Період серпневих свят

12 серпня 2023
Православна Церква 14 серпня відзначає одразу декілька важливих подій. Дійсно, стільки важливого «вмістилося» в цей день: і згадка Винесення Чесних древ Животворчого Хреста Господня, і свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці, і пам'ять семи мучеників Маккавеєвих, і початок Успенського Посту. А ще в народі є звичай називати цей день Медовим Спасом.



Сама назва «Спас» вказує на те, що всі ці події так чи інакше пов'язані зі Спасителем світу, Господом Ісусом Христом і нагадують нам про необхідність віри та сподівання на Його милість. І розуміємо, що Спасителем може назвати Господа тільки той, хто відчуває свій стан як небезпечний, хто потребує порятунку. І якщо ми про своє істинне становище забуваємо, то нам його допомагають зрозуміти ті драматичні події та обставини, які більші за наші сили і загрожують нам різноманітними нещастями, а інколи навіть смертю.
Так свято Винесення Чесних древ Живоносного Хреста Господнього було встановлене у Візантії в IX столітті. В серпні , коли через спеку та нестачу чистої води починалися небезпечні епідемії, було прийнято проносити Чесне Древо Хреста по вулицях для освячення міста і відвернення хвороб.

Винесення Чесних Древ для християнина не тільки обряд вшанування Животворчого Хреста, не тільки виявлення благоговіння, але й привід сповідати свою неміч перед величчю і складністю цього світу, в якому людина без Божої допомоги почувається билинкою у нестримному вирі.

Ми згадуємо Того, чиєю силою знаряддя вбивства стало деревом життя. І тоді пожежі, посуха, спека, хвороби можуть стати для нас джерелом покаянного осмислення цього світу та людського в ньому становища, розуміння вищого покликання душі та початком реального звернення до Бога.

Друга подія, яка згадується в цей день – пам'ять о святих Старозавітних семи мучениках Макавеєвих: Авима, Антонiна, Гурiя, Єлеазара, Євсевона, Алима i Маркела, матері їхньої Соломонії та учителя їхнього Єлеазара (166 р. до Р.Х.), які силою віри подолали спокусу зрадити своїй вірі і, перетерпівши тимчасові страждання, отримали спасіння та життя вічне в Царстві Божому.

Також цей день є початком Успенського Посту. Піст цей недовгий, всього два тижні. Він є не таким суворим за вимогами як Великий, але більш суворий ніж Петрів і Різдвяний пости. Цей піст є своєрідною підготовкою до свята Успіння Пресвятої Владичиці Богородиці, 28 серпня. Життя Божої Матері було повне страждань, їй судилося витерпіти муку матері, яка бачила смерть на хресті Свого Сина і не тільки Сина, а предвічного Бога, який взяв на Себе всі гріхи світу. І цей біль, ці Голгофські страждання були головною скорботою Пречистої Діви в її земному житті. І згадка про цю подію знову приводить нас до благоговійного споглядання тайни Хресної Жертво Спасителя. Тієї Жертви, яка перетворили знаряддя смерті в животворче переможне Дерево Хреста Господнього. Саме ж Успіння Пресвятої Богородиці є святом повного з'єднання Пречистої Матері зі Своїм Улюбленим Сином. Але період, що передував цьому, був сповнений життєвих переживань та скорбот. Тому Церква, готуючи нас до свята Успіння, ще раз нагадує цим постом про необхідність стриманості тіла та очищення душі.

Також ми знаємо, що в народі це свято ще називають Медовим спасом. У нашому храмі завжди 14 серпня можна придбати якісний мед, який освячують в цей день. Дійсно, саме к цьому часу збирають новий мед, і це звичайно, дар Божий. Ось чому є побожна традицію приносити його для освячення до храму, дякуючи Богу і споживаючи мед вже не просто як солодощі, а як втілену в ньому благодать Божу. Крім того, в цей день за давньою традицією звершується мале освячення води, лікарських рослин та маку.



В Іоано-Богословському храмі цього року 14 серпня 2023 також можна буде придбати освячений мед. Початок Літургії о 10 ранку.



Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА