23 жовтня 2023
Апостол Яків брат Господній
23 жовтня зв ноіоюліанським календарем Церква вшановує пам'ять апостола Якова, брата Господнього за плоттю (бл. 63). До імені цього святого часто додають – «брат Господній за плоттю», але не всі богослови згодні з таким додатком, бо, як вони вважають, тоді в декого можуть закрастися сумніви щодо постійного дівоцтва Богородиці. Насправді ...
22 жовтня 2023
о.Віктор Маринчак: «Господь вимагає від нас надприродного» (відео)
Через все, що приносить на нашу землю війна ми повинні виробити своє ставлення, яке буде наслідувати Спасителя. Господь так чи інакше вимагає від нас надприродного. Нам треба перебороти страх, тривогу і відчай. Як, попри всі жахи сьогодення, здобути надію та впевненість саме тоді, коли, здається, підстав для спокою практично немає - дивіться у недільній проповіді о.Віктора Маринчака.
21 жовтня 2023
Ми щоденно звітуємо перед ними (відео)
«Як ми можемо надати радість тим, хто від нас пішов? Ми ж насправді кожен день звітуємо перед ними: чим ти жив, що зробив, які твої були прагнення, куди прийшов та що у тебе попереду? Коли ми стоїмо на шлях свободи і любові, то на Небі, де наші ближні, з’являється радість. Нам треба не тільки поминати спочилих в молитві, а нести їм світло та іти правдивим шляхом Бога, який є Любов», - із суботньої проповіді о.Віктора Маринчака.
21 жовтня 2023
Святитель Рафаїл (Заборовський)
22 жовтня за новоюліанським календарем Церква вшановує пам'ять нещодавно канонізованого українського святителя Рафаїла (Заборовського), митрополита Київського, Галицького і всієї Русі. Про ревного пастора, щедрого благодійника та ініціатора духовної освіти, якого сучасники порівнювали з Мазепою дивіться на нашому сайті. Святитель Рафаїл Заборовський був канонізований Православною Церквою України у березні цього року. ...
21 жовтня 2023
Воскресіння сина Наїнської вдови
Історія воскресіння сина вдови з Наїну зображує зростання динаміки діяльності чудотворної сили Ісуса в часі Його служіння в Галилеї (Лк 4, 14 – 9, 50). З Євангелія ми бачимо, що одразу після зцілення слуги сотника з Капернауму (Лк 7, 1 – 10) відбувається чудо воскресіння. У 20-ту неділю після П’ятидесятниці Церква пропонує вірним поміркувати над цим дивом. Ця подія також наближує відповідь Ісуса на запитання Іоана Хрестителя: «Ти той, що має прийти, чи нам чекати іншого?». Ісус каже: «Ідіть,
20 жовтня 2023
Мірило справжності віри
Зупиніться на мить і поставте собі запитання: як часто ви відчуваєте вдячність і дякуєте? Дякуєте лише людям – чи і Богові? Дякуєте лише тоді, коли вам добре, чи й тоді, коли ви почуваєтеся погано?.. Насправді, відповіді на ці запитання дадуть вам один із ключів до розуміння того, чому ваше життя відбувається саме так.
20 жовтня 2023
Згадаємо наших полеглих воїнів (відео)
У Димитрівську поминальну суботу ми згадуємо всіх спочилих, а передусім наших загиблих воїнів. Остаточний підрахунок твого життя з’являється лише тоді, коли ти помираєш. Наші захисники виконали свій обов’язок і приєднались до свого народу – велика їм вдячність та вічна пам'ять! У суботу 21 жовтня 2023 року в Іоано-Богословському храмі ПЦУ ...
19 жовтня 2023
Великомученик Артемій
20 жовтня за новоюліанським календарем вшановують пам’ять святого великомученика Артемія, видатного воєначальника, намісника Єгипту, який постраждав за християнську віру. Він жив на початку IV століття і під час правління рівноапостольного Костянтина Великого вважався одним із найкращих військових керівників могутньої держави. Але змінилась влада та перед можновладцем постала непроста дилема.
18 жовтня 2023
Царство Боже в силі (відео)
Ми неодноразово бачили, що Царство Боже являється в силі. Але для того, щоб воно прийшло до кожного з нас ми повинні самі бути духовно сильними. Нам треба повірити, що я можу нести його, не віддати і здійснити в своїх вчинках та в усьому чим я живу. Про силу, яка звершується в немочі дивіться у проповіді о.Віктора Маринчака.
18 жовтня 2023
Апостол і євангеліст Лука
Святий Лука, якого вшановують 18 жовтня, не був одним із 70 учнів Ісуса. Не був і свідком Христового Воскресіння. Він став християнином згодом, у перші десятиліття розповсюдження віри серед язичників. Охрестившись, євангелист супроводжував апостола Павла під час мандрів по Македонії. Після короткої розлуки Лука став незмінним супутником Павла – апостола язичників.
17 жовтня 2023
Про біль та його очищувальну дію
Біль… Його відчував кожен – біль фізичний і біль душевний. Всі ми зранені і зі шрамами: хтось досі страждає від відкритих ран, хтось противиться болю, хтось терпеливо зносить його, а хтось – проклинає. Біль ми одразу впізнаємо безпомилково, і кожна людина знає: коли відчувається біль – значить, щось негаразд.
17 жовтня 2023
Не пацифістська відповідь церкви на війну
Ні, Церква не толерує будь-яке насильство над людиною, творінням Божим. Церква Христова категорично засуджує насильство – навмисне застосування фізичної, психологічної, фінансової або соціальної сили проти інших або проти себе, що заподіює шкоду, страждання або смерть. Війна, злочини на ґрунті ненависті, терористичні акти тощо – це жорстокі прояви насилля, яке навмисне ...