17 жовтня 2023
Про біль та його очищувальну дію
Біль… Його відчував кожен – біль фізичний і біль душевний. Всі ми зранені і зі шрамами: хтось досі страждає від відкритих ран, хтось противиться болю, хтось терпеливо зносить його, а хтось – проклинає. Біль ми одразу впізнаємо безпомилково, і кожна людина знає: коли відчувається біль – значить, щось негаразд.
17 жовтня 2023
Не пацифістська відповідь церкви на війну
Ні, Церква не толерує будь-яке насильство над людиною, творінням Божим. Церква Христова категорично засуджує насильство – навмисне застосування фізичної, психологічної, фінансової або соціальної сили проти інших або проти себе, що заподіює шкоду, страждання або смерть. Війна, злочини на ґрунті ненависті, терористичні акти тощо – це жорстокі прояви насилля, яке навмисне ...
16 жовтня 2023
Ставлення до самотнього життя
Видів та причин самотності – безліч. Цей стан може виникати як небажаний наслідок певних життєвих обставин і часто є травматичним для людей. Але трапляється й так, що життя одинака/одиначки – це цілком свідомий вибір людини, і таких випадків в сучасному соціумі трапляється все більше.
15 жовтня 2023
Найважче місце в Євангелії (відео)
Заповіді щодо вимог підстав другу щоку, віддай останнє, люби ворога – вони стосуються звичайного життя. А коли приходить той, хто жадає знищити весь народ, реакція повинна бути така як у Давида, який бере прощу і кидає в Голіафа. о.Віктор Маринчак у недільній проповіді говорив про найважче місце в Євангелії про любов до ворогів.
15 жовтня 2023
Воїн, що стояв біля Голгофи
16 жовтня за новоюліанським календарем Церква вшановує пам'ять святого мученика Лонгина. Він був сотником, римським воїном, що проходив службу під керівництвом п’ятого прокуратора Іудеї Понтія Пилата. Під час страти Спасителя загін, яким командував Лонгин, стояв на сторожі навколо Голгофи, біля самого підніжжя святого Хреста. Лонгин і його воїни були свідками ...
14 жовтня 2023
Про заклик любити ворогів (відео)
Чи ми маємо простити терористів? Чи можна залишити без кари геноцид українців, який влаштувала росія в Бучі, Маріуполі, Ізюмі? Хто має заступитися за жертв та їхні родини? Очевидно, що зі злом треба боротись, а окупантів знищувати. Але що має на увазі Христос, коли закликає любити ворогів? Недільне Євангеліє ставить перед нами черговий виклик.
14 жовтня 2023
Розслаблення як гріх (відео)
Ми живемо в час, коли багато переживань, горя і втрат. А оскільки все це не зупиняється та не зрозуміло, коли скінчиться, то нам не вистачає терпіння і волі. Як жити, коли немає сил жити та все втрачає сенс і чому, попри все, неможна дозволити собі бути розслабленим дивіться у суботній проповіді о.Віктора Маринчака.
13 жовтня 2023
Ікона "Спорительниця хлібів"
15 жовтня за новоюліанським календарем Церква вшановує ікону Божої Матері, що іменується «Спорительниця хлібів». Вона написана з благословення старця Введенської Оптиної пустелі ієросхимонаха Амвросія. Отець Амвросій був великим подвижником ХІХ століття з полум'яною дитячою вірою до Божої Матері. На цій іконі Божа матір зображена сидячою на хмарах. Її руки розпростерті ...
13 жовтня 2023
Останній кощовий отаман праведний Петро Калнишевський
14 жовтня за новоюліанським календарем Православна Церква України вшановує пам'ять кілька років тому причисленого до лику святих останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського. Він багато зробив для розвитку Церкви, прожив довге життя, але був ув’язнений росіянами на Соловки, бо не підкорився окупантам. Петро Іванович Калнишевський (1690–1803) був кошовим отаманом ...
13 жовтня 2023
Свідомий носій зла повинен бути знищеним (відео)
Христос прийшов свідчити істину, а не мирити правду з кривдою. Він заповів нам любити ворогів – але не дав заповіді благословляти зло, яке вони чинять, чи заплющувати очі та відводити погляд своєю бездіяльністю, даючи сатанинським силам можливість ширитися.
12 жовтня 2023
Іверська ікона Богородиці
13 жовтня за новоюліанським календарем Православна Церква прославляє Іверську ікону Божої Матері. За переданням оригінал ікони був написаний св. апостолом Лукою. Іверською ікона була названа по імені Іверського монастиря на Святій горі Афон, де вона й донині перебуває.
12 жовтня 2023
Найбільш шкідлива пристрасть
За математичною аналогією говорять, що людина подібна до дробу: чисельник – це те, ким вона є насправді, а знаменник – це те, що вона про себе думає; тож чим більше людина про себе думає, тим меншою є величина «дробу». Дійсно, гордощі, пиха, марнославство, зарозумілість – значно зменшують справжню суть людини, її цінність для інших і для Бога. Чому?