Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній звернувся до українців

23 лютого 2022
Для нас, для українського народу, на кремлівську агресію може бути лише одна відповідь: згуртований опір, захист рідної землі, свободи й гідності, боротьба з агресором до перемоги.

Ми, український народ, можемо мати різні переконання, але держава Україна у нас – одна. Історією не раз доведено, що лише суверенна, незалежна Україна є тим простором, де громадяни різних політичних поглядів, різного етнічного походження, різні за своїми релігійними переконаннями можуть залишатися вільними, користуватися повнотою прав і свобод. І навпаки, життя на дотепер захоплених Росією українських землях Криму і Донбасу засвідчує, що разом з кремлівськими окупантами приходить кровопролиття, руїна, неволя, страх.

Тож закликаю всіх до захисту України від російської агресії. Закликаю боротися за українську державність, підтримувати збройні сили та всіх наших захисників. Разом ми здатні вистояти. З Божою допомогою ми переможемо у цій боротьбі.
На нашому боці – правда. Нашу державу підтримує світове співтовариство, всі люди доброї волі. Мільйони підносять щоденно свої молитви за мир для України. Господь дотепер не раз допомагав нашому народу, давав сили і мудрість долати виклики. Переконаний, що і у нинішніх випробуваннях Бог допоможе нам захистити правду, утвердити справедливий мир.



Окремо хочу звернутися до православних братів і сестер, які в Україні належать до Московського Патріархату. Кремль розширює свою агресію, використовуючи риторику «захисту православ’я». Не чекайте, доки ваші очільники наважаться припинити мовчання і нарешті щось сказати на захист миру, на захист України – зробіть це кожен особисто. Агресор повинен почути і побачити, що ви не чекаєте його, не потребуєте його військ і його влади. Це – громадянський і християнський обов’язок кожного з вас особисто.

Звертаюся також до всіх співгромадян – Україна пишається міжконфесійним і міжнаціональним миром. Скільки за ці роки не намагався Кремль розпалити протистояння – не зміг досягти успіху. Ми разом не допустимо порушення цього внутрішнього миру і тепер. Православна Церква України закликає не допускати насильства проти майна громад Московського Патріархату в України чи прихильників Російської Православної Церкви. Ворог лише шукає приводу для виправдання своєї агресії – наше спільне завдання в тому, щоби зруйнувати його задуми.

Дорогі брати і сестри!
Закликаю всіх зберігати тверезість духу, стриманість у словах і діях, не піддаватися страху. На нашому боці – правда, а значить – і Господня допомога та перемога. Звертаюся до вас тими ж словами, якими пророк Мойсей звернувся до народу, що побачив велике військо, яке вийшло проти них: «Не бійтеся, стійте – і побачите спасіння Господнє, яке Він сотворить вам нині […]; Господь буде поборювати за вас, а ви будьте спокійні» (Вих. 14:13-14).
З молитвою на вустах, з любов’ю до Бога, до України, до ближніх, борімося проти зла – і побачимо перемогу.
Закликаю на українську державу, на воїнів, які захищають Україну, та на весь наш народ Господнє благословення!
Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!



Також митрополит Епіфаній закликав молитися за наших захисників.

Війна – велике зло, яке суперечить замислу Божому щодо творіння. Важкий гріх робить той, хто її розв’язує, водночас звершують великий подвиг ті, хто стає на захист своєї, Богом даної, Батьківщини і Правди Христової. Тож велика шана і подяка всім нашим захисникам і захисницям, які живим і надійним щитом боронять рідну Україну від агресора!
Наші серця, щирі молитви і наша підтримка – завжди поруч із вами.
Вірю: Бог обов’язково почує наші прохання і дарує нам справедливий мир – Православна Церква України разом з мільйонами українців та людей доброї волі у цілому світі щодня молиться за це. Закликаю на захисників України Боже благословення!

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній

Молитва

У Твої руках, Боже, нехай будуть сьогодні всі ті, хто стоїть на захисті миру та добробуту нашої Батьківщини України. Благослови їм завжди відчувати Твою близьку присутність у щоденних клопотах військової служби. Дай їм відвагу бути сміливими визнавцями віри у Христа розп’ятого та воскреслого і мужньо боротися проти гріха та всілякого зла.
Почуй, Господи, молитву матерів та молитви всього нашого українського народу й захисти цих дітей Твоїх щедрою небесною благодаттю, щоби вони, охоронені від усякого зла, могли добре виконувати обов‘язок свій, бережені Духом Твоїм Святим. Амінь.
 
 
Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА