22 грудня 2023
З вдячністю будемо радіти (відео)
Нам судилось жити в трагічний і водночас благодатний час, сповнений героїки, переосмислення, парадоксів. Ми здатні вмістити в розтерзані серця, здавалось би, несумісне, - весь жах війни і народження Немовляти. Але в загострених почуттях, виснаженості душі та непевності розуму знаходиться сила, яка здатна зробити нас щасливими.
21 грудня 2023
Перший же празник – то Різдво Христове
Єрусалим - місто, що поділене між двома державами і трьома релігіями. Переживаючи події Страсного тижня, ми так чи інакше проходимо вулицями і стежками цього давнього міста, слідуючи за Спасителем. Поглянемо на визначні місця Єрусалиму часів Ісуса Христа.
20 грудня 2023
Різдвяні паремії: пророцтва про народження Спасителя
Вже скоро на різдвяній службі пролунають особливі богослужбові тексти - паремії, тобто пророцтва, які за багато віків до народження Спасителя провіщали Його прихід у цей світ. Тож пропонуємо вам уважно вдивитися в слова паремій і спробувати осягнути глибокий зміст, закладений в них, щоб краще зрозуміти свято Різдва Христового. Паремія з ...
19 грудня 2023
Просити не соромно і вартує нагороди
Сором просити про допомогу породжується страхом – страхом розчарувати інших, страхом втратити імідж «сильної людини», страхом визнати власні слабкості, немочі і здатися невдахою. Страхом зізнатися у власній вразливості, безпорадності, недосконалості. Страхом почуватися людиною, яку створив і любить Бог. Не бійтесь просити! І тоді «дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам».
19 грудня 2023
Преподобний Ілля Муромець – «переписаний» наш герой
Найдавніші билини й перекази заперечують можливість народження Іллі Муромця на території сучасної росії. Там йдеться, зокрема, що до Києва Ілля дістався дуже швидко, за один день. Муром Володимирської області на росії знаходиться за 1200 кілометрів від Києва. Тобто подолати таку відстань за день було би неможливо. А от від чернігівського Морівська, який знаходиться приблизно за 90 кілометрів від Києва, це було би реально.
18 грудня 2023
Попереду святкові Богослужіння (відео)
Протягом тижня в Іоано-Богословському храмі ПЦУ ми матиме три поспіль Літургії. Разом із урочистими Богослужіннями на нас чекає Різдвяний ярмарок, передача пластунами нашій громаді Вифлеємського вогню миру, Всенічна і Святвечір, виступ гурту «Муравський шлях», колядки та багато інших незабутніх вражень. Про парафіяльне життя найближчим часом розповідає настоятель нашого храму о.Віктор Маринчак.
17 грудня 2023
о.Віктор Маринчак про плин історії (відео)
Поки людину не торкнеться страждання чи хвороба вона не прагне змін і ладна жити в тому, до чого звикла. Але щойно приходить біль та втрата, то починає шукає те нове, що може вилікувати й заспокоїти душу. Про напрямок історії та відкидання всього того, що обтяжує і тягне нас в попередні часи дивіться у недільній проповіді о.Віктора Маринчака.
16 грудня 2023
Покликання до Вічності (відео)
Нам треба зрозуміти наших близьких, які відходять від життя тим чи іншим способом: від хвороби, старості, загибелі в бою. Вони покликані вже до Вічності і смерть немає для них того значення, як для нас, що ще укорінені в земних турботах. Про радість перебування з Богом, який є Любов дивіться у суботній проповіді о.Віктора Маринчака.
16 грудня 2023
Святий пророк Даниїл і три святі отроки
За 600 років до Різдва Христового Єрусалим був завойований вавилонським царем. Святий храм, побудований Соломоном, зруйнували, а багато ізраїльського народу відведено в рабство. Серед полонених знаходились знатні юнаки Даниїл, Ананія, Азарія та Мисаїл. 17 грудня за новоюліанським календарем Церква вшановує пам'ять пророка і його вірних друзів. Вавилонський цар Навуходоносор дав ...
16 грудня 2023
Капелан о.Геннадій Рохманійко: "Бог делікатно стукає" (відео)
«Бог в душу людини не з носака заходить, а делікатно стукає», - зазначає другий священник Іоано-Богословського храму о.Геннадій Рохманійко. В короткій, але дуже змістовній промові досвідчений військовий капелан пояснює, чому треба любити ворогів і знищувати російських окупантів заради їхнього же блага. Не бійся, тільки віруй!
16 грудня 2023
Неділя Святих Праотців
У неділю 17 грудня Православна Церква України вшановує Святих Праотців. Саме з цього дня безпосередньо починається підготовчий період до святкування Різдва Христового. Праотцями називають усіх старозавітних праведників, які рятувалися вірою в прийдешнього Месію-спасителя, сонм старозавітних святих, шанованих Церквою як виконавців волі Божої у священній історії до новозавітної доби.
15 грудня 2023
Згубні наслідки духовної хвороби
Варто поговорити про хворобу, яка вбиває людство сильніше за коронавірус. І, на відміну від останнього, робить це значно довше у часі, повільніше, ніби непомітно, але дуже підступно, прикриваючись зручними для людей «можливостями». Йдеться про корупцію. Так, це не лише гріх, а вже загальнолюдська хвороба (зіпсутість людського серця, слабкість волі, затьмарення розуму), від якої потрібно з Божою допомогою лікуватися, адже вона має очевидні згубні наслідки.