День військового капелана

24 жовтня 2022
 25 жовтня, Церква вшановує пам’ять святителя Мартина Милостивого, архієпископа Турського, який жив у IV столітті, а також ми відзначаємо День військового капелана. Адже саме слово «капелан» пов’язане з життям цього святого.

Колись святий Мартин, будучи вправним військовим офіцером, поділився половиною свого плаща, який називали «капа» (лат. cappa), аби взимку зігріти жебрака. Згодом та «капа» стала предметом вшанування у французькій армії: для неї був створений похідний храм-шатро, який назвали «капелою» (лат. сapella), а відповідальність за неї ніс священник, якого називали «cappellanus» – капеланом.

Тож інститут духовної опіки бере свій початок багато століть тому та існує нині практично в усіх арміях світу. Але капеланство – це не лише служіння священників у зоні бойових дій. Це служіння людям, які перебувають в особливих обставинах життя (ув’язненим, хворим, військовим, родинам полеглих захисників тощо). І мета капеланства – забезпечити духовну підтримку всім, хто цього потребує.
У Православній Церкві України капеланське служіння нині несуть 750 священників, з них 600 – в українському війську, решта – в пенітенціарних та медичних закладах нашої країни. Наш другий священник о.Геннадій Рохманійко наразі є капеланом військового шпиталю, а нещодавно служив у прикордонників, які боронять нашу державу від російського агресора. Чимало отців Харківської єпархії також є капеланами і допомагають ЗСУ під час війни.



Під час війни наші капелани перебували в окупації та зазнали поранень, але гідно несли своє служіння.







В умовах війни навіть правлящий архієрей єпископ Харківський і Богодухівський владика Митрофан є військовим капеланом і постійно допомагає наших військовим.



Капеланів називають посланцями добра, вірними порадниками, цілителями душ, друзями. Їхні очі бачили багато несправедливості, болю, жалю, відчаю, а серця сповнені співчуттям та щоразу переживають чиєсь горе як власне. Вони – теж люди, тому часом і плачуть разом з іншими, і моляться, і переживають… Але не за себе – за інших! Бо суть їхнього служіння – «Завжди бути поруч».

Де вони черпають сили? У слові Божому, у силі духу, діяльній вірі в Господа та незнищенній надії на Його допомогу. Давайте сьогодні подякуймо усім капеланам за їхнє віддане служіння та у своїй молитві попросимо для них, найперше, сил – духовних і фізичних. Наразі вони всі на війні і їм вкрай необхідна наша допомога. та підтримка. Нехай Всемилостивий Господь оберігає кожного з капеланів!

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк

4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА