Вузький шлях чернецтва

11 грудня 2023
Господь створив нас за Своїм образом – вільними. Та у житті ми бачимо, як деякі люди, запалені любов’ю до Бога, нібито «відмовляються» від цієї свободи, стаючи ченцями і присвячуючи усе своє життя послуху, молитві та покаянню. На перший погляд, це видається протиріччям. Проте насправді можливість вільно та свідомо довірити свою свободу Богу є найбільшим її виявом.



Зречення себе, яке становить основу аскетичного і чернечого життя у християнстві, було проголошено самим Спасителем як обов'язкова умова для тих, хто хоче слідувати за Ним: «Якщо хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе, візьме хрест свій та йде за Мною» (Лк. 9: 23). Важливо, що послух ченця, який присвячує своє життя Богові, молитві та служінню, має бути свобідним і добровільним. Ця дія не матиме жодної цінності, якщо буде примусовою.
Доречно пригадати діалог Авраама з Господом, коли Авраам дізнався, що Господь хоче покарати жителів Содома і Гоморри і знищити їхні міста у вогні за їхню нечестивість. «Невже Ти погубиш праведного з нечестивим [...]? може, є в цьому місті п’ятдесят праведників? невже Ти погубиш, і не пощадиш [усього] місця цього ради п’ятдесятьох праведників, [якщо вони перебувають] у ньому?» – запитував Авраам у Бога. І відповідав Господь, що не лише заради п’ятдесяти, але й заради десяти праведників помилує місто (Бут. 18: 17-32).
Щире звернення до Господа навіть одного праведника здатне випросити у Бога милість для всього народу. Проте потрібно не лише надіятися на молитви ченців, а й самим особисто підносити молитви до Господа, ввірити Йому своє життя, а також задуматися, що ви можете дати цьому світові та своїм ближнім?
Всевишній дослухається до ваших молитов навіть коли ви і не обрали шлях чернецтва. І більше того, якщо ви знайдете у собі сили поговорити з Богом, визнавши провини та болі, приховані глибоко в серці, «на небесах більше буде радості за одного грішника, що кається, ніж за дев’яносто дев’ять праведників, які не потребують покаяння» (Лк. 15: 7).
 
 Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА