Чудотворна ікона «Несподівана радість»

12 травня 2023
14 травня Церква вшановує ікону Пресвятої Богородиці «Несподівана радість», яку дуже цінують православні християни. Вона чудотворна й прославлена великою кількістю чудес. Її історія дивовижна та показує нам, що шляхи Господні несповідимі, а кожен з грішників має шанс на спасіння.



За переказами, один розбійник, проводячи життя в гріхах, мав однак звичай подовгу молитися перед образом Божої Матері, просячи допомоги. Щоразу він починав свою молитву архангельським привітанням: «Радуйся, Благодатна!».

Одного разу, коли чоловік збирався йти на грішне діло, під час молитви його охопив раптовий сильний страх. Він побачив перед собою живих Богородицю і Немовля. У Христа відкрилися рани на руках, ногах і на боці, і з них почала йти кров, як під час розп’яття.

Розбійник злякався і вигукнув: «О, Пані! Хто зробив це?» Богоматір на це йому відповіла: «Ти та інші грішники. Ви своїми гріхами знову розпинаєте, як стародавні іудеї, Сина Мого». Здивований розбійник почав молити Божу Матір помилувати його.
Тоді на його очах Богородиця стала просити Христа пробачити йому гріхи, але Він не погоджувався. Раптом Пресвята Богородиця зійшла зі свого трону і хотіла впасти до ніг Сина. Христос зупинив її і зрештою пробачив чоловікові його гріхи, закликавши поцілувати Свої рани.
Вражений побаченим, грішник встав і доторкнувся губами до ран Христа на іконі. Після цього видіння скінчилося, і відтоді чоловік виправився і став жити по-Божому.

Ця історія й послужила приводом для написання ікони "Несподівана Радість". На ній зображено чоловіка, котрий стоїть на колінах. Він простягає руки до ікони, на якій Божа Матір тримає на колінах свого Сина.

Вшанування ікони Божої Матері «Несподівана радість» відбувається двічі: навесні – 14 травня та взимку – 22 грудня. З неї зроблено багато списків, один з яких з часів закінчення Другої світової війни знаходиться у Свято-Володимирському соборі міста Києва.

До ікони звертаються як відомими молитвами, так і своїми словами. Головне, щоб вони були щирими і промовлялись від серця. До образу Богородиці «Несподівана радість» звертаються з проханням наставити на шлях Істини і позбавитись гріховних звичок. Також перед нею моляться про вагітність та здоров’я дітей..



Молитва до Пресвятої Богородиці на честь Її чудотворної ікони «Несподівана радість»

О, Пресвята Діво, Всеблагого Сина Мати Всеблага, міста і святого храму цього Покровителька, всіх сущих у гріхах, скорботах, бідах і хворобах вірна Молитвениця і Заступниця! Прийми молебний спів цей від нас, недостойних рабів, що Тобі возносимо, і як у давнину грішника, що кожного дня молився перед чесною Твоєю іконою, Ти не зневажила, але дарувала йому несподівану радість покаяння і схилила Сина Твого великим і старанним перед Ним заступництвом до прощення цього грішника, так і нині не зневаж моління нас, недостойних рабів Твоїх, і ублагай Сина Твого і Бога нашого, щоб і всім нам, що з вірою і зворушенням поклоняємося перед Твоїм образом, несподівану радість кожному за його потребою дарував; щоб усі на небі і на землі знали Тебе як тверду і неосоромлену Заступницю роду християнського і, це знаючи, славили Тебе і через Тебе Сина Твого, з безначальним Його Отцем і Єдиносущним Його Духом нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь. 



Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА