14 лютого 2024
Дюжина греків, які побудували українську святиню
14 лютого ПЦУ згадує про 12 греків будівничих соборної Успенської церкви Києво-Печерської Лаври, яка поступово повертається до служіння українському народові. Як відомо, чудова Лавра була влаштована Божим Промислом за молитвами первоначальників Печерської обителі – преподобних Антонія і Феодосія, але будували і розписували її побожні грекі, про яких йдеться в нашому ...
13 лютого 2024
Чи є Святий Валентин покровителем закоханих?
Щороку 14-го лютого у багатьох країнах світу відзначають «День святого Валентина», який присвячений «усім закоханим». Останніми роками українці також активно долучаються до цього святкування: купують і вручають одне одному подарунки або ж «валентинки», прикрашають громадські заклади червоною і рожевою атрибутикою. Та чи справді святий Валентин має стосунок до цієї поширеної традиції та є тим самим «покровителем закоханих», як прийнято вважати?
12 лютого 2024
Святий благовірний князь Костянтин Острозький
Постать князя Острозького має колосальне значення для православ’я, Української Церкви, вітчизняної історії, просвітництва, культури, науки. Він був одним із найзаможніших та найвпливовіших магнатів свого часу, воєводою Київським і маршалом землі Волинської, верховним протектором Київської Митрополії, який усіма силами протидіяв відокремленню Української Православної Церкви від Вселенського Православ‘я. Завдяки наполегливості та під ...
12 лютого 2024
Архієпископ Харківський, святитель Мелетій
12 лютого за новоюліанським календарем Православна Церква України вшановує святителя Мелетія, архієпископа Харківського і Охтирського (в світі – Михайло Іванович Леонтович). Його направляли служити в різні місця. Непросто було українцеві в Російській імперії. Суворий сибірський клімат підірвав і без того слабке здоров'я архіпастиря і він змушений був звернутися до Святійшого ...
11 лютого 2024
«Бог вимагає: «Іди і дивись!» - о.Віктор Маринчак
Ми часто перебуваємо в стані, коли хотіли би не бачити, не чути і не знати, бо так спокійніше. Але, щоб осягнути ту глибину, яка стає за тими подіями, що ми переживаємо, провидіння Господнє вимагає від нас іншого. Важко бачити щось, коли втрачаєш найдорожче, коли свіжа земля на могилі чи коли від немовляти лишається тільки попіл, а воно було в обіймах мами. Втім, Бог вимагає: «Іди і дивись!». Що ми можемо протиставити смерті - дивіться у недільній проповіді о.Віктора Маринчака.
10 лютого 2024
Сліпець, який побачив найголовніше
Кожна неділя в Літургійному календарі є повторенням Пасхи – святкуванням перемоги Ісуса над дияволом, Життя над смертю і тлінням. Відтак кожен Євангельський уривок є свідченням того, як нове життя, яке Ісус приносить у світ, знаходить свій відгук або спротив у серцях окремих людей; розповіддю про те, як мале зерно Божого ...
10 лютого 2024
Рано чи пізно кожен стає перед неминучим вибором (відео)
Час від часу історія ставить нас в таке становище, коли ми не можемо ухилитися від неминучого вибору: служити Богу або мамоні. Рано чи пізно кожен з нас стає перед ним, бо у той світ людина нічого не може з собою взяти. Перед лицем смерті варто замислитись, з чим ми наблизимось до Господа? Про багатства, що ведуть нас до спасіння дивіться у суботній проповіді о.Віктора Маринчака.
9 лютого 2024
«Усе у вас нехай буде з любов’ю»
Кожна людина на цій землі потребує місця, в якому вона відчуває себе захищеною і спокійною, не боїться осуду і може ділитися сокровенними думками та переживаннями. Родина – це і є те тихе пристановище, до якого можна повернутися під час життєвої бурі, а запорукою міцних і благотворних стосунків між рідними є любов. Під час війни ці азбучні істини відчуваються особливо гостро.
9 лютого 2024
Ікона Божої Матері «Вогневидна»
10 лютого Церква вшановує дивний образ - ікону Божої Матері, яка називається «Вогневидна». На неї немає зображення Богонемовляти Христа. Найбільш прикметне на ній – колір. Одяг на Пресвятій Діві – густо-червоний. Завдяки цьому кольору образ і отримав таку назву. Богомати символізує Новозавітну Церкву, а також кров Агнця Відкупителя Ісуса Христа, пролиту за людство.
9 лютого 2024
Прозріння як запорука руху (відео)
Діалектика життя воєнного часу свідчить, що бути реалістами і водночас сподіватися на чудо не є протиріччям. Натомість не бачити очевидних речей, перебувати в ілюзіях та сприймати світ через «рожеві окуляри», як для окремої людини, так й для суспільства в цілому, буває вкрай небезпечно. Кожен з нас через гріх перебуває у ...
8 лютого 2024
о.Віктор Маринчак: "Не вийде бути спостерігачем" (відео)
«Віруюча людина завжди є учасником постійної боротьби з сатанинськими силами. Тут не може бути спокою та відпочинку. Відбиватись від влади сил темряви – це, можливо, наше найістотніше покликання. Не вийде бути спостерігачем. Або ти учасник боротьби і можеш загинути, або перестаєш чинити опір та перетворюєшся у безсловесну жертву», - о.Віктор Маринчак.
7 лютого 2024
Покровитель воїнів великомученик Феодор Стратилат
Святий великомученик Феодор Стратилат, якого Церква вшановує 8 лютого був відданий мученицькій смерті 319 року після Різдва Христового. У дослівному перекладі з грецької слово “стратилат” означає “високий воїн”, у літературному перекладі – “воєвода”, “воєначальник”. Про відважного воїна, що чинив спротив зброєю і духом у нашому матеріалі.