19 квітня 2024
Похвала Пресвятої Богородиці
У суботу п"ятого тижня Великого посту православні християни з особливою шаною прославляють Пресвяту Богородицю. День цей за церковним календарем отримав назву Похвали Божої Матері, або ж суботи акафіста. На утрені, яку зазвичай звершують увечері в п’ятницю, у храмах співається акафіст Божій Матері.
19 квітня 2024
Богослов’я Богородичних ікон
Цими днями Церква особливо вшановує ту, Яку називає Чеснішу від Херувимів та Незрівняно славнішу від Серафимів. Різноманітність ікон Богородиці дійсно вражає уяву. За підрахунками фахівців, число прославлених ікон Божої Матері, досягає близько семиста. Звідки взялося так багато образів і як в них орієнтуватися, спробуємо розібратися разом з фахівцями.
19 квітня 2024
о.Віктор Маринчак про музику (аудіо)
Зазвичай ми виставляємо на сайт відео, фото або текстові матеріали, але цікаві розмови на радіо відбуваються в аудіоформаті. Свого часу для європейського слухача на «Радіо Свободи» відомий журналіст Ігор Померанцев зробив програму про музику, де одним із спікерів був настоятель Іоано-Богословського храму ПЦУ о.Віктор Маринчак. Про музику в житті віруючої людини цікавий аудіофрагмент, який радимо послухати.
19 квітня 2024
Здатність переосмислювати життя (відео)
Блуд – це не тільки плотський гріх. Йдеться про служіння ідолам нестриманості й запалу страстей, коли серце віддається не тому, що гідне любові, не людям й Богу, а на служіння бажанням. Приклад Марії Єгипетської показує, що у битві з пороками, внутрішніми і зовнішніми ворогами ми не полишені на самоті, не покинуті й не забуті.
18 квітня 2024
Хто не проти нас, той за вас
«Хто не проти нас, той за вас» (Лк.9:50), - коротка фраза, але як багато вона містить! У сучасному світі її часто використовують в політичному середовищі, закликаючи до єднання на противагу комусь/чомусь. Натомість Господь наш Ісус Христос промовив ці слова, закликаючи єднатися не проти, а довкола – довкола Його вчення, довкола істинного Бога.
17 квітня 2024
Великий покаянний канон (фоторепортаж)
Стояння Марії Єгипетської є однією з найпотужніших служб церковного року, яка не може не вражати глибиною текстів і пісноспівів. В Іоано-Богословському храмі ПЦУ в середу ввечері повністю прочитали Великий покаянний канон Андрія Критського і житіє преподобної Марії. До вашої уваги фоторепортаж центральної служби п’ятого тижня Великого посту.
16 квітня 2024
Одна з головних чеснот
Неодноразово ми чули, що «надія помирає останньою». Людям надія справді життєво необхідна. Якщо вона не житиме в серці – його опанує розчарування, зневіра, відчай. Надія окрилює, а безнадія вбиває. Наше життя подібне до бурхливого моря, і саме надія дає нам сили долати ці «шторми» й плисти далі, щоб у визначений час пристати до спокійної, надійної твердині
16 квітня 2024
Cтояння Марії Єгипетської
П’ятий тиждень посту присвячений преподобній Марії Єгипетській. На утрені в четвер (відправляють, як правило, в середу ввечері) відбувається найзворушливіша служба року, так зване “Стояння Марії Єгипетської”. На цій службі прочитується Великий Покаянний Канон святого Андрія Критського, а також вражаюче житіє Марії Єгипетської, неперевершений в історії церкви приклад людського покаяння.
16 квітня 2024
Святині часів війни. Іллїнсько-Чернігівська ікона
Одна з найшановніших православних ікон була створена у 1658 році монахом Григорієм (у чернецтві Геннадієм) Дубенським для намісного ряду іконостасу чернігівської Іллінської церкви. Чудотворною ця ікона стала у 1662 році. В ті часи, після смерті Богдана Хмельницького, для України починався важкий період, що увійшов у нашу історію під назвою «руїна».
15 квітня 2024
Вишгородська ікона Божої Матері
В 1136 році цей чудотворний образ був поставлений у дівочому монастирі міста Вишгород, біля нього відбувалися чудеса та зцілення, і багато паломників приходили вшанувати Вишгородську ікону Божої Матері. Так було до часу, коли її через кілька десятиліть звідти не викрав син засновника Москви Юрія Долгорукого.
15 квітня 2024
П’ятий тиждень Великого посту (відео)
Церква вже починає готуватись до Страсного тижня. Цієї неділі ми в останній раз під час Великого посту прочитаємо уривок з Євангелія про Страждання Христові на Пасії, а в суботу Похвала Пресвятої Богородиці, де служимо Акафіст на Її честь. Центральною подією п’ятого тижня Чотиридесятниці є Стояння Марії Єгипетської. В середу 17 квітня о 14.00 повністю читаємо покаянний канон преподобного Андрія Критського. Про служби цього тижня розповідає настоятель Іоано-Богословського храму ПЦУ.
14 квітня 2024
о.Віктор Маринчак про сходинки нашої віри на тлі Голгофи (відео)
Весь піст так чи інакше проходить на тлі Голгофи. Вона стоїть перед нами як взірець і як докір. Як те, до чого може бути спрямоване життя кожної людини і як те, чого ми, можливо, найбільше боїмося. Чим більше людина піднімається по Ліствиці, тим більше можливості впасти через ті чи інші спокуси. Про сходинки віри та шлях навернення після зрад і падінь у недільній проповіді о.Віктора Маринчака.