21 вересня 2023
Український Золотоуст
Українець за походженням, чернець, він перший склав повну збірку «Житія всіх святих». У християнському світі його книга уже впродовж трьохсот років найбільш видавана і улюблена після Євангелія. Головним завданням своєї роботи він убачав: «Да не будет ми солгати на святого». Йому неодноразово являлися святі і допомагали в укладанні житій. Проживши святе життя, він став Українським Златоустом.
20 вересня 2023
о.Віктор Маринчак: відчуття війни (відео)
Перебуваючи в епіцентрі історичних подій біблійного масштабу, переживаючи війну не з екранів моніторів, а на власному досвіді, ми продовжуємо намагатись осмислити те, що з нами відбувається. Нещодавно Харківська правозахисна група зробила інтерв’ю з настоятелем нашого храму о.Віктором Маринчаком, яке ми пропонуємо до вашої уваги.
20 вересня 2023
Терпіння не означає програш, у ньому немає пасивності
Помиляються ті, хто цю чесноту – терпеливість – вважають слабкістю, підкоренням. Насправді все навпаки: терпеливий перемагає, і не лише навіть самого диявола, бо якраз він є нетерпеливим, роздмухує емоції, квапиться з рішеннями, спішить і… робить помилки.
20 вересня 2023
о.Віктор Маринчак візьме участь у вечорі пам’яті В.Стуса (анонс)
Настоятель Іоано-Богословського храму ПЦУ о.Віктор Маринчак стане гостем літературно-поетичного вечора, який проводить Харківська бібліотека для дітей. У п’ятницю 22 вересня 2023 року, о 16.00, відбудеться показ фільму «Геній Василя Стуса» та розмова про видатного українського поета. Вхід вільний. Обласна дитяча бібліотека знаходиться за адресою: м.Харків, вул.Алчевських, 43 Допомогти храму ви ...
20 вересня 2023
Духовні зустрічі в нашому храмі: розмова про Літургію (відео)
У нашому храмі продовжує працювати недільна школа для дорослих. Під час одного із занять цього навчального року відбулась зустріч о.Віктора Маринчака з парафіянами, де обговорювались літургійні питання. Пропонуємо подивитись фрагмент розмови. У жовтні також плануємо проведення духовних бесід з настоятелем.
19 вересня 2023
День пам’яті благовірного князя Ігоря
Князь Ігор Ольгович (у хрещенні Георгій) походив із роду чернігівських князів. Жив він у першій половині ХІІ століття, в період бурхливих князівських розбратів між Ольговичами і Мстиславовичами – нащадками славного князя Руси благовірного Ярослава Мудрого. На жаль, саме міжусобиці за Київське князювання і стали причиною його жорстокого вбивства.
18 вересня 2023
Мова занепалих духів
Лояльне сприйняття цього гріха вже нібито майже «узаконила» його. На жаль, мало хто розуміє і замислюється над тим, яка це біда для суспільства і для кожної людини. Мат калічить душу – і не лише того, хто його вимовляє, а й того, хто його чує.
17 вересня 2023
Треба брати свій Хрест і йти за Ним (відео)
«Треба дякувати Богові, що сподобив нас жити в такий дивний, трагічний і благословенний час, коли ми теж можемо долучитись до того, що Царство Боже являє себе в силі. Треба брати свій Хрест. Якою буде форма відання свого життя – ніхто не знає, але нам треба готувати себе до цього», - о.Віктор Маринчак.
16 вересня 2023
У нашому храмі відкрилась унікальна виставка (фото)
У неділю 17 вересня 2023 року в центральній частині Іоано-Богословського храму одразу після завершення Літургії відбулось відкриття особливої благодійної виставки-перформансу, яка встановила Рекорд України і з Харкова, починає мандрувати Україною та світом.
16 вересня 2023
Найбільша заповідь в законі
Недільне Євангеліє розкриває нам головну заповідь Христову: «Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю, і всім своїм розумом, і свого ближнього, як самого себе. На цих двох заповідях увесь закон і пророки» (Лк. 10, 27; Мт. 22, 40). Але, для повного розуміння всієї повноти цього Євангелія, варто нам осунутися в повчальну силу Біблійної історії.
16 вересня 2023
День вшанування мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії
Вірою у Христа, Надією на Вічне життя і Любов’ю до Бога та ближнього стверджується людська душа. А народжуються ці чесноти через вищу мудрість – Софію. Треба бути готовим до жертви: іноді - до зречення егоїзму, іноді – до пролиття власної крові.
16 вересня 2023
Треба постійно дбати про свій спосіб життя (відео)
«Господь пророкує нам надзвичайні випробування, тому що люди, попри всі звістки, зосереджені на власних бажаннях і на своїй сваволі. Вони не рахуються з іншими та продовжують робити беззаконня. Нам треба постійно дбати про свій спосіб життя, щоб не засмутити Бога, який є Любов, Правда і Свобода», - о.Віктор Маринчак.