Мученики близнюки Флор і Лавр

30 серпня 2023
31 серпня Православна Церква святкує пам'ять святих мучеників Флора і Лавра, яких здавна почитали в Україні-Русі як покровителів домашніх тварин, особливо коней. Раніше святі Флор і Лавр були відомі всім, а їх зображення можна було знайти в кожній селянській хаті.

Зі зникненням коней з сільської праці ослабла в народі і пам'ять про цих святих покровителів. Але в останній день літа варто їх згадати.

Християни - близнюки Флор і Лавр - були каменотесами у Візантії в II - III століттях нашої ери. Одного разу язичницький правитель Іллірії (колишня держава Югославія) повелів їм побудувати храм. Церкіу вони побудували, але християнську. До того ж навернули безліч людей у ​​свою віру. За це вони були скинуті в пересохлий колодязь, з якого через багато років пастухи напоїли своїх коней, і ті зцілилися.

За усним переказом, що зберігся досі,, з відкриттям мощів святих мучеників Флора і Лавра припинився падіж худоби. Тоді й почалося шанування святих як покровителів коней. Це шанування, можливо, прийшло в Україну з Балкан - батьківщини святих братів.



Саме там виник переказ про те, що мученики Флор і Лавр були навчені архангелом Михайлом мистецтву керувати кіньми. Згідно іконописного канону святі Флор і Лавр повинні бути написані з кіньми. І до цього дня у багатьох храмах та музеях збереглися прекрасні ікони святих Флора і Лавра із зображенням коней.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА