Промисел Божий в житті людини

17 червня 2024
Сьогодні ми розглянемо надзвичайно важливу тему, без розуміння якої наше життя здається інколи занадто важким, часом занадто заплутаним, а іноді просто нестерпним. Хтось називає це долею, інші приреченням, треті - фатумом. Однак мало хто розуміє, що значать ці усталені твердження. Для християн є чітке розуміння, що в усьому діє промисел Божий. Спробуємо розібратись, як на практиці він впливає на наше повсякденне життя.

Людство завжди намагалось зрозуміти, чому ті чи інші події кардинально змінюють історію. Філософи різних часів написали тисячі наукових трактатів та створили сотні концепцій, щоб пояснити невідомий феномен. Тема ця настільки складна, що її важко описати навіть пунктирно. Завжди щось буде лишатися за дужками. Справді, одні визнають що наша доля наперед визначена, а тому немає змісту докладати зусиль, аби щось змінити, інші – що людина своїми вчинками визначає свою долю.
Втім, як би ми не називали свій життєвий шлях, всі події, що відбуваються протягом нього, не випадкові, а відбуваються з волі нашого Творця. Для віруючої людини очевидно, що Господь завжди піклується про своє творіння. Бог з нами вчора, сьогодні і завтра. Святі отці називають це Промислом Божим. Що це таке і як навчитися бачити його в своєму житті?
Тема Божого Промислу досить об’ємна і укласти її в декількох реченнях вкрай складно. Все ж спробуємо, наскільки це можливо, стисло донести вам про участь Бога у нашому житті.



Що таке Промисл Божий?

Промисел – одне з найзагадковіших понять православного богослов'я. Багато хто вважає, що це якийсь план, прокреслений для нас Богом, інші – що сума наших вчинків навпаки призводить до конкретного результату.
Християни з найдавніших часів під Промислом Божим розуміли ту опіку, яку Бог має про всі істоти світу. Навіть в дохристиянський період люди інтуїтивно відчували, що у Всесвіті є Хтось, Хто над усім наглядає.
Промисел з грецької πρόνοια значить провидіння. У слов'янському перекладі Біблії Промисел називається Божественним наглядом. Святі отці називали Божественний Промисел «піклуванням».
Православний катехизис дає нам таке визначення: «Промисел Божий є невпинна дія всемогутності, премудрості та благості Божої, якими Бог зберігає буття і сили тварі, направляючи їх до благих цілей, всякому добру допомагає, а зло, що виникло через віддалення від добра, припиняє або виправляє і звертає до добрих наслідків».
А якщо дуже коротко, Промисел Божий – це провидіння, задум, воля Божа та турбота Бога про порятунок людства. Сучасною ж мовою можна сказати, що мислення Бога наперед. Знання наперед, передбачення, добре ведення, приведенням людей, народів, племен та окремої людини через історію до якоїсь доброї мети. Ось що таке Промисел Божий.

Традиційно Промисел поділяють на загальний і приватний. Загальний стосується всього світу або окремих його частин, а приватний – окремих особистостей. При цьому Бог промишляє щодо створених Ним розумних істот, не порушуючи їхньої вільної волі.

Як проявляється Промисел Божий у житті людини?

Все наше життя подібне до живописної картини, яка складається з безлічі кольорових та чорно-білих мазків, кожен з яких окремо не зрозуміло, для чого він. Ну, ось один мазок, другий, третій.... Але це ще не картина. Одна сніжинка ще не сніг, як і одна крапля води ще не дощ. А ось нанесені мазки разом створюють картину. А якщо відійти на відстань, то зможемо побачити зображення на ній цілком. Отоді вже починається розуміння якихось речей. Адже, щоб побачити красу малюнка, потрібно відійти на відстань.

Так і в нашому житті. Трапляється якась ситуація, яка руйнує всі наші сподівання і мрії, і ми починаємо нарікати на Бога, забуваючи про те, що Він піклується про нас повсякчас. А пройде час - і ми побачимо, що те, що сталося, було на благо нам.
Буває, що ми всіма силами прагнемо потрапити кудись, а Господь нас усіма силами від цього відводить. Наприклад, чоловік поспішає на автобус, аби вчасно добратися на співбесіду у дуже престижну компанію, про роботу в якій він мріяв ще зі студентських років, але через неочікувану ситуацію, не встигає на рейс. Він обурюється, переживає, що не вчасно дістанеться і тоді йому точно відмовлять. Однак згодом дізнається, що автобус, на який він так поспішав, потрапив в автокатастрофу. А ще через деякий час стає відомо, що компанія стала банкрутом, а працівники залишилися без роботи. З цього всього можна для себе зробити дуже важливий висновок: якщо Господь нас від чогось відводить, якщо Господь нам чогось не дає, то як би нам цього не хотілося, не треба до цього щосили прагнути.
Це і є Промисел Божий, коли Господь Бог вживає всю Свою мудрість на те, щоб вберегти людину від чогось, щоб зруйнувати злі наміри демонів і людей, або допустити зло, через що привести все до благої мети. Божа Премудрість і найнеприємніші випадки звертає на благо нашої душі.
Господь передбачає і влаштовує майбутнє іноді дуже неприємним для нас чином тільки з однією метою – щоб людина досягла спасіння. І не важливо яким способом. І тільки після деякого часу людині стає зрозуміло для чого було попущено ту чи іншу подію або неприємність у його житті. Ми – маленький камінчик у величезній мозаїці, красу якої можна зрозуміти лише віддалившись на необхідну відстань.

Розум людини настільки обмежений, що вона не може передбачити наперед ту чи іншу подію. Господь же володіє всезнанням, тому тільки Йому відомо про кожну людину все: і минуле, і сьогодення, і майбутнє. Він знає всі наші думки, справи й таємні наміри, знає, як вчинимо в тій чи іншій ситуації і, виходячи з цих знань, прокладає шлях таким чином, щоб привести нас в Царство Небесне, діючи лише в рамках тієї свободи, яку Він дав людині. І ця свобода передбачає тисячу способів зростання людини у Бозі. Там, де діє Бог, немає жорсткого сценарію, тому що шляхів до Нього багато. Інакше кажучи, «happy end» зумовлений, але божественна благість нескінченна і тому нескінченна кількість людських «відповідей» на цю благість.



Як навчитися пізнавати Промисел Божий?

Щоб побачити дію Бога у своєму житті, необхідно мати віру в Нього, адже невіруюча людина всі події у житті буде вважати випадковостями. А також безумовно довіряти Господу, що Він завжди піклується про благо людини.
Головний ключ до того, щоб розгледіти у своєму житті промисел Божий, - це молитва. Звертаючись до Бога, ми намагаємося відчути присутність Його, побачити Його участь у своєму житті. І наш духовний погляд завдяки молитві просвічується та стає гострішим.

Нам часто не вистачає досвіду праведного Іова, історію якого ми знаходимо у Старому Заповіті. Він полягає в тому, щоб не шукати силами і засобами людського розуму пояснень тому, що можна осягнути тільки в спілкуванні з Богом. Коли Іов внутрішньо метушиться і приходить в смуток, тому що не може зрозуміти, за що Господь йому все це послав? Його не бентежить те, що з ним сталося, зовнішній бік скорбот, його мучить нерозуміння: що в його житті було настільки Богу неугодним? Пояснення друзів, власні роздуми не могли йому дати відповідь на це питання. І тільки коли з’являється йому Господь, Він стає для нього відповіддю на всі питання, і відбувається те, що виражено вже у Новому Заповіті в словах Спасителя: «У той день ви не запитаєте Мене ні про що».
Напевно, відсутність або убогість такого досвіду безпосереднього богоспілкування, що переживається в молитві, під час участі в церковних таїнствах, не дає до кінця повірити Промислу Божому і повністю йому віддатися.

Навчитися пізнавати дію Бога у житті окремих людей та народів, можна і через історію. Насамперед це книги Старого і Нового Заповіту, через які червоною ниткою проходить дія Промислу Божого у світі, історія Церкви. Також в наших особистих історіях, історіях дітей та ближніх наших безумовно можна побачити участь Бога, Його любов і піклування про нас.



Отже, хочемо ми того чи ні, у світі діє Промисел Божий. Він бере участь у житті завжди, незалежно від нашого особистого ставлення до Бога. А тому будемо уважні до дихання цього Промислу. Намагатимемося довіряти Богу, не противитися Його піклувальним діям про нас та зі смиренням приймати все, що Він посилатиме в житті. Адже Господь бажає врятувати кожного, хоч іноді не зрозумілими для нас шляхами. Піклуймося про те, щоб наша воля відповідала Божій волі - і тоді шлях у Царство Небесне буде для нас простим та легким.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459


5159 3351 0939 4102

або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА