5 січня 2024
Треба долати страх, бо з нами Бог! (відео)
Стихія війни трансформує емоції, змінює людські стосунки, переосмислює цінності, але передусім вона по-новому проявляє суть речей і розкриває сенс життя. На порозі одного з найулюбленіших народних свят, що завершує Різдвяний цикл, ми в усій повноті буття зустрічаємо Хрещення Господнє.
4 січня 2024
Різдвяні палімпсести в передчутті Йордані (відео)
Закінчується Різдвяний цикл і вже відбулось віддання свята. Ми готуємось зустріти Хрещення Господнє, але спробуємо ще трохи зупинити час та відчути радість від народження Спасителя. Здається про Різдво все сказано і написано. Втім, настоятель храму Апостола Любові о.Віктор Маринчак повертає нас до найголовнішого, а тому в цієї простоті відчувається сама сутність події. Цей запис зроблено ще до війни - десять років тому…
4 січня 2024
Хрещенська вода та її властивості
На цьому тижні відзначаємо Хрещення Господнього. Велике освячення води в Іоано-Богословському храмі ПЦУ буде звершуватись у п’ятницю 5 січня та в суботу 6 січня на свято Богоявлення, відразу після закінчення Літургії (близько 12.00). Про властивості хрещенської води, яку називають агіасма, пропонуємо вам матеріал на нашому сайті. Агіасма (з гр. мови ...
4 січня 2024
А третій же празник – Святе Водохреща
6 січня - Святе Богоявлення, яке у народі ще називають Хрещення Господа Ісуса Христа, Йордань, Водохрещі. Як написано у Святому Письмі, цього дня Христос, якому виповнилось 30 років, прийшов на річку Йордан, де, на ознаку очищення від гріхів, проводив хрещення Іоанн Хреститель. І хоча в Сина Божого не було і не могло бути ніяких гріхів, Він пройшов обряд хрещення.
4 січня 2024
Час надзусиль та рішучих дій
У житті кожної людини наступає момент, коли вона бере свій хрест і починає рухатись до Голгофи. Інколи цей шлях проходить цілий народ, який усвідомлює, що настав час надзусиль та рішучих дій. Ми учасники подій Біблійного масштабу й як дві тисячі років тому перед нами відкривається Небо, а Бог являє себе чудесами, що потребують участі у відповідь.
3 січня 2024
Будемо гідно нести свій хрест (відео)
Хрещенські свята є ще однією нагодою очиститись від гріхів, зміцнитись в духовному зростанні та розпочати нове життя, всупереч всім труднощам і випробуванням нашого часу. Будемо гідно нести свій хрест і всіма силами наближати Перемогу. Нехай Господь благословить і підтримає всіх за кого ми підносимо молитви. Христос охрещується! У річці Йордані!
3 січня 2024
П’ять порад як зносити випробування.
Зло не виникає саме собою, у нього є творці та винуватці, які власну свободу підкорили творенню цього зла. Як можна його перемогти? Злом – ні, бо так ми його лише примножуємо. Маємо зі злом боротися, противитись йому, терпеливо зносячи випробування і несучи свій важкий хрест. Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній дає п’ять корисних порад як зносити випробування.
2 січня 2024
Розклад служб на свято Богоявлення (відео)
Цього тижня в Іоано-Богословському храмі ПЦУ служимо три Літургії поспіль і вже почалась підготовка до свята. Тепер Хрещення Господнє відзначаємо 6 січня і синоптики прогнозують морози. У п’ятницю 5 січня - Надвечір’я Богоявлення. По закінченні Літургії вперше освячують воду і ми матиме Хрещенський святвечір з Всенічною. У суботу 6 січня святкове Богослужіння з чином Великого освячення води. Більш докладно про всі служби тижня розповідає настоятель храму.
2 січня 2024
Українські стежки преподобного Серафіма Саровського
Часточка мощів Божого угодника Серафима знаходиться в Києво-Печерської лаврі. А ще треба сказати , що в українських хатах і квартирах дуже часто можна побачити образи із стареньким, сивим ченцем, то він стоїть коліньми на камені, здійнявши в молитві руки до неба, то з рук годує ведмедя, а стоїть, поклавши праву руку на своє серце… Це і є загально шанований українським народом на всі віки – преподобний Серафим Саровський.
1 січня 2024
о.Геннадій Рохманійко про надії нового року (відео)
Новий рік буде складним, утім він несе нам сподівання на зміни. Які би не були морози, а сонце вже повернуло на весну. Як би не лютував ворог, але ми надіємось на перемогу. Зима мине, холоди закінчяться і попереду на нас чекає весняна радість. Кожен на своєму місці повинен робити свою роботу та наближати Перемогу й тоді не буде таким втомленим це очікування. Про надії, з якими ми увійшли в 2024-й рік дивіться в проповіді о.Геннадія Рохманійка.
1 січня 2024
Новорічні побажання парафіянам о.Віктора Маринчака (відео)
«На жаль, у суспільстві поширюється тривога, неспокій і роз’єднання, але віра в Перемогу залишилась у нас непорушною. Попри всі труднощі, люди знають за що вони борються і ми маємо підстави бути впевненими. Незламна наша воля і непохитний наш дух. Спільною могутністю і любов’ю один до одного благословимось на здобуття Перемоги!», - о.Віктор Маринчак.
1 січня 2024
Вшановуємо святителя Василя Великого
1 січня Церква вшановує пам"ять святого Василія Великого, архієпископа Кесарії Каппадокійської. Але «належить не одній Кесарійській Церкві, і не у свій тільки час, не одним одноплемінникам своїм був корисний, але по всіх країнах і градах всесвіту, і всім людям приносив і приносить користь, і для християн завжди був і буде вчителем рятівним», — так говорив сучасник святителя Василя, святий Амфілохій. З давних давен святого Василія шанували на українських землях.