Ікона "Неопалима купина"

16 вересня 2022
17 вересня Православна церква вшановує ікону Божої Матері "Неопалима купина". День святкування ікони співпадає з днем пам'яті святого пророка Мойсея, званого Боговидцем, який удостоївся бачити Бога на горі Синай.
За переказами, першообраз ікони Богородиці  
«Неопалима Купина» був написаний на камені тієї скелі, де до Мойсея звернувся Бог з палаючого куща (Вих. 3:2). Перша ікона була привезена на Русь з Синаю палестинськими ченцями в 1390 році.
 Ікона «Неопалима Купина» - образ, який існує поза часом. Назва ікони походить від одного зі старозавітних прообразів, що вказував на Богоматір: неопалима купина є той кущ, який Мойсей бачив - він  горить у вогні, але не згорає (Вих. 3:2). Ця купина знаменує собою непорочне зачаття Богоматері Христа від Духа Святого. Ставши Матір'ю, Вона залишилася Дівою: до різдва Діва, у різдві Діва і по різдві Діва. У церковних співах чується цей заповітний символ: "Як купина не згорала опаляєма, так Діва народила єcи". У стихирі на Благовіщення співається: "Радуйся, Купино Неопалима". 

Ікона Богоматері «Неопалима Купина» зображується у вигляді восьмикутної зірки, яка складається з двох гострих чотирикутних зірок з увігнутими кінцями. Одна з них - червоного кольору, що символізує собою вогонь, який огортав бачену Мойсеєм купину. Інша - зеленого кольору, що вказує на природний колір самої купини, який вона зберегла, обійнята вогненним полум'ям. У середині восьмикутної зірки, ніби в купині, зображена Пречиста Діва з Предвічним Немовлям. У руках Пречистої Діви знаходиться іноді  дробина, притулена верхнім кінцем до Її плеча. Сходи означають, що через Богородицю на землю зійшов Син Божий, який підносить на Небо всіх віруючих у Нього. Пишуть іноді ще поряд ворота і жезл - символ Спасителя, якого називають в церковних співах "Жезлом від кореня Ієссеєва".

В променях першої зірки,  зеленого кольору, зображені ангели - володарі стихій. А в променях вогненно-червоної зірки - символи святих євангелістів: Ангел (Матвій), Орел (Іоанн), Телець (Лука) і Лев (Марк) – так вони згадані в Апокаліпсисі. Навколо зірок в  двопелюсткових хмарах – Ангели і Архангели. Ангели - духи Премудрості, Розуму, Страху і Благочестя. Архангели - Гавриїл з гілкою Благовіщення, Михаїл з жезлом, Рафаїл з алавастровим посудом з мирром, Уріїл з вогненним мечем, Селафаїл з кадилом, Варахиїл з виноградними гронами (символом Крові Спасителя). По кутах ікони - видіння пророків: Мойсею - явлення Неопалимої Купини у вигляді Богоматері «Знамення» у палаючому кущі; Ісаї - явлення Серафими з палаючим вугіллям в щипцях, Якову – явлення Ліствиці з Ангелами, Єзекілю - явлення зачинених воріт.

На іконі навколо Богоматері з Предвічним Немовлям зібрано весь світ - сили земні і небесні. Саме такий, зібраної воєдино, і замислив Бог Всесвіт у Своїй Премудрості, саме такою єдністю будуть переможені сили темряви та хаосу. 
Ікону ототожнюють з чудодійною силою Богородиці в захисті від вогню, "від  вогненного обпалення". В давнину, коли більшість будівель були дерев'яними, під час пожеж обносили ікону навколо вцілілих будинків, звертаючись до Богородиці з проханням про захист від вогню.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк

 
4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА