Зцілення біснуватого юнака

21 серпня 2022
У сьогоднішньому Євангелії ми знову бачимо відчайдушну людську потребу і нездатність Христових учнів зцілити людину. Нещодавно ми читали в Євангелії про те, що вони відчували, коли могли нагодувати народ, який оточував Христа; і запитали Його: "чому?" Чому вони так безсилі? Чому вони не можуть допомогти тим, хто з такою надією до них приходять?

І Спаситель сказав наступне. Спочатку, до їх запитання, Він сказав: "Приведіть хворого хлопчика до Мене". Це перше, що кожен з нас в змозі зробити. Коли перед нами потреба, хвороба, відчай і розгубленість, ми так часто намагаємося допомогти своїм розумом; і часом, в якійсь мірі, ми це можемо зробити. Але в кінцевому підсумку, гранична гармонія, цілісність людини може бути відновлена тільки Самим Богом. І тому ми повинні пам'ятати, що ми послані в цей світ для того, щоб кожного нужденного привести до Самого Христа, стати настільки прозорими, настільки непомітними, щоб люди увійшли б у спілкування з Христом, тому що ми привели їх до Нього за руку - але тільки.



Друге питання було поставлено саме учнями: "Чому ми не змогли його зцілити?" - Тому що не вистачило віри. Чи не віри в те, що у них є сила це зробити, а віри в те, що Бог може це створити, і що роль учня в тому, щоб розкрити якомога ширше двері для Бога, щоб Він міг вступити в життя і створити диво.

Але для того, щоб бути здатним так вчинити, як сказав Спаситель, треба пройти шляхом молитви і посту. Посту не в тому сенсі, в якому ми про нього часто говоримо - стриманість у їжі. А поста в тому основному сенсі, в якому святі отці розуміють це слово: відмова - або, вірніше, свобода - від усього того, що нас поневолює; свобода від усього того, що нас приваблює, царська незалежність, при якій ми можемо до кінця належати Богові і бути здатними до Нього обернутися, і слухати, в глибинах нашого буття, Його життєдайне слово.

В цьому і полягає, в кінцевому підсумку, молитва - в тому, щоб ми, струсивши з себе всі кайдани, забувши про землю, про небо і про себе, стали перед Богом в глибокому мовчанні, слухаючи, вслухаючись всім нашим єством в Його присутність, в Його безмовність, в Його животворне слово, і відповідаючи Йому часом тільки одним словом: "Амінь! Так, Господи!".

І недаремно в кінці цього уривка говорить нам Христос про те, що кілька днів Він має бути переданий в людські руки, які стурбовані тільки землею, і що вони Його вб'ють, бо такий свідок свободи в Бозі нестерпний для них. Це межа того, до чого Він кличе учнів: відмовтеся від себе до кінця! Підіть у Бога до кінця, - тоді ви станете, ймовірно, далекими тим людям, для яких Бог далекий, в яких не живе справжня жалість і любов. Дотримуйтесь Мого приклад; візьміть свій хрест і підіть за Мною - але без страху! Тому що Я нікуди вас не поведу, ніяким шляхом, яким Я Сам не пройшов, і цей шлях, через хрест, веде до Воскресіння. Амінь!

                                                                             Митрополит Антоній Сурожський

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА