Рівноапостольна княгиня Ольга

23 липня 2022
Свята Ольга – перша християнка на великокняжому престолі Києва. Вона була бабусею святого Володимира Великого, який хрестив всю Київську Русь, а тому прийняття нею віри Христової стало на той час символічною і визначальною подією. 24 липня Церква вшановує рівноапостольну княгиню Ольгу.



Княгиня Ольга (у хрещенні Олена) увійшла в історію як смілива, розумна та вольова жінка, що правила Київською Руссю 17 років із часу загибелі свого чоловіка князя Ігоря Рюриковича до сходження на престіл сина Святослава. Є різні погляди щодо мотивів прийняття нею християнства, але житіє і літописні згадки засвідчують, що бурхливе життя і величезна влада, зосереджена в її руках, не завадили в пошуках сенсу буття і привели її до віри Христової.

Християнство мало глибокий вплив на життя Ольги та держави, якою вона керувала. Вона багатьох киян навернула до нової на той час релігії, почала будівництво храмів у Києві, зокрема збудувала церкву в ім'я святителя Миколая на Аскольдовій могилі. Ставши християнкою, княгиня показала народові інший світогляд: творила милосердя, праведно судила, щедро винагороджувала, немічним допомагала, прохання та скарги вислуховувала. Літописи свідчать, що духівником княгині був священник Григорій, з іменем якого пов’язують виникнення літописання на Русі. Навернути сина Святослава до християнства їй не вдалося, але її справу гідно продовжив онук Володимир.


 Початок Літургії 24 липня о 10 ранку. Приймаємо записки ОНЛАЙН на сторінці храму у Фейсбуці.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074

або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА