24 червня 2023
Апостоли Варфоломій і Варнава
24 червня Свята Церква вшановує пам'ять відданих послідовників Христа, життя яких є прикладом жертовності і самозречення – апостола з дванадцятьох Варфоломія та апостола з семидесяти Варнави. Свої життя, сповнені подвижницької праці, покровительства тим, хто його потребує, любові до ближніх, вони присвятили служінню Істині та проповідуванню Слова Божого серед народів. Святий ...
23 червня 2023
Радість покаяння
В тому й полягає покаяння, щоб немовби виміряти відстань між тим, що задумав Господь, і тим, що ми здійснили; між тим, що нам було дано і що ми використали чи ні, виконали чи не виконали. Це треба робити – і не раз в житті.
23 червня 2023
Шкала ціннісних орієнтирів
Війна не тільки продемонструвала хто є хто, а й розставила багато крапок над «і». Передусім вона показала шкалу ціннісних орієнтирів і визначила життєві пріоритети кожного українця. Господь хоче від нас милості, а не жертви.
22 червня 2023
Святитель Іоан (Максимович) митрополит Тобольський
23 червня Православна Церква України вшановує пам'ять святителя Іоана (Максимовича). І хоч згадують його переважно як митрополита Тобольського, сам владика багато послужив на благо України. Він був засновником Чернігівського колегіуму - базової моделі всіх духовних семінарій Гетьманщини та особистим приятелем гетьмана Івана Мазепи. Святитель Іоан (Максимович) народився в грудні 1651 ...
21 червня 2023
Святитель Кирило Олександрійський
22 червня Православна Церква України вшановує пам’ять святого Кирила, архієпископа Олександрійського. Він вважається одним із Отців Церкви, був головою III Вселенського Собору в Єфесі та дуже суворо і безкомпромісно подавляв усі єресі.
20 червня 2023
Добро не терпить поразки (відео)
Як зберегти надію в наших умовах, у тих обставинах, в яких ми перебуваємо? Історичний досвід дає нам чимало прикладів для відповіді на ці питання. Чому, попри всі трагедії, добро не знає поразки розповідає настоятель Іоано-Богословського храму о.Віктор Маринчак.
19 червня 2023
Про образу як небезпечний наслідок гордині
Якщо член церкви починає грішити, то йому виносять зауваження, якщо не кається – відлучають. Та є гріхи, за які ніколи не ставлять навіть на замітку. Більше того, таку людину за цей гріх жаліють. Цей гріх з дитинства прищеплюють людині, як щось позитивне, а дитина культивує його, як засіб привернути до себе увагу. Спробуємо поміркувати про образу.
18 червня 2023
Поклик до майбутнього (відео)
Попри війну і важки обставини, в яких перебуває наш народ сьогодні, ми продовжуємо свій переможний шлях у майбутнє. Попереду нові труднощі та випробування, але український народ протягом багатьох поколінь подвигами своїх мучеників і святих довів, що здатний все витримати. Про наш поклик до майбутнього у недільній проповіді о.Віктора Маринчака.
17 червня 2023
Неділя всіх святих землі української
Світло Христової віри пройшло до нас ще у І столітті. Ми знаємо, що першим проповідував на нашій землі апостол Андрій Первозванний. Хоча, найдавніша згадка про поширення Християнства на українських землях належить Тертуліану. Згодом, про прийняття Християнства скіфами повідомляють: Святі Афанасій Олександрійський, Іоан Золотоустий, Євсевій Кесарійський та Блаженний Ієронім.
17 червня 2023
Єпархіальне свято (відео і фото)
Божественною Літургією Харківська єпархія ПЦУ урочисто відзначила день тезоімеництва архієпископа Харківського і Слобожанського Митрофана, який саме сьогодні святкує свій 45-й день народження. Багато гостей, у тому числі єпископів інших єпархій приїхали в храм Апостола Любові, щоб привітати владику. Атмосферу свята можна побачити на світлинах.
17 червня 2023
Новомученики та сповідники України
У другу неділю після П’ятидесятниці ми особливо вшановуємо тих святих, які в землях України несли служіння та подвиги, довершувалися у чеснотах, засвідчили віру через мучеництво. 18 червня Церква згадуватиме новомучеників та сповідників, які в Україні та в інших землях у XX та XXI столітті постраждали за Христа та православну віру.
16 червня 2023
Святитель Митрофан, патріарх Константинопольський
17 червня 2023 року у нашому храмі відбудеться Літургія на честь тезоімеництва єпископа Харківського і Слобожанського Митрофана. Початок урочистої архієрейської служби о 10 ранку. У цей день пропонуємо до вашої уваги розповідь про життя святителя Митрофана, який був першим Патріархом Константинопольським. Святитель Митрофан, Патріарх Константинопольський, був сучасником святого Костянтина Великого ...