Фільм за участі о.Віктора Маринчака 5 квітня (анонс)

31 березня 2023
У середу 5 квітня 2023 року, о 18.00, кіноклуб «Нова Україна» спільно з «Kharkiv Media Hub» продовжує цикл інтелектуальних диспутів, де разом з філологом і священником о.Віктором Маринчаком ми пробуємо переосмислити російську літературу в контексті нинішньої війни.

На цей раз будемо говорити про Антона Чехова, який хоч і зазначав у своїй біографії, що народився у мальовничому українському місті Таганрозі, писав про слобожанські краєвиди, хизувався своїм українським походженням, з дитинства добре знав мову і в оригіналі читав Т.Шевченка, але, попри самоідентифікацію, свідомо обрав шлях російського письменника. Актриса Марія Заньковецька, яка стала прототипом головної героїні п’єси «Чайка», згадувала про Чехова: «Він теж умовляв мене перейти на російську сцену, а я в свою чергу соромила його, що він, сам українець, підмовляє мене до зради. Дорікала його, що він не пише рідною мовою».



Втім, грузинський філософ Мераб Мамардашвілі назвав Чехова «першим справжнім європейцем в російській літературі». Ще раніше так само характеризував письменника Євген Маланюк, а Оскана Зубужко доводить, що уродженець україномовного Таганрогу «дивився на російську дійсність саме очима українця».
Про відповідальність митців, які хочуть лишатись поза суспільними процесами, токсичність маркерів «русского мира» та чи виправдовує людину творчість, – продовжимо розмірковувати в другу весну великої війни. «Студент» Чехова перед проваллями РУССКАГО МІРА. Розототожнення», - так ми вирішили сформулювати тему чергового інтелектуального диспуту. Минули зустрічі, які записані «Kharkiv Media Hub» називались: «М.Булгаков. Російська культура і колективна відповідальність», Ф.Достоєвський «Злочин і кара» російської ідеї», «Русский антімир проти всього ЖИВАГО» за романом Б.Пастернака). Кляті питання про розототожнення з російською культурою в контексті часу будемо відверто обговорювати з публічним інтелектуалом о.Віктором Маринчаком. Модерує кіноклуб «Нова Україна» журналіст Володимир Чистилін.

Щодо Чехова та його українськості, то це окрема тема розмови, яку теж неможливо оминути. Серед шедеврів письменника є оповідання «Студент», яке сам автор вважав найкращим із того, що йому вдалось створити. Свого часу в циклі програм «Метанойя» ми екранізували цей твір і у фільмі студії «Док.Кіно.Трансформація» о. Віктор Маринчак докладно розповідає, що стається з людиною, коли вона втрачає центр свого духовно-душевного життя. На початку дискусії ми покажемо кінострічку «Страсна п’ятниця студента», де головну роль зіграв політемігрант з Росії, а жіночі образи яскраво втілили відомі харківські волонтерки Марина Полякова і Валерія Гумбракович.
Про росіянина українського походження Чехова, пошуки виходу з ситуації, коли душа перебуває в середині хаосу, таємницю жіночого серця, шкідливість російських наративів та про переосмислення колоніальних шаблонів говоритиме під час чергового засідання кіноклубу «Нова Україна».

Запрошуємо всіх на інтелектуальний диспут «Студент» Чехова перед проваллями РУССКАГО МІРА. Розототожнення» у СЕРЕДУ 5 квітня 2023 року, в художню галерею ім.Генріха Семирадського (м.Харків, майдан Свободи,  6/2 (північний корпус ХНУ імені В.Н. Каразіна, напроти 9 під’їзду Держпрома). Початок о 18.00.
Вхід вільний.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА