Покровитель торгівлі великомученик Іоан Сучавський

15 червня 2021
Нам нестерпно бачити, як катують і ламають через коліно тих, хто протистоїть системі. Досвід мучеників минулого дозволяє усвідомити цю проблему глибше. 15 червня Церква вшановує пам'ять Іоана Сучавського. Його так жорстоко били палицями, що все тіло було пошматовано й під ударами розліталася на куски. Втім, святий мученик дякував Богові, що удостоїв його пролити за Нього кров й омити свої гріхи.

Святий Великомученик Іоан Новий, Сучавський, народився в XIV cтолітті у великому портовому місті ТрапезундіЖиття  Святого Великомученика Іоана Нового, Сучавського на півночі Малої Азії, поряд з Асирією і Великою Вірменією (сучасна Туреччина).

Майже всі жителі Трапезунда займалися в основному мореплавством або торгівлею. Займався торгівлею й Іван Сучавський. Також він був побожним, вірним Православній вірі та милосердним до бідних.

Одного разу у торгівельних справах йому довелося пливти на кораблі. Капітан корабля був неправославним. Вступивши в суперечку про віру зі Святим Іоаном, він був посоромлений та затаїв злобу на Святого.

Коли корабель прибув до Білгород-Дністровського (Аккерман), управитель міста — язичник — за доносом одного з тих, хто сперечався на кораблі з Іоаном, наказав схопити його й ув’язнити. Він наполягав, щоб Іоанн відмовився від православ’я та прославив сонце, зорі, принісши жертви небесним світилам.
Святий таємно молився, закликаючи на допомогу Того, Хто сказав: "Коли ж видадуть вас і поведуть, не турбуйтеся заздалегідь, що вам говорити, і не обмірковуйте, а що дане вам буде тієї години, те й говоріть: бо не ви будете говорити, але Дух Святий" (Мк. 13, 11). І Господь дав йому мужність та розуміння як відхилити всі домагання нечестивців і твердо сповідувати свою віру.

Після цього Іоан був так жорстоко побитий палицями, що все тіло його було пошматовано й під ударами розліталася на куски. Святий Мученик молився, дякуючи Богові, що удостоїв його пролити за Нього кров й омити свої гріхи.

Коли наступного дня його привели до мучителя, то управитель побачив світле обличчя Іоанна, немовби той не переносив ніяких страждань. Мучитель знову вмовляв його принести жертву поганським богам, обіцяючи, що він зможе вилікувати його рани. Іоанн відповів, що просить у Господа сили, щоб дотерпіти до кінця всі муки, бо Господь сказав: “Хто буде терпіти до кінця всі муки, той буде спасенний”. Після цього Іоанна били ще сильніше.

Коли слуги втомились, управитель наказав привести коня, прив’язати до хвоста ноги Мученика й тягнути його по всьому місту. Юдеї, які бачили це, сміялися, кидаючи в Іоана камінням. Один із них навіть взяв меча й відсік йому голову.

Потім Святого закували в ланцюги й поволокли до темниці. Тіло Великомученика з відрубаною головою лежало до вечора й ніхто з християн не насмілювався його взяти. Вночі над ним було видно сяючий стовп і безліч палаючих смолоскипів й три світлоносних чоловіки здійснювали над тілом Святого спів псалмів і кадіння.



Передання говорить, що один із євреїв, думаючи, що це християни прийшли взяти останки Мученика, схопив лук й хотів пустити в них стрілу, але, пов'язаний невидимою силою Божою, став нерухомим. З настанням ранку видіння зникло, а стрілець продовжував стояти нерухомо. Розповівши присутнім жителям міста про нічне видіння і виявлене над ним покарання Боже, він звільнився від невидимих кайданів. Дізнавшись про це, градоначальник дозволив поховати останки Великомученика. Тіло було поховано при місцевій церкві.

Капітан, що видав Святого Іоана на муки, розкаявся і вирішив таємно відвезти мощі на свою батьківщину, але Великомученик, з'явившись у сні пресвітеру того храму, перешкодив цьому.

Місцеві християни поховали тіло Мученика спочатку біля своєї церкви, а потім перенесли до вівтаря, де останки перебували протягом 70 років. Чудесні видіння біля гробу, а також зцілення від святих мощей стали приводом для Господаря Молдово-Валахії перенести їх до столиці — Сучави (суч. територія Румунії), а Святий Мученик Іоан Новий став іменуватися Сучавським.

В 1549 році Свята Православна Церква канонізувала Мученика Іоана й він вшановується як небесний покровитель тих людей, які займаються торгівлею.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
Для сайту 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА