершувалося через покладання рук, як це відображено в книзі Дій Святих апостолів (Дії' 28. 8-9). Згадка саме про такий чин звершення таїнства збареглася в нашому требнику - в молитві що читається в кінці таїнства при
покладанні Євангелія, як руки Господської на голову хворої людини. Покладання рук для отримання зцілення було замінене вже в апостольський час помазуванням єлеєм.

Окрім тілесного зцілення, в таїнстві випрошується і відпущення гріхів - тому що більшість недуг є наслідком гріхів, тоді як сам гріх - недуга духовна. Святі отці Церкви повчають, що при Єлеосвяченні відпускаються забуті гріхи ( але не свідомо затаяні під час сповіді) наприклад через причину малозначимості для людини. А сукупність таких гріхів може лягти тяжким ярмом на душу людини і стати причиною не тільки духовного упадку але і тілесних недуг.

Єлеосвячення називається ще Соборуванням тому, що за уставом Церкви його повинні звершувати сім священиків (собором священнослужителів). Число сім -символічний знак Церкви і означає її повноту: саме тому послідування таїнства складається із прочитання, після визначених молитов, саме різних уривків із Апостола і Євангелія , які розповідають про покаяння, про зцілення, про необхідність віри, про страждання і милосердя. Після кожного такого прочитання і молитовного звернення до Бога про відпущення гріхів над недужою людиною (чи людьми) відбувається помазування освяченим єлеєм (маслом) змішаним із вином, і таке помазування звершується сім разів. Церква допускає також звершувати це таїнство трьом, двом і навіть одному священнослужителю, лише б він звершив те, що належить робити семи священикам, виголошував всі молитви і звершував помазування. На практиці в нашому храмі та в більшості інших все це робить один священик.

Соборування за вченням Церкви звершується над православним християнином старше семи років, що страждає тілесними і душевними недугами. Під душевними недугами можна розуміти і важкий духовний стан (смуток, скорбота, відчай), або ж причиною такого стану можуть бути нерозкаяні гріхи і навіть ті гріхи які людина сама не визнає за гріх.

Отже таїнство може звершуватися не тільки над страждаючими від тілесних недуг людьми чи тими які знаходяться на смертному одрі, але і над тими людьми які на перший погляд виявляються цілком здоровими і повними життєвих сил. Не звершується таїнство над хворими які знаходяться в несвідомому стані, над буйними, психічно хворими і над біснуватими. Саме Таїнство Соборування можна звершувати в храмі, а також в інших придатних до цього чину місцях. За існуючою традицією Церкви загальне Єлеосвячеиия в багатьох храмах відбувається в дні Великого посту, перш за все в Хрестопоклонну і Страсную седмицю. Щоб приступити до цього таїнства, якихось особливих приготувань не потрібно, але корисно буде поєднати його з Таїнством Святої Сповіді і Святого Причастя, тому що по вірі Церкви в Соборуванні також подається прощення забутих нами гріхів, і звичайно, людина яка висповідалась, щиро очистила свою душу покаянням, з великою для себе користю прийме це і Єлеопомазування. Потрібно також знати, що до Соборування не бажано приступати дуже часто.

Єлеопомазування часто плутають із Миропомазуванням, а це зовсім різні Таїнства. Миропомазування звершується відразу після Хрещення і в ньому- подаються Дари Святого Духа, які допомагають нам зростати і набиратися нових сил. Зовсім інше помазування є і на Всенічному богослужінні, це помазування зовсім не є таїнством, а лише помазування Святим Єлеєм, що був освячений на Літії разом з хлібом, вином і пшеницею. В Таїнстві Соборування, як це бачимо в посланні ап. Якова (Як. 5.14-15) людині подається два Божественні дари.

Перший такий дар - це зцілення тілесне, тому що з хворою людиною моляться і інші, а Господь Сам обіцяв: "Істино також кажу Вам: якщо двоє з вас дійдуть згоди на землі просити про всяку річ, то, чого б вони попросили, буде їм від Отця Мого Небесного; бо, де двоє чи троє зібрані в ім'я Моє, там і Я серед них". (Мф.8.19-20).

Другий такий дар, що посилається людині у цьому таїнстві - це відпущення гріхів. Але людина сама повинна прагнути позбутися цього гріховного ярма і перша зробити крок на зустріч Богові тим самим виконати ще одну Його заповідь: "І прости нам провини наші, як і ми прощаєм винуватцям нашим..." (Мф. 6.12).


Звісно, в умовах війни приймати Таїнства стало значно важче. То не страшно, якщо вам не вдасться цього року Маслособоруватися. Але варто знати, що у нашому храмі Соборування відбувається щосуботи, о 12 годині, після Літургії та панахиди.  Перед таїнством о.Віктор Маринчак промовляє проповідь.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА