Важкий початок Євангелія

31 грудня 2022
Багато з вас, коли відкривали Євангеліє вперше, напевно, дивувалися: навіщо йде перелік стародавніх дивних імен, які ми читаємо в перших рядках Євангелія від Матея? Навіщо потрібно перерахування спочатку одних чотирнадцяти родів, потім ще чотирнадцяти і ще чотирнадцяти? Про тяглість процесу очікування Спасителя будемо згадувати на першій Літургії 2023 року.
 
Відповідь на це питання доволі проста. Річ у тім, що євангелист Матей хотів в перших коротких рядках свого Євангелія, в цьому переліку імен, нагадати нам цілу історію Старого Завіту, коли люди чекали Спасителя світу. За кожним іменем стоїть історія життя: тут і праведний Авраам, який нічого не шкодував для Бога, який пішов за Господом; тут і праведна Руф, яка покинула батьківщину, і прийняла віру в Єдиного Бога; тут і грішники та праведники - всі вони були предками Господа Ісуса по плоті.
 
Ви скажете: звідки ми знаємо, ким були ці люди? Важко нам це все збагнути. Чому відразу нам не говориться про те, що потрібне для нашого серця? Але ось тут і є найважливіше: важкий початок Євангелія, який вимагає від всіх нас певних зусиль, означує ціле духовне життя. Це слово Боже, а не якась газета, яку прочитав і відразу ж відклав, воно вимагає від нас зосередженості думок, серця. І той, хто переборе труднощі перших рядків, потім піде далі, і йому буде легше. А той, хто скаже, відкривши Святу книгу: «Якісь незрозумілі тут слова, далі читати не буду», — той так і залишиться без Слова Божого. 



Значить, треба не абияк почитувати, гортати, а заглиблюватися серцем і розумом в Слово Боже. І ви побачите, що й імена ці потрібні, і все це має значення, і що книга родоводу Ісуса Христа говорить про Нього як про передвіщеного Царя Спасителя. Ця книга родоводу нагадує про те, що Господь став рідним людині по плоті, що Він став одним з нас, що у Нього, як і у нас, є діди і прадіди по плоті, що Він увійшов в людський рід. В цю книгу родоводу можна було би вписати всіх людей, мільйони, мільярди людей - всі вони стали родиною нашого Спасителя по плоті. Він з нами поріднився, воплотившись від Назаретської Діви, від Діви Марії. 

Було в давнину прислів'я: «До Бога високо, до царя далеко». І так нам завжди здається, що Господь десь на небі, що Він далекий від людини, що наша молитва може бути не почута - нібито Господу Богу потрібний сильний звук, або якась незвичайна святість, - щоб Господь почув нашу молитву. І ось недільне Євангеліє нам відповідає: «Ні, не тривожтеся, Бог тут, Він з нами». Священне таємниче ім'я Христове - не тільки Ісус Спаситель, але й Еммануїл, що значить «з нами Бог» в перекладі з давньоєврейської мови. 

Ось це Святе Ім'я Господа і наше життя преображає. Коли ми з вами не знаємо, як нам жити і як чинити, пам'ятайте: з нами Бог - Він допоможе, якщо ми до Нього звернемося. Коли ми з вами втомлюємося, виснажуємося під вагою житейського тягаря, коли ми страждаємо, сумуємо, коли нам здається, що життя наше марне, що зусилля наші безрезультатні, ми повинні пам'ятати, що з нами Бог. І це є наша головна надія, тому що ми не на людину уповаємо, а на Бога, що став людиною, на Господа, Який тут, з нами, не далеко і не високо, а близько - тому що Господь Сам захотів наблизитися до нас. 

Цей рік особливий. В календарному плані теж. Ми вже вітаємось «Христос народжується». І ось в неділю почуємо євангельську розповідь про те, як Йосифові було передвіщено в нічному видінні, що народить його жінка сина, якому буде дано ім'я Ісус, що значить «Спасіння Господнє», і що цей Син врятує людей від їхніх гріхів. І це означає, що з нами Бог. До нас близиться радість, близиться нагадування! І всі ми, зігнуті під тягарем своїх гріхів, турбот, жалів і хвороб повинні зараз розпрямитися і подивитися вперед, вітати Господа, як співається і говориться у святителя Григорія Богослова: (церковнославянською це звучить влучно) «Христос раждається - срящіте», що означає «йдіть назустріч». І ми йдемо Йому назустріч, тому що Він народився не тільки тоді, але Він народжується для нас зараз. Він живе серед нас. 



Тож, Христос народжується! Славімо Його! Хто відкриє Йому своє серце, той буде з Ним жити і дізнається, що означають слова: «З нами Бог, розумійте, народи, і покоряйтеся», тобто зрозумійте, невіруючі, і схиліться перед Ним, бо з нами Бог, тому що віра наша є віра в Ісуса Христа, Сина Божого. 
Всім спокійної новорічної ночі. Початок недільної Літургії 1 січня 2023 року о 10 ранку.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА